Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού

Η Τασούλα Κελεσίδου χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στο δίσκο

Sportidea

Η Τασούλα Κελεσίδου χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στο δίσκο
Πέφτει σήμερα η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, όπου θα διεξαχθεί η τελετή λήξης και η παράδοση της ολυμπιακής σημαίας στην Αθήνα, που θα διοργανώσει τους επόμενους αγώνες το 2004.

Οι αγώνες του Σίδνεϊ θα μείνουν ιδιαίτερα χαραγμένοι στη μνήμη μας, αφού κατά τη διάρκειά τους γράφτηκαν μερικές από τις πιο καλές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ιστορική ήταν η στιγμή της κατάκτησης της πρώτης θέσης από τον Κώστα Κεντέρη στα 200μ, όπου έσπασε την κυριαρχία των Αμερικανών. Ο Ελληνας πρωταθλητής με χρόνο 20.09 πήρε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο στην κατηγορία των ανδρών μετά τον Κώστα Τσικλητήρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Εγινε έτσι ο μόλις τέταρτος Ευρωπαίος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κερδίζει το αγώνισμα. Η άρση βαρών έδωσε τα δυο άλλα χρυσά μετάλλια, αφού οι Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλη επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου. Σίγουρα την πιο ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το χρυσό μετάλλιο στο Ταε Κβο Ντο, όπου ο 20χρονος Μιχάλης Μουρούτσος στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης σε ένα αγώνισμα μάλλον άγνωστο σε πολλούς στη χώρα μας. Η νίκη του άφησε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον, ενώ με την επιτυχία του αυτή άνοιξε το δρόμο, προκειμένου το άθλημα να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης ήταν ο πρώτος που άνοιξε το χορό των μεταλλίων για τη χώρα μας, αφού κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών στην άρση βαρών. Αν και για άλλη μια φορά ήταν άτυχος λόγω σωματικού βάρους εντούτοις η δεύτερη θέση αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον Βίκτωρ Μήτρου. Η «κόρη του ανέμου» Κατερίνα Θάνου μπορεί να μην μπόρεσε να νικήσει τη μεγάλη της αντίπαλο Μάριον Τζόουνς εντούτοις πήρε τη δεύτερη θέση και έδωσε ραντεβού για την επόμενη φορά. Στου κρίκους ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέπληξε τους πάντες με την αρτιότητα στην εκτέλεση των ασκήσεων τού πιο δύσκολου αγωνίσματος της ρυθμικής και δίκαια πήρε τη δεύτερη θέση. Τη μεγάλη ρεβάνς για την αποτυχία της στο Αθήνα '97 πήρε η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Τέλος, η Ιωάννα Χατζηιωάννου έγινε η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της.

Ο Κωστας Κεντέρης σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό

Sportidea

Ο Κωστας Κεντέρης σημείωσε τη μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό
Πάντως, εκτός των καλών στιγμών δεν έλειψαν και οι μεγάλες απογοητεύσεις από αθλητές που εξ αρχής φάνταζαν φαβορί για κάποιο μετάλλιο. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλαντα στη γυμναστική Ιωάννης Μελισσανίδης, όπου ο τραυματισμός στη μέση αποτέλεσε τροχοπέδη για μια εμφάνιση που θα του χάριζε κάποιο μετάλλιο. Εξαιτίας του τραυματισμού του απείχε από τις ασκήσεις εδάφους και συμμετείχε μόνο στο άλμα. Εκεί κατάφερε να μπει στον τελικό όπου κατέλαβε την 7η θέση.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον επίσης χρυσό Ολυμπιονίκη της Ατλαντα Νίκο Κακλαμανάκη. Κάτι ο τραυματισμός του στον ώμο κάτι η άπνοια που επικρατούσε και ο Ελληνας πρωταθλητής αρκέστηκε στην 6η θέση της γενικής βαθμολογίας.

Στο ακοντισμό ο Κώστας Γκατσιούδης αν και στα προκριματικά άφησε αισιόδοξα μηνύματα στον τελικό ίσως από υπερβολικό άγχος κατέλαβε την 6η θέση. Σε αυτούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα θα πρέπει να συγκαταλεχτεί και η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν, ενώ άτυχος ήταν ο Λάμπρος Παπακώστας που εξαιτίας μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στα προκριματικά του ύψους.


Τα λάθη στις κορύνες στοίχισαν την πρώτη θέση για την εθνική ανσάμπλ που κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο

Sportidea

Τα λάθη στις κορύνες στοίχισαν την πρώτη θέση για την εθνική ανσάμπλ που κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απογειώθηκε» στο βάθρο ο Εμμανουήλ Καραλής (2024-08-06 00:00:00.0)
Επίδειξη δύναμης από τον Λ. Πετρούνια (2017-09-19 00:00:00.0)
«Χρυσά» κουπιά (2009-06-30 00:00:00.0)
Ελληνικές Ολυμπιακές επιτυχίες (2004-08-22 00:00:00.0)
Χρυσό δίδυμο (2002-04-30 00:00:00.0)
Από τον Σπύρο Λούη... στον Πύρρο Δήμα (2000-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ