Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ανιστόρητες προκλήσεις Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Λάδι στη φωτιά» των οργισμένων παλαιστινιακών αντιδράσεων απέναντι στη στυγνή ισραηλινή κατοχή άναψαν χτες, πέραν των άλλων ωμοτήτων, και οι ανιστόρητες προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής ομιλίας του σε Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, όπου επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες για το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία στον τότε μουφτή της Ιερουσαλήμ Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε αφενός ότι ο Χουσέινι τη δεκαετία του 1920 υποκίνησε σειρά επιθέσεων κατά Εβραίων της Παλαιστίνης και αφετέρου ότι «αρχικά ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους», αλλά να τους... «εκδιώξει» και ότι του «έβαλε ιδέες» ο μουφτής Χουσέινι όταν τον επισκέφθηκε στο Βερολίνο το 1941!

Επιπροσθέτως, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την Ιστορία. Ξέρουμε ότι η ευθύνη για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι γερμανική».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νετανιάχου εκφώνησε την πολύκροτη ομιλία πριν αναχωρήσει χτες το απόγευμα από το Τελ Αβίβ για το Βερολίνο, ξεκινώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου αναμένεται να συναντήσει και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Συνάντηση Αμπάς - Μπαν

Ωρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα η συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά την απόφαση του τελευταίου να επισκεφθεί εκτάκτως την περιοχή ασκώντας πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις Παλαιστινίων «προσθέτει βάρος στην ήδη δύσκολη πρόκληση της αποκατάστασης της τάξης». Ο Μ. Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ ότι ασκεί τακτικές συλλογικής τιμωρίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ζήτησε τη «βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής και της τρομοκρατίας των Εβραίων εποίκων.

Αργά χτες βράδυ, ο Μπαν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίστηκαν χτες οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη και στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή (2021-06-01 00:00:00.0)
Θέλει επανέναρξη διαπραγματεύσεων (2020-02-13 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη (2014-11-12 00:00:00.0)
«Ελπίδες» Κέρι για επανάληψη της διαπραγμάτευσης (2014-05-02 00:00:00.0)
Πιέσεις από Πανέτα, ενώ «πάγωσε» η αμερικανική βοήθεια (2011-10-05 00:00:00.0)
"Οχι θαύματα" προειδοποιεί η Ουάσιγκτον (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ