Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Υπόδειγμα ακέραιου αγωνιστή

Εφυγε, αφήνοντας ως παρακαταθήκη, την προσφορά ζωής, εντιμότητας και υψηλού ήθους. Εφυγε ως ένας αταλάντευτος κομμουνιστής, που είχε την αγάπη και το σεβασμό του κοινωνικού περίγυρου, ως ένας κομμουνιστής που δεν πολυτεμαχίζεται και δεν πολυδιασπάται σ' έναν κυκεώνα πολυσυλλεκτικότητας ιδεών και ιδεοληψιών. Που δεν είναι εδώ και εκεί. Εχοντας στέρεη επιστημονική και φιλοσοφική εμβάθυνση στη μαρξιστική διαλεκτική και την κοινωνική πρακτική, δεν πλανιέται και δεν πλανεύει στους χώρους των μεταφυσικών και υπαρξιακών ατελεύτητων αναζητήσεων.

Ο Λέων Αυδής, όχι ως ένας περιούσιος «ελιτιστής», όπως μερικοί άλλοι θέλουν να μετακυλιστεί η ταξική πάλη, στα δικά τους μέτρα και τις επιλογές, φτάνουν ως την ακύρωσή της. Ο Λέων Αυδής, ως ένας «μπολσεβίκος» κομμουνιστής που έχει τις ρίζες του στις αγωνιστικές κοινωνικές δυνάμεις, απ' όπου αντλεί και προσφέρει αγωνιστική αισιοδοξία. Αναφερθήκαμε στον προσδιορισμό «μπολσεβίκος», που, για μας τους παλιούς, δε σήμαινε μόνο τη διάκριση μεταξύ της πλειοψηφίας (μπόλσε) και της μειοψηφίας (μένσε), αλλά σήμαινε τον ακατάβλητο αγωνιστή, τότε, «που έτσι δενόταν τ' ατσάλι», μέσα στη φωτιά της επανάστασης.

Επιλογή ζωής, η πορεία του μέσα στο Κόμμα και στις αγωνιστικές κοινωνικές δυνάμεις που αιμοδοτούν τις νέες ανάγκες, σε εποχές κρίσιμες, όπου εμφανίζεται η επιθετική αγριότητα του κεφαλαίου και η αθλιότητα όσων γίνονται συνεπίκουροι και υποτακτικοί του.

Η επιλογή του, όταν βρισκόταν στη ζωή, όπως της αγωνίστριας γυναίκας του και του γιου του για την πολιτική διαδικασία κατά τον τελευταίο αποχαιρετισμό, αποτέλεσε άλλο ένα υψηλό παράδειγμα συνέπειας, όσων μαζί του πίστευαν και πιστεύουν στην επίγεια ζωή και όχι στη μεταθανάτια ανυπαρξία.

Με την ίδια αυτή ώριμη αντίληψη, υποστήριζε την αποτέφρωση των «κεκοιμημένων», θεωρώντας την και ως κρίσιμη κοινωνική ανάγκη. Και με το ίδιο πνεύμα στήριξε τις προσπάθειες για την επέκταση της προσφοράς οργάνων, που - χωρίς μεταφυσική - αποτελεί μετάγγιση ζωής.

Τιμή στους αγώνες του, η αναγνώριση ενός σπάνιου ήθους από τους συντρόφους, φίλους και αντιπάλους.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν τη μνήμη του Λεων. Αυδή (2008-09-25 00:00:00.0)
Πέντε χρόνια από το θάνατο του Λεων. Αυδή (2005-09-23 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλειά του (2000-09-28 00:00:00.0)
Να μην τσιμεντοποιηθεί το Αλσος Ριζάρη (2000-07-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Ενότητας" Νίκαιας (1998-11-19 00:00:00.0)
Ορθιοι ενάντια στη βαρβαρότητα της "αγοράς" (1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ