ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για το Πήλιο

Οι καταστροφές στο Πήλιο είναι τεράστιες. Το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα

Eurokinissi

Οι καταστροφές στο Πήλιο είναι τεράστιες. Το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα
Τις ανοιχτές του πληγές μετράει το Νότιο Πήλιο μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές, τις οποίες επισημαίνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Σ' αυτήν υπογραμμίζουν τις ευθύνες της «αντιδασικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» και της «εγκληματικής αδιαφορίας για το δασικό μας πλούτο» που έχει μετατρέψει το «Πήλιο βουνό, βουνό καμάρι» σε σεληνιακό τοπίο.

Οπως αναφέρουν: «Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει αποκαΐδια. Δενδροκαλλιέργειες, ζώα, σπίτια κ.ά. περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων έχουν γίνει στάχτη.

Παράλληλα ο κίνδυνος διάβρωσης των εδαφών αλλά και πλημμυρών στην περιοχή του Ν. Πηλίου, όπως επισημαίνουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεση η ανάγκη να κατασκευαστούν όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής και να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωση του καμένου δάσους.

Επιπλέον επιβάλλεται να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για το φυτικό κεφάλαιο, όπως επίσης το ζωικό και έγγειο κεφάλαιο. Ομως οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο αγροτικό κεφάλαιο από τα ΠΣΕΑ, στα οποία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθούν οι παραπάνω ζημιές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πολύ μικρές σε σχέση με το ύψος των ζημιών, μικρότερες του 50%, και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (δύο χρόνια περίπου), με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των αγροτών και την αδυναμία ανασύστασης των γεωργικών τους δραστηριοτήτων».

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι δύο υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να αποζημιωθούν άμεσα η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο στο 100% των ζημιών, όπως και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
  • Για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή των αγροτών και άλλων πυροπαθών του Πηλίου.
  • Για την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προτάσεις για την προστασία των ορεινών όγκων

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής και την αποτροπή των καταστρεπτικών συνεπειών από τις πυρκαγιές μαζί με ταυτόχρονη χρηματοδότηση, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ με υπόμνημα που κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπο Μανιάτη.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από τον Βασίλη Δημόπουλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και τους Κώστα Μαρκέτη και Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλη της Επιτροπής Πόλης και νομαρχιακούς συμβούλους Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη μετά από αίτημα της Οργάνωσης. Στη συνάντηση, ο περιφερειάρχης παρέλαβε το υπόμνημα και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει στους αρμοδίους, ενώ επισήμανε ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημά της η ΚΟΑ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος παίρνει για άλλη μια φορά εκρηκτικές διαστάσεις και σημειώνει ειδικότερα μεταξύ άλλων: «Οι καταστροφές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στα δάση από τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες εστίες που κατακαίουν αυτές τις μέρες τη χώρα και ειδικότερα του τελευταίου εναπομείναντος πνεύμονα της Αττικής, την Πάρνηθα, είναι τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Οι καταστροφές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να είχαν περιοριστεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού πλούτου».

Συγκεκριμένα, για την προστασία Υμηττού, Πεντέλης, Ποικίλου Ορους Αιγάλεω, η ΚΟΑ προτείνει τα εξής:

  • Αμεση ενίσχυση δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης για διαρκή, ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων αυτών περιοχών, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερή σχέση εργασίας.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αμεσος καθαρισμός αυτών των περιοχών, διάνοιξη απαραίτητων οδών, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
  • Επαναλειτουργία, με αναβάθμιση του ρόλου, της Δασικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης δασικών εκτάσεων.
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερα για την Πάρνηθα:

  • Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και με λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία.
  • Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης. Οχι ξύλευση και βοσκή στις καμένες δασικές εκτάσεις.
  • Αμεσα, μέχρι το Σεπτέμβρη, να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα (αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά), γιατί με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις όλα τα εδάφη της Πάρνηθας θα μεταφερθούν λόγω διάβρωσης στις κατοικημένες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής με καταστροφικές συνέπειες. Οι δασικές υπηρεσίες που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία πρέπει και μπορούν άμεσα και αποτελεσματικά να εκτελέσουν αυτά τα έργα, αρκεί βέβαια να υπάρξουν οι αναγκαίες πιστώσεις.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτιάχνει ομάδες για να κάνουν μελέτες

Η κυβέρνηση τρέχει τώρα μήπως και προλάβει κάποιες από τις καταστροφικές συνέπειες που αναμένεται ότι θα επιφέρει η μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας. Χτες έγινε η πρώτη σύσκεψη για το θέμα αυτό με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκου, του Περιφερειάρχη Αττικής Χ. Μανιάτη, των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων και εκπροσώπων των δασικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, συγκροτήθηκαν δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία θα εισηγηθεί τη μελέτη για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και η άλλη θα εισηγηθεί τη μελέτη αναδάσωσης. Οι εισηγήσεις αυτές θα κατατεθούν σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει όσα κονδύλια χρειαστούν, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τα τελευταία δημοσιεύματα του «Ρ», σύμφωνα με τα οποία μόνο 1 από τα 11 στρέμματα δάσους που καίγονται, αναδασώνεται, και ότι οι πιστώσεις για αρκετά έργα που αφορούν την προστασία των δασών είναι μηδενικές...

ΕΕΔΥΕ
Λεφτά για δάση και όχι για εξοπλισμούς

«Με την ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς, συμμετέχοντας στις εγκληματικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και όχι για την ουσιαστική αμυντική θωράκιση της Ελλάδας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τις πυρκαγιές.

Και επισημαίνει: «Γίνεται αντιληπτό ότι με μια άλλη πολιτική θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τεράστιο ποσά για την προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος, αλλά και την Παιδεία, την Υγεία, θα μπορούσαν να διατεθούν ποσά (που σήμερα πάνε σε εξοπλισμούς) για τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ