Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ θα απελάσουν τον ηγέτη της "Χαμάς";

Νέος κύκλος βίας απειλείται με κάθε αφορμή στην ευαίσθητη περιοχή

Φωτιές άναψε η απόφαση ενός περιφερειακού δικαστή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ μπορεί άμεσα να εκδοθεί στο Ισραήλ, όπως άλλωστε, έχει, επανειλημμένως, ζητήσει το Τελ Αβίβ. Ο Μαρζούκ, που συνελήφθη τον Ιούλη του 1995, κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε και σχεδίαζε προσωπικά τις δολοφονικές επιθέσεις της "Χαμάς", με αποτέλεσμα να κατηγορείται και για το θάνατο, τουλάχιστον, 55 ανθρώπων. Ο ίδιος, που διέμενε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, διατείνεται ότι ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις αυτές, αφού ηγείται μόνο του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.

Με ανακοίνωσή της στα αυτόνομα εδάφη, η "Χαμάς" απειλεί την Ουάσιγκτον αλλά και το Τελ Αβίβ ότι θα πλήξει αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους, όπου και αν βρίσκονται. Επιπλέον, η οργάνωση εκτιμά ότι η προώθηση της έκδοσης του Μαρζούκ είναι ένα ακόμα αμερικανικό τέχνασμα για να ενισχυθεί το προεκλογικό προφίλ του Σιμόν Πέρες.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση της αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με την πιθανή έκδοση του Μαρζούκ στο Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, Φρέιχ Αμπού Μεντέιν, προειδοποίησε ότι αν, τελικά, ο Μαρζούκ εκδοθεί θα πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος ανεξέλεγκτης βίας που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ επανέλαβε ότι την ενοχή ή όχι του Μαρζούκ μπορεί και έχει δικαίωμα να την αποφανθεί μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή.

Παρά τον αναβρασμό που έχει προκαλέσει το θέμα της έκδοσης του Μαρζούκ, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίστηκε πλήρως απορροφημένη από την προσπάθειά της να διαψεύσει και να ανακαλύψει προκατάληψη πίσω από την καταδικαστική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το βομβαρδισμό στην Κανά, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 105 άμαχοι. Παρά το γεγονός ότι διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε σαφή καταδίκη των ισραηλινών επιχειρήσεων, εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ, ο αποτροπιασμός και η καταδίκη της διεθνούς κοινής γνώμης φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ενόψει και βουλευτικών εκλογών. Μέσα σε αυτήν την πιεστική κατάσταση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σχολιάζοντας για άλλη μια φορά το πόρισμα του ΟΗΕ, κατέληξε στη ρήση ότι "δεν έχει σημασία τι λένε οι μη Εβραίοι αλλά τι κάνουν οι Εβραίοι"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανιστόρητες προκλήσεις Νετανιάχου (2015-10-22 00:00:00.0)
Επιστράτευση εκατοντάδων Ισραηλινών εφέδρων (2014-07-08 00:00:00.0)
Πιέσεις και ζυμώσεις (2014-02-18 00:00:00.0)
Ιράν και Μεσανατολικό στο επίκεντρο (2013-12-20 00:00:00.0)
Παζάρια και νέα απαγωγή (2006-09-06 00:00:00.0)
Περιμένοντας, αλλά και προκαλώντας τρομοκρατία (1996-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ