Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση με άξονα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι το κόμμα του δε θα επιτρέψει στους «τρομοκράτες» να πλήξουν την Τουρκία επισήμανε ο Τούρκος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς ειδικά μετά το μακελειό της 10ης Οκτώβρη η προεκλογική αντιπαράθεση εντάσσεται όλο και περισσότερο στη συζήτηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «ασφάλεια» της χώρας και της περιοχής, με το περιεχόμενο φυσικά που κάθε μερίδα της αστικής τάξης δίνει σε αυτά, ανάλογα και με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που στηρίζει.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Νταβούτογλου αναρωτήθηκε «τι έγινε μετά τις 7 Ιούνη;», υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι την επομένη των εκλογών από τις οποίες το ΑΚΡ δε σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκίνησαν οι «μπελάδες» για τη χώρα και πλήθυναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, εμφανίζοντας το κόμμα του ως θεματοφύλακα της «ασφάλειας» που χρειάζεται το τουρκικό κεφάλαιο, υπονόησε ότι χωρίς αυτοδύναμο ΑΚΡ η χώρα θα επιστρέψει στις εποχές που δολοφονίες και εξαφανίσεις έμεναν ανεξιχνίαστες, αναφερόμενος ειδικά στις δεκαετίες που εκδηλώθηκαν απανωτά στρατιωτικά πραξικοπήματα και την έντονη δράση παραστρατιωτικών ομάδων.

Το θέμα της «ασφάλειας» της χώρας και ποιες εγγυήσεις αυτή απαιτεί κυριαρχεί σε δημοσκοπήσεις, συζητήσεις και γενικά στην προεκλογική αντιπαράθεση, «στρέφοντας» τα λαϊκά στρώματα σε ψευτοδιλήμματα επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα. Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές συμμαχίες, με στόχο να διασφαλιστούν συσχετισμοί που κάθε μερίδα του κεφαλαίου θεωρεί ότι ευνοεί τα δικά της συμφέροντα.

Σ' αυτό το πλαίσιο των εντατικών διεργασιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εντάσσεται και η προχτεσινή άφιξη στην Αγκυρα της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για την περιοχή, Βικτόρια Νούλαντ. Μέχρι χτες, δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά για το πρόγραμμα και τις επαφές της, εκτός π.χ. από το ότι επισκέφτηκε το σημείο της επίθεσης της 10ης Οκτώβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αρχιεισαγγελέας της Αγκυρας ζήτησε χτες από τις Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) να διατάξουν έρευνα για να διαπιστωθεί τυχόν ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στα γεγονότα της Αγκυρας. Το ενδεχόμενο αυτό συζητιόταν από την πρώτη στιγμή, δεδομένων της έκτασης της διπλής επίθεσης και της ακρίβειας με την οποία φαίνεται ότι όλα είχαν ετοιμαστεί.

«Παρών» σε σκληρά παζάρια

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να διαψεύσει (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε ΜΜΕ, όπως το «Ρόιτερς», για συμφωνία της Αγκυρας σε μια «μεταβατική περίοδο» στη Συρία κατά την οποία ο Μπασάρ αλ Ασαντ «μπορεί να μείνει (στην εξουσία) για έξι μήνες» και μόνο επειδή «θα υπάρχει εγγύηση ότι στο τέλος θα αποχωρήσει». Χτες, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Συρία έχει ανάγκη από μια μετάβαση που να εγγυάται την αποχώρηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Τουρκίας ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της.

Τέλος, νέες αντιδράσεις από τη μεριά της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει και η «ανακήρυξη» ενός ακόμα καντονιού (σ.σ. είδος αυτόνομης περιοχής) στην οποία προχώρησε το κόμμα PYD (Κούρδοι Συρίας). Το νέο αυτό καντόνι περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από την πόλη Τελ Αμπιαντ κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα και αποτυπώνει τη «δυναμική» με την οποία οι Κούρδοι της Συρίας εδραιώνουν τη θέση τους. Δημιουργούνται δεδομένα που μπορεί να έχουν διάφορες αλυσιδωτές συνέπειες και γι' αυτό συχνά προκαλούν τις οργισμένες καταγγελίες της τουρκικής πλευράς που ανησυχεί για τις αξιώσεις των Κούρδων στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό όρους αποδοχή του σχεδίου «παύσης πυρός» (2016-02-24 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση συγκρούσεων με το ΡΚΚ (2015-09-23 00:00:00.0)
Προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (2015-08-18 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα (2014-10-04 00:00:00.0)
Σαουδάραβες στρατιώτες σε θέση μάχης στα σύνορα... (2014-07-04 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις ομάδων της «αντιπολίτευσης» (2012-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ