Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιτυχημένο φινάλε

Η Τζελίλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό. Χάλκινο για εθνική ανσάμπλ και Καρντάνοφ στην πάλη

Οι προσδοκίες της τελευταίας ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέρει δικαιώθηκαν... Η Ελλάδα κατέκτησε άλλα τρία μετάλλια ένα αργυρό με τη Μιρέλα Τζελίλη στον ακοντισμό και δυο χάλκινο με την εθνική ανσάμπλ και τον Καρντάνοφ στην πάλη. Βέβαια, για να πούμε και,... στραβού το δίκιο τουλάχιστον από τα κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής περιμέναμε ίσως και κάτι παραπάνω, αλλά κάποια λάθη στην εκτέλεση του προγράμματος τους στέρησαν υψηλότερη θέση. Οσον αφορά την Τζελίλη προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά η Νορβηγίδα Χάτεσνταντ ήταν αυτή που πήρε την πρώτη θέση. Τέλος, ο Καρντάνοφ στην πάλη έκανε το καλύτερο δυνατό στο μικρό τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Τα τρία αυτά μετάλλια ανέβασαν τη συγκομιδή της χώρας σε 13 συνολικά και τη σταθεροποίησαν στην πρώτη 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ας δούμε αναλυτικότερα.

Ψηλά αλλά όχι... μακριά

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Η Μιρέλα Τζελίλη χάρισε στη χώρα μας το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό, αφού με τα 67, 51 μέτρα, που αποτελεί Πανελλήνιο Ρεκόρ κατέκτησε τη δεύτερη θέση και απέδειξε ότι μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η Τζελίλη είχε δείξει από τον προημιτελικό ότι βρίσκεται σε φόρμα, καθώς είχε χρειαστεί μόνο μία βολή για να περάσει στον τελικό. Το πρόβλημα βέβαια για την Τζελίλη ήταν ότι όλες οι βολές της πήραν ύψος κάτι που της στέρησε το δικαίωμα να τις ρίξει πιο μακριά.

Η Ελληνίδα αθλήτρια προσπάθησε για το καλύτερο όμως οι βολές της δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να την ανεβάσουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η άκυρη βολή στην αρχή δε σήμαινε πολλά για την Τζελίλη, που στη συνέχεια έκανε δύο βολές στα 67,51μ., σπάζοντας το Πανελλήνιο Ρεκόρ και θέτοντας τις βάσεις για τη δεύτερη θέση, καθώς η Χάτεσταντ από τη Νορβηγία με την πρώτη της βολή στα 68,91μ. που αποτελεί και νέο Ολυμπιακό Ρεκόρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Οι υπόλοιπες βολές της Τζελίλη κυμάνθηκαν γύρω στα 65 μέτρα, χωρίς όμως να απειλήσει τη Νορβηγίδα οι βολές της οποίας όμως στη συνέχεια δεν ξεπέρασαν αυτές της αθλήτριάς μας. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κουβανή Μενέντεζ με βολή 66,18 μέτρων.

«Ηταν ένας από τους καλύτερους αγώνες μου», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα η «αργυρή» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, συμπληρώνοντας. «Δεν έκανα τη μεγάλη βολή. Λυπάμαι όμως γιατί δεν ήθελα να χάσω με τίποτα το χρυσό μετάλλιο. Ομως τι να κάνουμε, έτσι είναι οι αγώνες».

Τα λάθη στοίχισαν το χρυσό

Τα λάθη κατά την εκτέλεση του προγράμματος με τις κορύνες... πλήρωσαν οι αθλήτριες του ανσάμπλ στον τελικό της Ρυθμικής Γυμναστικής. Η βαθμολογία τους δεν ήταν και η καλύτερη καθώς αυτό που τους στέρησε ένα υψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν μόνο ο κακός τους εαυτός. Ομως πέρα από αυτά, η Εθνική ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο έχοντας μπροστά της τις αθλήτριες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που ήταν και οι βασικές αντίπαλές τους από τα ημιτελικά.

Οι Ειρήνη Αϊνδιλή, η Μαρία Γεωργάτου, η Χαρά Καρυάμη, η Εύα Χριστοδούλου και η Κλέλια Πανταζή και η Αννα Πολλάτου στο ξεκίνημά τους, στο πρόγραμμα με τις κορύνες, αγωνίστηκαν υπό τους ήχους του «Δε Γουόλ» των Πινκ Φλόιντ. Ομως δύο λάθη (οι κορύνες βρέθηκαν στο έδαφος) στοίχισαν, καθώς η βαθμολογία μειώθηκε κατά 300 εκατοστά. Οι κριτές έδωσαν 19.550 βαθμούς στις αθλήτριές μας (150 σημαντικά εκατοστά λιγότερα από τους αγώνες της περασμένης Πέμπτης) και έτσι βρέθηκαν πίσω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που είχαν από 19.800 βαθμούς. Από τη στιγμή εκείνη όλοι περίμεναν κάποιο λάθος των πρωτοπόρων, προκειμένου να πάρουμε τη δεύτερη θέση. Αυτό όμως δεν έγινε.

Παρά την καλή προσπάθεια της Εθνικής μας, αφού στα 2 στεφάνια και τις 3 κορδέλες συγκέντρωσε 19.733 βαθμούς (μεγαλύτερη βαθμολογία και από τους προημιτελικούς), ολοκλήρωσε τα προγράμματά της με σύνολο 39.283 βαθμούς, 217 εκατοστά πίσω από τη «χρυσή» Ρωσία (39.500β.) και από τη Λευκορωσία, που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με την ίδια βαθμολογία.

Βάθρο μετά από 12 χρόνια

Μετά από 12 χρόνια, από την Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988, η πάλη χαρίζει στη χώρα μας ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Μπάμπης Χολίδης τότε, ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ τώρα. Μετά τον αποκλεισμό του στον ημιτελικό, ο Ελληνας αθλητής αγωνίστηκε χτες με τον Λευκορώσο Τζέρμαν Κοντόεφ, για την κατηγορία των 54 κιλών τον οποίο νίκησε 5-4 στα σημεία και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Καρντάνοφ ήταν μπροστά με 2-0 αλλά ο Κοντόεφ γύρισε τον αγώνα και στο τελευταίο λεπτό προηγήθηκε με 4-2. Ομως ο παλαιστής μας είχε το σθένος και λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κάνοντας μία καλή λαβή πήρε τους πόντους που του έδωσαν τη νίκη. Το χάλκινο μετάλλιο του Ελληνα παλαιστή είναι το ενδέκατο που κατακτά η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρυσά» κουπιά (2009-06-30 00:00:00.0)
Χρυσοφόρα μέρα (2005-07-02 00:00:00.0)
ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (2003-04-08 00:00:00.0)
Τα κορίτσια έκλεψαν την παράσταση (2003-01-01 00:00:00.0)
«Μεγάλης Βδομάδας» συνέχεια (2000-04-28 00:00:00.0)
Ανοιξε ο δρόμος για τα μετάλλια (1999-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ