ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Το φυσικό αέριο στο προσκήνιο των ανταγωνισμών

Ισραηλινή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Μπ. Νετανιάχου πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να αγοράσει η Ελλάδα καύσιμο από κοίτασμα που διεκδικεί και ο Λίβανος

Η παρουσία ισχυρής πολυεθνικής δύναμης στις θάλασσες του Λιβάνου μετά τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευσή τους

Associated Press

Η παρουσία ισχυρής πολυεθνικής δύναμης στις θάλασσες του Λιβάνου μετά τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευσή τους
Η εκμετάλλευση των διεκδικούμενων από το Λίβανο κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το Ισραήλ, αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που είχαν πρόσφατα στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου με τον Μπ. Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» σημείωναν την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να εξασφαλίσει την πώληση αερίου στην Ελλάδα. Μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να ικανοποιήσει την αξίωση των εταιρειών εξόρυξης, που ζητούν επίμονα να εξασφαλιστούν οι πωλήσεις πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω εργασίες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να προμηθεύεται η χώρα φυσικό αέριο από το Ισραήλ και «φάνηκε να αναφέρεται» σε καύσιμο που θα μεταφέρεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Τα κοιτάσματα Ταμάρ και Νταλίτ, στα οποία η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες, σε συνεργασία με ιδιώτες, υπολογίζεται ότι θ' αρχίσουν να εξάγουν φυσικό αέριο μέχρι το 2012. Τα αποθέματά τους φθάνουν τα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για δύο δεκαετίες.

«Ολα τα λεφτά», όμως, βρίσκονται στο τρίτο κοίτασμα, το Λεβιάθαν, το οποίο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα αποθέματά του, κατά προσέγγιση, αποτιμώνται στα 453 δισεκατομμύρια κ.μ. και σχεδόν στο σύνολό του η ισραηλινή ηγεσία οραματίζεται να το αξιοποιήσει, κρατώντας μόνο μικρό μέρος ως στρατηγικά αποθέματα. Για να αρχίσουν εργασίες στο συγκεκριμένο κοίτασμα, οι εταιρείες ζητούν να διασφαλιστούν οι αγοραστές και από εδώ προκύπτει η «πρόταση» Νετανιάχου.

Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα όμως βρίσκονται κατά μήκος των θαλασσίων ορίων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ συμφωνία ειρήνης και συνεπώς η μεταξύ τους συνοριακή γραμμή, επίγεια και θαλάσσια, δεν έχει καθοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Λίβανος μπορεί να διεκδικήσει μέρος της κυριότητας των κοιτασμάτων, γι' αυτό και κάποιους μήνες νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομής του Ισραήλ είχε απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική σύρραξη σε περίπτωση που η Βηρυτός επιδιώξει να διασφαλίσει το όποιο δικαίωμά της.

Τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς μόλις πριν μερικές μέρες, μετά από χρόνια απραξίας, το λιβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας και προσκαλεί ξένες εταιρείες να καταθέσουν επενδυτικές προτάσεις για το συγκεκριμένο τομέα.

Η «πρόταση» Νετανιάχου δίνει άλλη διάσταση στις ολοένα στενότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι οποίες, με δεδομένο το ρόλο του Τελ Αβίβ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών όσο και στη βάση των δικών του επιδιώξεων, οδηγούν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ατραπούς.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με σαφή ανταλλάγματα η άρση του Casus Belli

Η Τουρκία δεν κάνει μονομερείς κινήσεις, διαμήνυσε χτες ο Α. Νταβούτογλου

Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τα χρονοδιαγράμματα, για τις διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ζητά από την Αθήνα η τουρκική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με προσοχή και την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, με αφορμή το χτεσινό αγώνα μπάσκετ Ελλάδας - Τουρκίας στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του παγκοσμίου κυπέλλου, προσκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Δρούτσα, για να παρακολουθήσουν μαζί το παιχνίδι.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΝV, ο Τούρκος υπουργός σχολίασε τις πληροφορίες για αλλαγές στο τουρκικό αμυντικό δόγμα, που δε θα θεωρεί πλέον αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Οπως δήλωσε, «θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας και της Ελλάδας, της μιας απέναντι στην άλλη, με αμοιβαία βήματα. Δεν κάνει μονομερείς κινήσεις η Τουρκία».

Είναι φανερό ότι η σχετική πρωτοβουλία της Τουρκίας θα εκδηλωθεί μόνο αν στο μεταξύ εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ανταλλάγματα και οι εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, αν αυτά δεν έχουν ήδη διευθετηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ότι «υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, θετικές κινήσεις, δυστυχώς και αρνητικές δράσεις» στις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ για την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, υποστήριξε ότι πρόκειται για στρατηγική και προμελετημένη κίνηση, η οποία «δεν έχει σχέση με τη σημερινή συγκυρία των σχέσεων έντασης, αν θέλετε, μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας».

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών δεσμών

Mε εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για παραπέρα ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ειδικά στο στρατιωτικό τομέα, ολοκληρώθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας η αποχαιρετιστήρια συνάντηση του υπουργού Ε. Βενιζέλου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε χτες και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο.

Σε μια περίοδο που κυοφορούνται ανακατατάξεις στις λυκοσυμμαχίες και ένταση των επικίνδυνων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο Ντ. Σπέκχαρντ διαβεβαίωσε τον Ελληνα υπουργό ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό σας και τώρα και στο μέλλον (...) ανυπομονούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε ότι «μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, για τη συζήτηση περί της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ και βεβαίως είδαμε και μια σειρά από θέματα αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πάντα με πνεύμα ισοτιμίας και διαφάνειας».

Ενδεικτικές των επικίνδυνων για το λαό σχέσεων που οικοδομούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με τις ΗΠΑ, είναι οι αξιώσεις που μετέφερε προς την ελληνική κυβέρνηση ο Ντ. Σπέκχαρτ, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ζητώντας επιθετική πολιτική κατά της «τρομοκρατίας», σαν πρόσχημα για την ένταση της καταστολής του λαού, ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοήμερες συνομιλίες 7 με 10 Σεπτέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την εντατικοποίηση των συνομιλιών στο διάστημα 7 έως 10 Σεπτέμβρη αποφάσισαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ενώ αναμένεται και νέα ανταλλαγή έγγραφων προτάσεων σχετικά με το περιουσιακό. Οι συνομιλίες θα είναι ολοήμερες και θα προηγηθεί μια ακόμα προπαρασκευαστική συνάντηση στις 3 Σεπτέμβρη.

Μετά το δείπνο που παρέθεσε χτες στον Ντ. Ερογλου, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις των συνομιλιών και συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να επανατοποθετηθούν έγγραφα στις γενικές γραμμές επί του περιουσιακού. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη δε θα υπάρξει κοινή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ.

Η ΕΔΟΝ μετά τη Σύνοδο του ΚΣ σχετικά με το πρόγραμμα δράσης για το διάστημα 2010 - 2011, τονίζει το χρέος της οργάνωσης στο να διατηρήσει και να εδραιώσει «μέσα στη νεολαία την ανάγκη για υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνει ότι «το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό παρουσιάζεται ιδιαίτερα εχθρικό προς το Κόμμα μας, τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Οργάνωση. Είναι και αυτή τη χρονιά πρώτιστο καθήκον της Οργάνωσης να σταθούμε ασπίδα γύρω από το Κόμμα μας στις επιθέσεις που δέχεται, να στηρίξουμε την κυβέρνηση Χριστόφια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ