Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΙΝΣΚ.-

"Τρομερό τέρας" χαρακτήρισε την Τετάρτη το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο και δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα "κατάλληλα μέτρα" αν αυτό επεκταθεί προς τις χώρες της+ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. "Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό αντιτασσόμαστε στην επέκταση του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου και των πυρηνικών όπλων προς τα ανατολικά. Δεν μπορούμε να παρατηρούμε ήρεμα τις κινήσεις αυτού του τρομερού τέρατος", τόνισε ο Λεωκορώσος Πρόεδρος στους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στην εκδήλωση για την 51η επέτειο της Μεγάλης Νίκης κατά του γερμανικού φασισμού. Ο Λουκασένκο επισήμανε ότι η χώρα του των 10.200.000 κατοίκων, στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, πρέπει να διατηρήσει την ασφάλειά της κι έναν ισχυρό στρατό για να προασπίσει τον εαυτό της και τα συμφέροντά της, προσθέτοντας ότι θα λάβει "μέτρα κατάλληλα σαν και αυτά που άλλες χώρες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν". Καταχειροκροτούμενος από τους βετεράνους του πολέμου, ο Λουκασένκο είπε ότι η πατρίδα που έχασαν θα ανασυσταθεί. "Καταλαβαίνω την πικρία σας για την απώλεια της ισχυρής χώρας, η ύπαρξη της οποίας πληρώθηκε με το αίμα σας. Αυτό είναι εγγύηση του γεγονότος πως θα αποκαταστήσουμε την πατρίδα μας", κατέληξε ο Λουκασένκο.

Σλοβακία

Λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο σλοβάκος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Μετσιάρ, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, διατύπωσε την υπόθεση του σχηματισμού ενός "άξονα" Πεκίνου - Μόσχας - αραβικών κρατών, στην περίπτωση ταχείας επέκτασης της Συμμαχίας χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ρώσικα συμφέροντα.

Ο Μετσιάρ τόνισε ότι η Σλοβακία ενδιαφέρεται για μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ που θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Ευρώπης στο σύνολό της.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης υποχρέωσης για τη Σλοβακία να δεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα εντασσομενη στο ΝΑΤΟ.

Αν η Ατλαντική Συμμαχία επιμείνει η Σλοβακία να "φιλοξενεί" πυρηνικά όπλα, τότε ο λαός της θα αποφανθεί σχετικά με δημοψήφισμα, κατέληξε ο Μετσιάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ