Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων

Τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Δείπνο προς τιμήν του Σι παρέθεσε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η βασιλική οικογένεια
Δείπνο προς τιμήν του Σι παρέθεσε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η βασιλική οικογένεια
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σημαντικές συμφωνίες ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων στερλινών στους τομείς της ενέργειας (πυρηνικής και υδρογονανθράκων), της βιομηχανίας, της έρευνας και των μεταφορών υπέγραψε χτες, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά τη δεύτερη μέρα της τετραήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις μπίζνες και την επιρροή των κινεζικών μονοπωλίων.

Μεταξύ των συμφωνιών που ξεχώρισαν, ήταν ασφαλώς αυτές που αφορούσαν στη δημιουργία νέων βρετανικών πυρηνικών σταθμών ενέργειας, με σημαντική χρηματοδότηση από κινέζικες εταιρείες, όπως η κατά 30% χρηματοδότηση (ήτοι 24,5 δισ. ευρώ) του κόστους οικοδόμησης δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό, Χίκλεϊ Πόιντ, στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, που έχει αναλάβει να φτιάξει κονσόρτσιουμ με επικεφαλής τη γαλλική εταιρεία ενέργειας «Electricite de France» και την κρατική κινεζική πυρηνική εταιρεία CGN. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η Κίνα θα χρηματοδοτήσει κατά τα 2/3 την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπράνγουελ του ανατολικού Λονδίνου και κατά 1/5 την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα από το γαλλικό ενεργειακό κολοσσό AREVA σε πυρηνικό σταθμό στο Σάιζγουελ.

Πέρα από τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στη δημιουργία βρετανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, ανακοινώθηκε ότι κλείστηκαν συμφωνίες ύψους 12 δισ. ευρώ ανάμεσα σε κινεζικά και βρετανικά μονοπώλια στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (στις οποίες συμμετείχε ενεργά και η γνωστή πετρελαϊκή πολυεθνική ΒΡ), αλλά και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως Κινέζοι επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν την παραγωγή λονδρέζικων μαύρων ταξί που ανήκουν στην κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία «Gelly» (...) με μηδενικούς ρύπους, αλλά και ερευνητικό πρόγραμμα για την παραγωγή και άλλων αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα. Εγινε, επίσης, γνωστή η υπογραφή συμφωνίας ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στην κινεζική εταιρεία «China Equity» και τη βρετανική βιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων «Αστον Μάρτιν» για την παραγωγή του σπορ ηλεκτρικού αυτοκινήτου «Rapide». Κλείστηκαν, επίσης, συμφωνίες και με τη «Ρολς Ρόις» ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αλλά και ανάμεσα σε Κινέζους επενδυτές με τη βρετανική Αρχή Εμπορίου και Επενδύσεων, για την ανάπτυξη τεχνολογίας χαμηλών ρύπων. Δεν έλειψαν επιπλέον και συμφωνίες επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως εκείνη για την ίδρυση σινο-βρετανικού ταμείου χρηματοδότησης έρευνας για την ανθεκτικότητα παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο Κινέζος Πρόεδρος αξιοποίησε την επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, εκφωνώντας ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο με κεντρικό θέμα την «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων πάνω στη βάση φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και οφέλους».

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του στη Βρετανία, ο Κινέζος Πρόεδρος θα υπογράψει πλειάδα άλλων συμφωνιών, ανάμεσά τους μία για τη δημιουργία νέας «κινέζικης πόλης» (τσάινα τάουν) στο Λίβερπουλ και ένα τεράστιο εμπορικό «εκπτωτικό χωριό» στο Σέφιλντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ