ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η σκανδαλολογία φουντώνει, η κυβέρνηση τρεκλίζει

Η Βουλή πρόκρινε χτες και νέα έρευνα σε βάρος της Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πιθανότητες κατάρρευσης της τουρκικής κυβέρνησης εντάθηκαν χτες, μετά την έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο (376 υπέρ, 141 κατά) μιας δεύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας για διαφθορά, κατά της πρώην πρωθυπουργού και εταίρου της κυβερνητικής συμμαχίας, Τανσού Τσιλέρ.

Η δυνατότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από την αρχηγό του Κόμματος Ορθού Δρόμου φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αν για μια από τις δύο υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημόσιων οικονομικών υποθέσεων η Τσιλέρ παραπεμφθεί σε δίκη, αυτομάτως χάνει το δικαίωμα κατάληψης του πρωθυπουργικού θώκου.

Η ίδια η Τσιλέρ εμφανίστηκε χτες πεπεισμένη ότι εξυφαίνεται "συνωμοσία" σε βάρος της, και επίσης ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και στελέχη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, επιχειρούν να της καταφέρουν "πισώπλατο μαχαίρωμα". Μίλησε μάλιστα ξανά για "προδοσία" εκ μέρους των κυβερνητικών της συμμάχων.

Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία κατηγορείται για ατασθαλίες στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και κατασκευής αυτοκινήτων, εξαπέλυσε πυρά και κατά του Κόμματος Ευημερίας, το οποίο και επανέφερε το θέμα στον πολιτικό διάλογο: "Υπάρχουν αντιδραστικές δυνάμεις στη χώρα, υπάρχουν οι ισλαμιστές, των οποίων την άνοδο στην εξουσία αποτρέψαμε", είπε. Για να καταλήξει ότι προτιθόταν να ψηφίσει υπέρ της πρότασης των ισλαμιστών, για να καταπέσουν οι κατηγορίες με τη δικαστική διερεύνησή τους...

Στις δηλώσεις της Τσιλέρ απάντησε με ύφος ανάλογο ο - περιέργως ιδιαίτερα επιθετικός, αν και συνήθως είναι τερατωδώς ψύχραιμος - Μεσούτ Γιλμάζ: "Η κυρία Τσιλέρ δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί άλλους. Εχει την ευθύνη να αποδείξει ότι οι εναντίον της κατηγορίες δεν αληθεύουν και προσπαθώντας να μετατοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης δεν μπορεί να μετατοπίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης".

Με τέτοιες φορτισμένες δηλώσεις εκατέρωθεν, η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η χτεσινή ψηφοφορία, κατά πολλούς αναλυτές, ίσως να αποτελέσει τη χαριστική βολή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ θα απελάσουν τον ηγέτη της "Χαμάς";

Νέος κύκλος βίας απειλείται με κάθε αφορμή στην ευαίσθητη περιοχή

Φωτιές άναψε η απόφαση ενός περιφερειακού δικαστή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ μπορεί άμεσα να εκδοθεί στο Ισραήλ, όπως άλλωστε, έχει, επανειλημμένως, ζητήσει το Τελ Αβίβ. Ο Μαρζούκ, που συνελήφθη τον Ιούλη του 1995, κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε και σχεδίαζε προσωπικά τις δολοφονικές επιθέσεις της "Χαμάς", με αποτέλεσμα να κατηγορείται και για το θάνατο, τουλάχιστον, 55 ανθρώπων. Ο ίδιος, που διέμενε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, διατείνεται ότι ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις αυτές, αφού ηγείται μόνο του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.

Με ανακοίνωσή της στα αυτόνομα εδάφη, η "Χαμάς" απειλεί την Ουάσιγκτον αλλά και το Τελ Αβίβ ότι θα πλήξει αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους, όπου και αν βρίσκονται. Επιπλέον, η οργάνωση εκτιμά ότι η προώθηση της έκδοσης του Μαρζούκ είναι ένα ακόμα αμερικανικό τέχνασμα για να ενισχυθεί το προεκλογικό προφίλ του Σιμόν Πέρες.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση της αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με την πιθανή έκδοση του Μαρζούκ στο Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, Φρέιχ Αμπού Μεντέιν, προειδοποίησε ότι αν, τελικά, ο Μαρζούκ εκδοθεί θα πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος ανεξέλεγκτης βίας που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ επανέλαβε ότι την ενοχή ή όχι του Μαρζούκ μπορεί και έχει δικαίωμα να την αποφανθεί μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή.

Παρά τον αναβρασμό που έχει προκαλέσει το θέμα της έκδοσης του Μαρζούκ, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίστηκε πλήρως απορροφημένη από την προσπάθειά της να διαψεύσει και να ανακαλύψει προκατάληψη πίσω από την καταδικαστική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το βομβαρδισμό στην Κανά, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 105 άμαχοι. Παρά το γεγονός ότι διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε σαφή καταδίκη των ισραηλινών επιχειρήσεων, εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ, ο αποτροπιασμός και η καταδίκη της διεθνούς κοινής γνώμης φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ενόψει και βουλευτικών εκλογών. Μέσα σε αυτήν την πιεστική κατάσταση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σχολιάζοντας για άλλη μια φορά το πόρισμα του ΟΗΕ, κατέληξε στη ρήση ότι "δεν έχει σημασία τι λένε οι μη Εβραίοι αλλά τι κάνουν οι Εβραίοι"!

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποχώρησε το κόμμα του Ντε Κλερκ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ. -

Ενα 24ωρο μετά την ψήφιση του νέου νοτιοαφρικανικού συντάγματος επέλεξε, να αποχωρήσει το "Εθνικό Κόμμα" του πρώην προέδρου της χώρας, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νέλσον Μαντέλα. Η αποχώρηση της πιο ισχυρής πολιτικής δύναμης της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας ισχύει από τις 30 Ιούνη και η εξέλιξη αυτή δεν ισοδυναμεί με κυβερνητική κρίση, μια που το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο ελέγχει το 60% των 490 μελών της Εθνοσυνέλευσης.

"Η απόφασή μας πρέπει να ιδωθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την ωριμότητα και ομαλοποίηση της νεαρής μας δημοκρατίας. Θεωρούμε, επίσης, ότι η ανάπτυξη μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και προώθηση μιας γνήσια πολυκομματικής δημοκρατίας", σημείωσε ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου την αποχώρηση της παράταξής του από το νοτιοαφρικανικό κυβερνητικό σχήμα. Ο Ντε Κλερκ, θέλοντας να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι δε θα γίνουν αλλαγές στον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής.

Ο ηγέτης του ΕΑΚ και Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι η αποχώρηση του "Εθνικού Κόμματος" από την κυβέρνηση δεν υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο ίδιος είχε πληροφορηθεί εκ των προτέρων την απόφαση του Φρεντερίκ Ντε Κλερκ για την απομάκρυνση του Εθνικού Κόμματος από την κυβέρνηση.

Πάνω απο δέκα χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους των

Πάνω από δέκα χιλιάδες δάσκαλοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους των Βρυξελλών, ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές για την παιδεία, που θα αφήσουν στους δρόμους της ανεργίας πάνω απο 2.800 συναδέλφους τους

ΙΝΔΙΑ
Οι εθνικιστές πρώτο κόμμα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Επίσημα αποτελέσματα όσον αφορά την έκβαση των εκλογών στην Ινδία δεν υπάρχουν, αλλά όλα συντείνουν ότι το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα κατήγαγε σαρωτική νίκη, χωρίς πάντως να συγκεντρώνει πλειοψηφία στο 545μελές Κοινοβούλιο.

Το Κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς να συσπειρώσει τους οπαδούς του, μετά βίας θα καταλάβει την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ναρασίμα Ράο, αποφάσισε να παραιτηθεί σήμερα, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο Ράο, ο οποίος αρνείτο να παραιτηθεί, πείστηκε μετά την παρέμβαση του Ινδού Προέδρου, Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα, να "συνάδει με τις δημοκρατικές διαδικασίες".

Το ερώτημα είναι πλέον ποια θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αφού το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα θα χρειαστεί κάποια συμμαχία για να την επιτύχει.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Κίνδυνος εμπορικού πολέμου

Με την επιβολή αυστηρών εμπορικών κυρώσεων απείλησε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, αν η Κίνα "δε συμμορφωθεί" στις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Για να ακολουθήσει η άμεση κινεζική αντίδραση: "Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τέτοια αδικία σε βάρος της Κίνας, δε θα έχουμε άλλη εναλλακτική λύση από το να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο κίνδυνος διμερούς εμπορικού πολέμου εντείνεται ενόψει της λήξης της "διορίας" που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Κίνα, να παρουσιάσει ενδείξεις καταπολέμησης της παρα-βιομηχανίας που πλήττει αμερικανικά εμπορικά συμφέροντα.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Βοήθεια από... Βρετανό ιστορικό

ΧΑΓΗ.-

Δεν είναι μόνον ο Σερβοβόσνιος Ντούσαν Τάντιτς που κάθεται αυτές τις μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Είναι και ο Ζεϊνίλ Ντελάλιτς, ο πρώτος Βόσνιος μουσουλμάνος, που δικάζεται ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου με κατηγορίες που του προσάπτουν δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς Σέρβων κρατουμένων.

Η δίκη του Ζεϊνίλ Ντελάλιτς, που συνελήφθη στη Γερμανία στις 18 Μάρτη, άρχισε χτες. Ο κατηγορούμενος, όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Γκάμπριελ Κιρκ Μακντόναλντ, δήλωσε: "Δε συμφωνώ με κανένα σημείο του κατηγορητηρίου. Είμαι αθώος".

Τώρα, όσον αφορά στη δίκη του 40χρονου Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, τα πράγματα εξελίσσονται με αρκετό ενδιαφέρον, μιας που "επιστρατεύτηκε" ακόμη και ειδικευμένος στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας επιστήμονας (ο Βρετανός, Αντριου Γκόου) ώστε να πείσει η κατηγορούσα αρχή το ποινικό δικαστήριο για την ανάμειξη του Μιλόσεβιτς στο σχέδιο δημιουργίας μιας "Μεγάλης Σερβίας" και την οργάνωση σερβικών παραστρατιωτικών ομάδων πολιτοφυλάκων. Ο ιστορικός, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, υποστήριξε ότι "οι φρικαλεότητες σε βάρος ενός έθνους (στις οποίες ο Τάντιτς συμμετείχε σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης) αποτελούν τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδίου του Βελιγραδίου, που στόχευε στη συγκέντρωση όλων των Σέρβων της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε ένα και μόνο κράτος, από το οποίο θα αποκλείονταν όλοι οι μη Σέρβοι".

ΙΤΑΛΙΑ
Εκλογή προέδρου της Γερουσίας

ΡΩΜΗ.-

Η ιταλική Γερουσία εξέλεξε χτες το βράδυ ως πρόεδρό της τον Νικολά Μαντσίνο, πρώην Χριστιανοδημοκράτη, στην έκτακτη σύνοδό της, μετά από πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί μια διακομματική συμφωνία για το ποιος θα καταλάβει αυτή τη θέση.

Η επιλογή αυτή του Μαντσίνο έδωσε ένα τέλος στη διαφωνία μεταξύ του συνασπισμού της "Ελιάς", του Ρομάνο Πρόντι και του "Πόλου της Ελευθερίας", του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Λίγο νωρίτερα, στην επίσημη έναρξη των εργασιών της νέας ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, οι βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλέξουν τους δύο προέδρους των Σωμάτων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ρομάνο Πρόντι προσέφερε στο συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι την προεδρία της Γερουσίας, με απαραίτητη προϋπόθεση το όνομα του υποψηφίου να συγκέντρωνε τη συναίνεση μιας ευρύτατης πλειοψηφίας.

Ομως, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι πρότεινε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσίγκα, όνομα που απέρριψαν τόσο η Κομμουνιστική Επανίδρυση όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, εξαιτίας των αντικομμουνιστικών θέσεών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ