Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και το παζάρι με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες απειλές για γενίκευση των επιθέσεων στο συριακό στρατό αλλά και κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας για επιθέσεις σε «αμάχους» της επαρχίας Ιντλίμπ σε συνεργασία με τη Δαμασκό, εκτόξευσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, την επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων στον πολυετή πόλεμο. Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, όπου δηλώνεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία.

Νωρίτερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει: «Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα του Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε πως ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε αμάχους στο Ιντλίμπ, λέγοντας πως πρόκειται για τρομοκράτες. Τόνισε πως η Ρωσία είναι αφοσιωμένη στην τήρηση των ρωσο-τουρκικών συμφωνιών στο Σότσι και διευκρίνισε πως οι συριακές και ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «τρομοκράτες και όχι αμάχους ώστε να τερματιστούν οι επιθετικές τους δραστηριότητες».

Το ίδιο διάστημα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις νέες απειλές του Ερντογάν, τον κατηγορεί πως πλέον έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», υπενθυμίζοντας τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες από τον συριακό στον τουρκικό στρατό.

Η όξυνση της έντασης στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας επιχειρείται πάντως να αποκλιμακωθεί. Χτες αντιπροσωπείες από τα τουρκικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών έφτασαν στη Μόσχα για επαφές με τους Ρώσους ομολόγους τους, έχοντας ως κεντρικό θέμα στις συναντήσεις τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αξιοποίηση της όξυνσης της έντασης για να μειώσουν τις πρόσφατες αντιθέσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, όπως φάνηκε χτες με την άφιξη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζέιμς Τζέφρι, στην Αγκυρα, για «συνεννοήσεις» σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο Ιντλίμπ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε χτεσινή σύγκρουση μεταξύ περιπόλου Αμερικανών στρατιωτών και φιλοκυβερνητικών Σύρων αμάχων κοντά σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού σε χωριό της ανατολικής πόλης Καμισλί. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν πως Σύροι πολίτες αποδοκίμασαν την παρουσία των Αμερικανών σε φυλάκιο που είχαν στήσει στην περιοχή, πυροβολώντας στον αέρα και σχίζοντας την αμερικανική σημαία. Οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν άμεσα χρήση πυρός και δακρυγόνων «για προστασία», με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ενήλικα και ενός ανηλίκου. Τελικά η ένταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται μετά την άφιξη περιπόλου Ρώσων στρατιωτών.

Αργότερα το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε στην ίδια επαρχία της Χασάκα με πυραύλους δύο συριακές στρατιωτικές βάσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σύρος στρατιώτης.

Οι προειδοποιήσεις του Ιράν στο Ισραήλ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιχειρήσει νέες «ανόητες ενέργειες» κατά των περιφερειακών συμφερόντων της Τεχεράνης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η παράλληλη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, πως οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία «αποσταθεροποιούν την κατάσταση» στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ