Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Θέλει επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσω τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κύριο Ολμέρτ, υπό την ομπρέλα του κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ για τη Μέση Ανατολή), δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Προηγήθηκε η εκτενής ομιλία του Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό. Ωστόσο η παρουσία του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού στο πλευρό του είχε συμβολική σημασία. Επιχείρησε να αποδείξει πως η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά επιδιώκει τις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά, με εξαίρεση τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταξύ άλλων απειλεί (όπως και ο αντιπολιτευόμενος αρχηγός του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς) με προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ.

Ο Ε. Ολμέρτ, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης μετά από καταδίκη για διαφθορά, τόνισε πως η ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών - Παλαιστινίων «απαιτεί άμεση διαπραγμάτευση». Χαρακτήρισε τον Αμπάς τον μοναδικό εκπρόσωπο των Παλαιστινίων που επιθυμεί διαπραγμάτευση με το Ισραήλ και καταπολεμά την τρομοκρατία, απέφυγε ωστόσο να επικρίνει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Ολμέρτ στη Νέα Υόρκη, είπε πως πρόκειται για «χαμηλό σημείο στην ιστορία του Ισραήλ», προσθέτοντας πως είναι «σύμβουλος και στενός φίλος» του αρχηγού του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς.

Στη σκιά της κοινής εμφάνισης των Ολμέρτ και Αμπάς στη Νέα Υόρκη, νέα δημοσκόπηση που έγινε στα παλαιστινιακά εδάφη από το «Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας», στη Ραμάλα, κατέγραψε πως το 95% των Παλαιστινίων είναι κατά του αμερικανικού σχεδίου και μόλις 4% υπέρ.

Δημοσιοποίηση εταιρειών που συνεργάζονται με εποικισμούς

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιοποίησε χτες έκθεση στην οποία καταγράφει 122 εταιρείες που έχουν σχέσεις με τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι υπό το Διεθνές Δίκαιο. Από τις 122 επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες οι 94 έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ και οι άλλες 18 σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι εταιρείες «Airbnb», «Expedia», «TripAdvisor», «Motorola», «General Mills» (εταιρεία τροφίμων) και οι κατασκευαστικές «Egis Rail» (από τη Γαλλία) και «JC Bamford Excavators» (από τη Βρετανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ