ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΙΛΤΟΝ»
Ανακλήθηκε η απόλυση του Λ. Νικολάου

Η αγωνιστική στάση έφερε αποτέλεσμα

Οι δυναμικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν εδώ και ένα μήνα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου έφεραν αποτέλεσμα! Χτες, σε τριμερή συνάντηση, η διοίκηση του ξενοδοχείου «Χίλτον» αναγκάστηκε να ανακαλέσει την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Λευτέρη Νικολάου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και εκπροσώπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Χίλτον».

Ο συνδικαλιστής είχε απολυθεί με την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, με το πρόσχημα της κατάργησης της θέσης του. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Λευτέρης Νικολάου απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση και τον αγώνα που έδινε για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τεράστιες ευθύνες έχει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, καθώς όλο το αυτό το διάστημα «έκανε την πάπια», όπως βέβαια κάνει πάντα, στηρίζοντας έτσι απολύτως την κυβερνητική πολιτική.

Σοβαρή εξέλιξη για το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί την επαναπρόσληψη του Λ. Νικολάου ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, με χτεσινή ανακοίνωσή του, καθώς, όπως τονίζει, η απόλυση δεν αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο συνδικαλιστή, αλλά όλους τους εργαζόμενους, αφού αυτή η προσπάθεια στην πράξη καταργούσε συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

«Καλούμε - υπογραμμίζεται, τέλος - τους εργαζόμενους του κλάδου, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να αντισταθούν στην ασυδοσία των εργοδοτών, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να αποδυναμώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Διαπραγματεύσεις» συναίνεσης και συμβιβασμού

Στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων και μακριά από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και τα συμφέροντά τους, συζητά με τους εκδότες η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ

Σε άλλη μια υπόθεση κοροϊδίας σε βάρος των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων τείνει να εξελιχθεί και η διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2003 που γίνεται αυτές τις ημέρες. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ αφού από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τους εκδότες χαμήλωσε απαράδεκτα τον πήχη, εξακολουθεί να «διαπραγματεύεται» μακριά από τους δημοσιογράφους, αλλά και αποφεύγοντας σαν το διάβολο το λιβάνι οποιαδήποτε μορφή πίεσης και ουσιαστικής διεκδίκησης. Και αυτό, όταν τα συσσωρευμένα, πολλά και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα του κλάδου απαιτούν άμεση δράση.

Προχτές Τρίτη έγινε η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία των εκδοτών (Χρ. Λαμπράκης, Γ. Μπόμπολας, Δ. Καλοφωλιάς και ο εκπρόσωπος του Χρ. Τεγόπουλου κ. Αυγουστινιάτος). Ομως, το κύριο χαρακτηριστικό της διαπραγμάτευσης που έγινε, ήταν ότι από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ δεν τέθηκαν καν τα 12 από τα 17 αιτήματα που περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο. Ετσι, η συζήτησε εξαντλήθηκε στο ποσοστό αύξησης και στα πάγια εδώ και χρόνια αιτήματα για πνευματικά δικαιώματα, αμοιβές για ένθετα και επίδομα συνθηκών εργασίας, τα οποία οι εκδότες για άλλη μια φορά επιδιώκουν να τα παραπέμψουν σε επιτροπές.

Συγκεκριμένα οι εκδότες προτείνουν:

  • Την υπογραφή διετούς ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 4,6% για το 2003 και το ίδιο ποσοστό «συν κάτι παραπάνω για το 2004». Προτείνουν επίσης τη συμφωνία για μόνιμη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι μισθοί με βάση το ποσοστό του ισχύοντος μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς προσαυξημένου κατά 1,5 μονάδα.
  • Η ξεχωριστή αμοιβή για εργασία που αφορά ένθετα εφημερίδων και η αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα να παραπεμφθούν σε κοινές επιτροπές ΕΙΗΕΑ - ΕΣΗΕΑ «που μπορούν να καταλήξουν μέσα σε 2-3 μήνες».
  • Τη σταδιακή αναγνώριση προϋπηρεσίας από τον περιοδικό Τύπο, ενώ αντί για επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας 10%, να αντικατασταθούν οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών με άλλες χαμηλής ακτινοβολίας!

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ΕΣΗΕΑ να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις της για τα παραπάνω και να γίνει νέα συνάντηση σήμερα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αρχικά επιχειρήθηκε η συζήτηση να περιοριστεί στα παραπάνω. Τελικά, και αφού από τον εκπρόσωπο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», Π. Ράμμο, επισημάνθηκε ότι τα περισσότερα αιτήματα δεν τέθηκαν καν στη συζήτηση με την ηγεσία της ΕΙΗΕΑ, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αποφάσισε το κείμενο αυτό να περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα, αλλά με μια... «ιεράρχηση». Δηλαδή να προτάσσει αυτά που συζητούν οι εκδότες και να ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα... Αποκλείστηκε πάντως η «μόνιμη ρύθμιση» για τις αυξήσεις, αλλά ανοιχτό παραμένει το θέμα της διετούς ΣΣΕ, αν αυτή συνοδεύεται από μια κατάκτηση «που μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή», όπως η «δέσμευση» της ΕΙΗΕΑ ότι δε θα γίνουν απολύσεις δημοσιογράφων...

Τα θέματα που δε συζητήθηκαν καν στη συνάντηση της Τρίτης και τα οποία «συμπληρώνουν» το έγγραφο της ΕΣΗΕΑ είναι: Η μετατροπή των 5ετιών παραμονής στον ίδιο εργοδότη σε 3ετίες. Το επίδομα πτυχίου 10%. Η ρύθμιση του προβλήματος όσων εργάζονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Η προσαύξηση για νυχτερινή εργασία και για εργασία πέραν των 30 ωρών εβδομαδιαίως. Η ρύθμιση για τον καθορισμό της αμοιβής στην περίπτωση της αποκλειστικής απασχόλησης. Το ασυμβίβαστο εργασίας σε Γραφεία Τύπου με περιεχόμενο συναφές με το δημοσιογραφικό αντικείμενο που καλύπτει ο συντάκτης. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια και οι εκπαιδευτικές άδειες. Ο κώδικας δεοντολογίας κλπ.

Ο Παναγιώτης Ράμμος κατήγγειλε τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και στις φετινές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι είναι εγκληματικό για τα συμφέροντα του κλάδου, το γεγονός ότι το ΔΣ αποφεύγει συστηματικά κάθε μαζική διαδικασία που θα οδηγούσε στη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού κλίματος - όπλου για ουσιαστικές διεκδικήσεις. Σημείωσε επίσης ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οτι οι δημοσιογράφοι αγνοούν τι συζητείται μεταξύ ΔΣ ΕΣΗΕΑ και εκδοτών. Οτι, όχι μόνο δεν έγιναν συνελεύσεις στους χώρους εργασίας με αντικείμενο το πλαίσιο αιτημάτων και πως αυτό θα διεκδικηθεί, αλλά ούτε καν το Μικτό Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί. Επέμενε, τέλος, ότι το έγγραφο της ΕΣΗΕΑ πρέπει να περιέχει όλα τα αιτήματα, τα οποία πρέπει να διεκδικηθούν και πρότεινε - έστω και τώρα - το ΔΣ να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους και να στηριχτεί στις αγωνιστικές διαθέσεις τους.

Ψηφοθηρία χωρίς όρια

Η ψηφοθηρία έχει και τα όριά της. Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να διοργανώσει σήμερα το πρωί εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών.

Αντί να απολογηθεί, γιατί με το απαράδεκτο αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό καταστατικό, που διατηρεί, απαγορεύει στους νέους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στο σωματείο τους τα πρώτα 3-5 ή και παραπάνω χρόνια της καριέρας τους.

Αντί να απολογηθεί, γιατί ακριβώς σ' αυτά τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής εργασίας τους η ΕΣΗΕΑ τους αφήνει έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών, να βιώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες της άμισθης εργασίας, ή της «μαύρης» χωρίς ασφάλιση αμοιβής, ή της εργασίας με απόδειξη παροχής υπηρεσιών και μισθούς που δεν αντέχουν καν κριτική.

Αντί να απολογηθεί, γιατί, αν και τα συγκεκριμένα νέα μέλη έχουν υποβάλει αιτήσεις εγγραφής στις αρχές του 2002, καλούνται να παραλάβουν τις ταυτότητες το Μάη του 2003. Οι ταυτότητες αυτές είναι έτοιμες εδώ και 15 μέρες, αλλά περιμένουν καταχωνιασμένες στα συρτάρια για χάρη της προεκλογικής σκοπιμότητας...

Αντί να απολογηθεί, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, τους καλεί σήμερα για να τους βγάλει λόγους και να τους κεράσει πορτοκαλάδες...

Ντροπή!

Νόμιμη η απεργία στο σταθμό της Εκκλησίας

Νόμιμη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την 5ήμερη απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών στο ραδιοφωνικό σταθμό της «Εκκλησίας της Ελλάδας». Ετσι, απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδας, να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Αίτημα της απεργίας, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο 10 Μάη, στις 6 π.μ., είναι η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν υπογράψει η ΕΣΗΕΑ και η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) με την Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθήνας (ΕΙΙΡΑ), της οποίας είναι μέλος και ο σταθμός «Εκκλησία της Ελλάδας».

Τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΕΡ, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, ζητούν για ακόμα μία φορά από τη Διεύθυνση του σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημα για εφαρμογή των συμβάσεων και να καταβάλει στους εργαζόμενους τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις δύο συμβάσεις. «Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει η διεύθυνση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι οι νόμοι και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους», τονίζεται στην ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ