Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η σκανδαλολογία φουντώνει, η κυβέρνηση τρεκλίζει

Η Βουλή πρόκρινε χτες και νέα έρευνα σε βάρος της Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πιθανότητες κατάρρευσης της τουρκικής κυβέρνησης εντάθηκαν χτες, μετά την έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο (376 υπέρ, 141 κατά) μιας δεύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας για διαφθορά, κατά της πρώην πρωθυπουργού και εταίρου της κυβερνητικής συμμαχίας, Τανσού Τσιλέρ.

Η δυνατότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας από την αρχηγό του Κόμματος Ορθού Δρόμου φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αν για μια από τις δύο υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημόσιων οικονομικών υποθέσεων η Τσιλέρ παραπεμφθεί σε δίκη, αυτομάτως χάνει το δικαίωμα κατάληψης του πρωθυπουργικού θώκου.

Η ίδια η Τσιλέρ εμφανίστηκε χτες πεπεισμένη ότι εξυφαίνεται "συνωμοσία" σε βάρος της, και επίσης ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και στελέχη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, επιχειρούν να της καταφέρουν "πισώπλατο μαχαίρωμα". Μίλησε μάλιστα ξανά για "προδοσία" εκ μέρους των κυβερνητικών της συμμάχων.

Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία κατηγορείται για ατασθαλίες στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και κατασκευής αυτοκινήτων, εξαπέλυσε πυρά και κατά του Κόμματος Ευημερίας, το οποίο και επανέφερε το θέμα στον πολιτικό διάλογο: "Υπάρχουν αντιδραστικές δυνάμεις στη χώρα, υπάρχουν οι ισλαμιστές, των οποίων την άνοδο στην εξουσία αποτρέψαμε", είπε. Για να καταλήξει ότι προτιθόταν να ψηφίσει υπέρ της πρότασης των ισλαμιστών, για να καταπέσουν οι κατηγορίες με τη δικαστική διερεύνησή τους...

Στις δηλώσεις της Τσιλέρ απάντησε με ύφος ανάλογο ο - περιέργως ιδιαίτερα επιθετικός, αν και συνήθως είναι τερατωδώς ψύχραιμος - Μεσούτ Γιλμάζ: "Η κυρία Τσιλέρ δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί άλλους. Εχει την ευθύνη να αποδείξει ότι οι εναντίον της κατηγορίες δεν αληθεύουν και προσπαθώντας να μετατοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης δεν μπορεί να μετατοπίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης".

Με τέτοιες φορτισμένες δηλώσεις εκατέρωθεν, η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η χτεσινή ψηφοφορία, κατά πολλούς αναλυτές, ίσως να αποτελέσει τη χαριστική βολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ