Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Βρετανικό σχέδιο για «μόνιμη εκεχειρία» χωρίς όρους...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σχέδιο απόφασης 55 σημείων, με στόχο μεταξύ άλλων την επίτευξη «μόνιμης εκεχειρίας» στη Λιβύη από τις εμπόλεμες πλευρές «δίχως προϋποθέσεις», προωθεί η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της έναντι συμμάχων και ανταγωνιστών.

Το σχέδιο απόφασης, που επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση αργότερα χτες το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκφράζει υποκριτικά και τις «ανησυχίες» για την αύξηση της δράσης και του ρόλου ξένων μισθοφόρων από τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη, καταδικάζει δε, ως είθισται, την «αύξηση της βίας», επιδιώκοντας την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα, το οποίο παραβιάζεται συστηματικά από δεκάδες χώρες εδώ και χρόνια.

Προχτές το βράδυ, σε ανάλογη συζήτηση για τη Λιβύη, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε με 14 ψήφους υπέρ και με αποχή της Ρωσίας ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται μέχρι τις 30 Απρίλη 2021 το διεθνές εμπάργκο όπλων και μέχρι τις 15 Μάη 2021 η αποστολή ειδικών του ΟΗΕ για την εξέταση της τήρησης αποφάσεων του Οργανισμού αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων.

Νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Οι διπλωματικές διεργασίες στον ΟΗΕ δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να έχουν αντίκτυπο στα πεδία συγκρούσεων στη Λιβύη. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν χτες τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ότι το βράδυ της Τρίτης εκτόξευσε «βροχή» ρουκετών και οβίδων στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν προκάλεσε θύματα, πέρα από υλικές ζημιές. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν επίσης τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εμποδίζουν την αερομεταφορά μελών της αποστολής του Οργανισμού από και προς την Τρίπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ