ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δολάρια μοιράζουν για να κάμψουν την αντίσταση

Συλλήψεις από τις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Συλλήψεις από τις δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη λύση της χορήγησης σημαντικής χρηματικής αμοιβής σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους δράστες αντικατοχικών επιθέσεων κατέφυγε η κατοχική διοίκηση σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει το διογκούμενο κύμα βίας εναντίον της. Παρ' όλα αυτά, νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ.

Με 2.500 δολάρια σκοπεύει να ανταμείψει η κατοχική διοίκηση οποιονδήποτε Ιρακινό βοηθήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη των ατόμων που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επανέλαβε ότι «ακόμη και αν ο Σαντάμ ζει, οι μέρες του στο Ιράκ τελείωσαν». Αλλη, όμως, είναι η εκδοχή που μεταφέρθηκε από ένα νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον ίδιο τον Σαντάμ, και μεταδόθηκε, χτες, πρώτα από το δορυφορικό κανάλι «αλ Χαγιάτ» του Λιβάνου και στη συνέχεια από το «αλ Τζαζίρα».

Στο μήνυμα, που έχει πολύ κακό ήχο, μια φωνή καλεί όλους τους Ιρακινούς «Αραβες, Κούρδους, Τουρκομάνους, Σιίτες, Σουνίτες, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σαν ένας άνθρωπος και να διώξουν τους εισβολείς». Επίσης, τονίζεται ότι οι «επιθέσεις και ο κλεφτοπόλεμος είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος απέναντι στους κατακτητές» και καταλήγει ότι ο «ένδοξος ιρακινός λαός δε θα αποδεχτεί ποτέ την παρουσία των εισβολέων και δε θα λυγίσει μπροστά στα όπλα τους». Το μήνυμα φέρεται να έχει ηχογραφηθεί «κάπου μέσα στο Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, νέες επιθέσεις συγκλόνιζαν τη Βαγδάτη. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία συμμετείχαν δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες σε γέφυρα του Τίγρη. Λίγο αργότερα, άλλοι 2 Αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν σε κτίριο στο κέντρο της Βαγδάτης μετά από πληροφορίες που είχαν, όπως υποστήριξαν, ότι εκεί θεάθηκε ο Σαντάμ.

Επίθεση με χειροβομβίδες πραγματοποιήθηκε, τα ξημερώματα, και εναντίον αστυνομικού τμήματος της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρόνου. Οι δύο νεκροί ήταν αστυνομικοί που εκπαιδεύονταν από τον αμερικανικό στρατό. Τέλος, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Μπάλαντ, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, κατά την οποία συνελήφθησαν 12 άτομα.

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε, την Κυριακή, από αγνώστους ενόπλους σε περίπολο σε βόρεια συνοικία της Βασόρας. Ο νέος κυβερνήτης, πάντως, της πόλης έσπευσε, χτες, να μιλήσει για μεμονωμένο επεισόδιο και υποστήριξε ότι «στη Βασόρα δεν υπάρχει αντίσταση κατά των Βρετανών».

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε, τη Δευτέρα το βράδυ, η τελετή παράδοσης της ηγεσίας των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Τόμι Φρανκς στον Τζον Αμπιζάιντ. Ο Φρανκς δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα, τόσο από την άποψη του αριθμού όσο και από την άποψη της εκπαίδευσης, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
«Προτεραιότητα» λόγω εκλογών και συμφερόντων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΚΑΡ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Με δεδομένη τη διαπάλη συμφερόντων για τη Μαύρη Ηπειρο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τις αυξανόμενες πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις για την αποστολή αμερικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, έφθασε χτες ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους στη Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στην αφρικανική ήπειρο.

Κατά το Λευκό Οίκο, στόχος της περιοδείας του Τζορτζ Ο. Μπους είναι να μεταφέρει μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο. Από το Ντακάρ της Σενεγάλης ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και τους ηγέτες της Αφρικής προκειμένου να διατηρήσουν την «εύθραυστη» εκεχειρία στη Λιβερία, εντούτοις διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία καθορισμού των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, εικοσαμελής ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων έφτασε στη Λιβερία, σε μία διερευνητική αποστολή που ενδέχεται να αποτελεί «προάγγελο» ειρηνευτικής δύναμης. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάδειξη της Αφρικής σε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Μπους εκπλήσσει... αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000, ο Μπους είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ήπειρο.

Τώρα, όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στη Λιβερία, και να προωθήσει το αμερικανικό πρόγραμμα καταπολέμησης του AIDS ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μία άλλη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ανατολική Αφρική. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με την περιοδεία του στην Αφρική ο Μπους επιχειρεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, παρά να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της ηπείρου.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί σε Νότιο Αφρική, Μποτσουάνα, Ουγκάντα και στη Νιγηρία. Χώρα που μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από ταραχές καθαρά κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου. Χτες, πάντως, μία ημέρα μετά το θάνατο τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών από πυρά της νιγηριανής αστυνομίας στο Λάγος, τα συνδικάτα του αφρικανικού κράτους ανακοίνωσαν πως τερματίζουν τη γενική απεργία μετά την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση για την τιμή πετρελαίου. Κατά το «Reuters», τα συνδικάτα ζητούν παράλληλα από τον Νιγηριανό Πρόεδρο, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, τη διάταξη ερευνών για τη «δολοφονία αθώων και ανυπεράσπιστων Νιγηριανών από την αστυνομία».

ΗΠΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιρακινοί «μετασεισμοί»

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αρκετοί «διπλωματικοί μετασεισμοί» γίνονταν χτες αισθητοί εξαιτίας της υπόθεσης της σύλληψης 11 Τούρκων στρατιωτικών και πολιτών από Αμερικανούς κομάντος, λόγω πληροφοριών ότι προετοιμάζονταν να «δολοφονήσουν το δήμαρχο του Κιρκούκ». Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία, η οποία διατηρεί υψηλούς τόνους - η πολιτική ηγεσία μοιάζει πιο «συγκρατημένη», γεγονός που προκάλεσε σχόλια περί «δουλοπρέπειας» και «δειλίας» από την αξιωματική αντιπολίτευση - αξιώνει να γίνει έρευνα από Κοινή Επιτροπή για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αποτάξει τους υπεύθυνους αξιωματούχους αν διαπιστωθούν ευθύνες.

Ωστόσο, τόσο οι στρατηγοί, προεξάρχοντος του Α/ΓΕΣ Χιλμί Οζκιόκ, όσο και η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί το πραγματικό αίτιο της υπόθεσης, που είναι η «απόσυρση» των τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν και χτες ότι τέτοιο ζήτημα «δεν τίθεται». Σήμερα, πάντως, ο Οζκιόκ συναντάται με τον στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ, «για λίγες μόνο ώρες», κατά ΝΑΤΟικές πηγές, που όμως αναμένεται να κρίνουν πολλά. Η αμερικανική πλευρά εξέφραζε χτες διά στόματος διπλωματικής πηγής πως «ελπίζει ότι η κρίση θα εκτονωθεί σύντομα».

ΟΗΕ
Η φτώχεια κυρίαρχη!

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την πλέον δοκιμασμένη συνταγή - ευχολόγιο ότι «ο πλούσιος κόσμος και ο φτωχός πρέπει να συμπορευτούν μαζί σε μία κοινή συντονισμένη προσπάθεια, καθώς μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο», προτείνει και κατά την τελευταία έκθεσή του ο ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη του 2003.

Το ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα στον κόσμο σε σχέση με την Ανθρώπινη Ανάπτυξη καταγράφεται στον Ετήσιο Δείκτη Ανάπτυξης, που περιλαμβάνεται στην έκθεση του 2003, έναν σύνθετο τρόπο μέτρησης του προσδόκιμου ζωής, της εκπαίδευσης και του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ο πίνακας αυτός δείχνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες των τελευταίων θέσεων, 30 από τις 34, βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ σχεδόν οι μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατέγραψαν ύφεση ή στασιμότητα από τη δεκαετία του 1990. Μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σημειώνεται και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και ιδιαίτερα σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αξίζει όμως της προσοχής και ο Δείκτης για την Ανθρώπινη Φτώχεια στον πλούσιο κόσμο, όπου στην πρώτη θέση βρίσκουμε τη Σουηδία και στην τελευταία τις ΗΠΑ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ