ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού

Η Τασούλα Κελεσίδου χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στο δίσκο

Sportidea

Η Τασούλα Κελεσίδου χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στο δίσκο
Πέφτει σήμερα η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, όπου θα διεξαχθεί η τελετή λήξης και η παράδοση της ολυμπιακής σημαίας στην Αθήνα, που θα διοργανώσει τους επόμενους αγώνες το 2004.

Οι αγώνες του Σίδνεϊ θα μείνουν ιδιαίτερα χαραγμένοι στη μνήμη μας, αφού κατά τη διάρκειά τους γράφτηκαν μερικές από τις πιο καλές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ιστορική ήταν η στιγμή της κατάκτησης της πρώτης θέσης από τον Κώστα Κεντέρη στα 200μ, όπου έσπασε την κυριαρχία των Αμερικανών. Ο Ελληνας πρωταθλητής με χρόνο 20.09 πήρε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο στην κατηγορία των ανδρών μετά τον Κώστα Τσικλητήρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Εγινε έτσι ο μόλις τέταρτος Ευρωπαίος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κερδίζει το αγώνισμα. Η άρση βαρών έδωσε τα δυο άλλα χρυσά μετάλλια, αφού οι Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλη επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου. Σίγουρα την πιο ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το χρυσό μετάλλιο στο Ταε Κβο Ντο, όπου ο 20χρονος Μιχάλης Μουρούτσος στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης σε ένα αγώνισμα μάλλον άγνωστο σε πολλούς στη χώρα μας. Η νίκη του άφησε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον, ενώ με την επιτυχία του αυτή άνοιξε το δρόμο, προκειμένου το άθλημα να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης ήταν ο πρώτος που άνοιξε το χορό των μεταλλίων για τη χώρα μας, αφού κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών στην άρση βαρών. Αν και για άλλη μια φορά ήταν άτυχος λόγω σωματικού βάρους εντούτοις η δεύτερη θέση αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον Βίκτωρ Μήτρου. Η «κόρη του ανέμου» Κατερίνα Θάνου μπορεί να μην μπόρεσε να νικήσει τη μεγάλη της αντίπαλο Μάριον Τζόουνς εντούτοις πήρε τη δεύτερη θέση και έδωσε ραντεβού για την επόμενη φορά. Στου κρίκους ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέπληξε τους πάντες με την αρτιότητα στην εκτέλεση των ασκήσεων τού πιο δύσκολου αγωνίσματος της ρυθμικής και δίκαια πήρε τη δεύτερη θέση. Τη μεγάλη ρεβάνς για την αποτυχία της στο Αθήνα '97 πήρε η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Τέλος, η Ιωάννα Χατζηιωάννου έγινε η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της.

Ο Κωστας Κεντέρης σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό

Sportidea

Ο Κωστας Κεντέρης σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό
Πάντως, εκτός των καλών στιγμών δεν έλειψαν και οι μεγάλες απογοητεύσεις από αθλητές που εξ αρχής φάνταζαν φαβορί για κάποιο μετάλλιο. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλαντα στη γυμναστική Ιωάννης Μελισσανίδης, όπου ο τραυματισμός στη μέση αποτέλεσε τροχοπέδη για μια εμφάνιση που θα του χάριζε κάποιο μετάλλιο. Εξαιτίας του τραυματισμού του απείχε από τις ασκήσεις εδάφους και συμμετείχε μόνο στο άλμα. Εκεί κατάφερε να μπει στον τελικό όπου κατέλαβε την 7η θέση.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον επίσης χρυσό Ολυμπιονίκη της Ατλαντα Νίκο Κακλαμανάκη. Κάτι ο τραυματισμός του στον ώμο κάτι η άπνοια που επικρατούσε και ο Ελληνας πρωταθλητής αρκέστηκε στην 6η θέση της γενικής βαθμολογίας.

Στο ακοντισμό ο Κώστας Γκατσιούδης αν και στα προκριματικά άφησε αισιόδοξα μηνύματα στον τελικό ίσως από υπερβολικό άγχος κατέλαβε την 6η θέση. Σε αυτούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα θα πρέπει να συγκαταλεχτεί και η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν, ενώ άτυχος ήταν ο Λάμπρος Παπακώστας που εξαιτίας μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στα προκριματικά του ύψους.


Τα λάθη στις κορύνες στοίχισαν την πρώτη θέση για την εθνική ανσάμπλ που κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο

Sportidea

Τα λάθη στις κορύνες στοίχισαν την πρώτη θέση για την εθνική ανσάμπλ που κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο

Επιτυχημένο φινάλε

Η Τζελίλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό. Χάλκινο για εθνική ανσάμπλ και Καρντάνοφ στην πάλη

Οι προσδοκίες της τελευταίας ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέρει δικαιώθηκαν... Η Ελλάδα κατέκτησε άλλα τρία μετάλλια ένα αργυρό με τη Μιρέλα Τζελίλη στον ακοντισμό και δυο χάλκινο με την εθνική ανσάμπλ και τον Καρντάνοφ στην πάλη. Βέβαια, για να πούμε και,... στραβού το δίκιο τουλάχιστον από τα κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής περιμέναμε ίσως και κάτι παραπάνω, αλλά κάποια λάθη στην εκτέλεση του προγράμματος τους στέρησαν υψηλότερη θέση. Οσον αφορά την Τζελίλη προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά η Νορβηγίδα Χάτεσνταντ ήταν αυτή που πήρε την πρώτη θέση. Τέλος, ο Καρντάνοφ στην πάλη έκανε το καλύτερο δυνατό στο μικρό τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Τα τρία αυτά μετάλλια ανέβασαν τη συγκομιδή της χώρας σε 13 συνολικά και τη σταθεροποίησαν στην πρώτη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ας δούμε αναλυτικότερα.

Ψηλά αλλά όχι... μακριά

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Η Μιρέλα Τζελίλη χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό, αφού με τα 67, 51 μέτρα, που αποτελεί Πανελλήνιο Ρεκόρ κατέκτησε τη δεύτερη θέση και απέδειξε ότι μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η Τζελίλη είχε δείξει από τον προημιτελικό ότι βρίσκεται σε φόρμα, καθώς είχε χρειαστεί μόνο μία βολή για να περάσει στον τελικό. Το πρόβλημα βέβαια για την Τζελίλη ήταν ότι όλες οι βολές της πήραν ύψος κάτι που της στέρησε το δικαίωμα να τις ρίξει πιο μακριά.

Η Ελληνίδα αθλήτρια προσπάθησε για το καλύτερο όμως οι βολές της δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να την ανεβάσουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η άκυρη βολή στην αρχή δε σήμαινε πολλά για την Τζελίλη, που στη συνέχεια έκανε δύο βολές στα 67,51μ., σπάζοντας το Πανελλήνιο Ρεκόρ και θέτοντας τις βάσεις για τη δεύτερη θέση, καθώς η Χάτεσταντ από τη Νορβηγία με την πρώτη της βολή στα 68,91μ. που αποτελεί και νέο Ολυμπιακό Ρεκόρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Οι υπόλοιπες βολές της Τζελίλη κυμάνθηκαν γύρω στα 65 μέτρα, χωρίς όμως να απειλήσει τη Νορβηγίδα οι βολές της οποίας όμως στη συνέχεια δεν ξεπέρασαν αυτές της αθλήτριάς μας. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κουβανή Μενέντεζ με βολή 66,18 μέτρων.

«Ηταν ένας από τους καλύτερους αγώνες μου», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα η «αργυρή» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, συμπληρώνοντας. «Δεν έκανα τη μεγάλη βολή. Λυπάμαι όμως γιατί δεν ήθελα να χάσω με τίποτα το χρυσό μετάλλιο. Ομως τι να κάνουμε, έτσι είναι οι αγώνες».

Τα λάθη στοίχισαν το χρυσό

Τα λάθη κατά την εκτέλεση του προγράμματος με τις κορύνες... πλήρωσαν οι αθλήτριες του ανσάμπλ στον τελικό της Ρυθμικής Γυμναστικής. Η βαθμολογία τους δεν ήταν και η καλύτερη καθώς αυτό που τους στέρησε ένα υψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν μόνο ο κακός τους εαυτός. Ομως πέρα από αυτά, η Εθνική ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο έχοντας μπροστά της τις αθλήτριες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που ήταν και οι βασικές αντίπαλές τους από τα ημιτελικά.

Οι Ειρήνη Αϊνδιλή, η Μαρία Γεωργάτου, η Χαρά Καρυάμη, η Εύα Χριστοδούλου και η Κλέλια Πανταζή και η Αννα Πολλάτου στο ξεκίνημά τους, στο πρόγραμμα με τις κορύνες, αγωνίστηκαν υπό τους ήχους του «Δε Γουόλ» των Πινκ Φλόιντ. Ομως δύο λάθη (οι κορύνες βρέθηκαν στο έδαφος) στοίχισαν, καθώς η βαθμολογία μειώθηκε κατά 300 εκατοστά. Οι κριτές έδωσαν 19.550 βαθμούς στις αθλήτριές μας (150 σημαντικά εκατοστά λιγότερα από τους αγώνες της περασμένης Πέμπτης) και έτσι βρέθηκαν πίσω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που είχαν από 19.800 βαθμούς. Από τη στιγμή εκείνη όλοι περίμεναν κάποιο λάθος των πρωτοπόρων, προκειμένου να πάρουμε τη δεύτερη θέση. Αυτό όμως δεν έγινε.

Παρά την καλή προσπάθεια της Εθνικής μας, αφού στα 2 στεφάνια και τις 3 κορδέλες συγκέντρωσε 19.733 βαθμούς (μεγαλύτερη βαθμολογία και από τους προημιτελικούς), ολοκλήρωσε τα προγράμματά της με σύνολο 39.283 βαθμούς, 217 εκατοστά πίσω από τη «χρυσή» Ρωσία (39.500β.) και από τη Λευκορωσία, που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με την ίδια βαθμολογία.

Βάθρο μετά από 12 χρόνια

Μετά από 12 χρόνια, από την Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988, η πάλη χαρίζει στη χώρα μας ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Μπάμπης Χολίδης τότε, ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ τώρα. Μετά τον αποκλεισμό του στον ημιτελικό, ο Ελληνας αθλητής αγωνίστηκε χτες με τον Λευκορώσο Τζέρμαν Κοντόεφ, για την κατηγορία των 54 κιλών τον οποίο νίκησε 5-4 στα σημεία και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Καρντάνοφ ήταν μπροστά με 2-0 αλλά ο Κοντόεφ γύρισε τον αγώνα και στο τελευταίο λεπτό προηγήθηκε με 4-2. Ομως ο παλαιστής μας είχε το σθένος και λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κάνοντας μία καλή λαβή πήρε τους πόντους που του έδωσαν τη νίκη. Το χάλκινο μετάλλιο του Ελληνα παλαιστή είναι το ενδέκατο που κατακτά η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ