ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα αναμένεται ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ελβετία

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας, που διαμηνύει όμως και τη διάθεσή της για σκληρό «παζάρι»

Από την έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία
Από την έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Ελβετία, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ενημέρωση, αφού διαπιστωθεί αν η πρόοδος που έχει σημειωθεί ανοίγει το δρόμο για το επόμενο βήμα, δηλαδή τον προγραμματισμό της διεθνούς συνάντησης για Ασφάλεια και Εγγυήσεις ή αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Κύπρο. Οπως και να έχουν τα πράγματα, η προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου στρώνει το έδαφος για νέους κινδύνους, σε βάρος του κυπριακού λαού, αλλά και των άλλων λαών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού.

Παρά το θετικό κλίμα, που πολλοί επιμένουν ότι υπάρχει και στις διαπραγματεύσεις, είναι σαφές ότι οι διεργασίες που επιταχύνονται δεν ακυρώνουν σε κανένα βαθμό την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι σαφής και η διάθεση της Αγκυρας να μη μείνει εκτός του σφοδρού «παζαριού» που συνεχίζεται με επίκεντρο το Κυπριακό, αλλά συνδέεται με ευρύτερες επιδιώξεις και ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό είναι το ερώτημα που έγινε στον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάριτς, προχτές, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε «αν τα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να ικανοποιήσουν αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για μεγαλύτερη παρουσία στρατευμάτων του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας ότι θα προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου αν δεν υπάρξει λύση (σ.σ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας), και παράλληλα, αν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για τις συνομιλίες για το Κυπριακό)». Απαντώντας, ο Ντουζάριτς επέλεξε να επαναλάβει τη δήλωση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή», να συμπληρώσει ότι «αυτές συνεχίζονται εντατικά» και απλά να αναφέρει ότι «δεν έχω σκοπό να συζητήσω σχόλια από διάφορες πλευρές».

Αν και η ίδια η ιστοσελίδα της κυπριακής Προεδρίας ενημερώνει επίσημα για την απάντηση Ντουζάριτς, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, δεν υπήρξε άλλη διευκρίνιση ούτε για το χρόνο ούτε για τον τόπο που έγιναν αυτές οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ωστόσο, προχτές, βρέθηκε στην Αγκυρα ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν που συνάντησε τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και μιλώντας μετά σε δημοσιογράφους μετέφερε ότι ο Τούρκος ηγέτης του είπε ότι «όταν ήρθα, είχα πει ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας». Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επισήμανε: «Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι Ελληνοκύπριοι επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο Εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί, αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ».

Την ίδια στιγμή, ναυαρχίδες του αστικού Τύπου στην Τουρκία φιλοξενούν συστηματικά τον τελευταίο καιρό αναλύσεις που αποτυπώνουν καθαρά ότι η τουρκική πλουτοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί επ' ουδενί από τα στρατηγικά της συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο της «Χουριέτ» από τις 7 Νοέμβρη, όπου γίνεται λόγος για «ισχυρισμούς» ότι σε πρόσφατη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί έγινε αναφορά σε «προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο... αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου».

Συνομιλιών συνέχεια

Οσον αφορά την πορεία των συνομιλιών στην Ελβετία, τουρκοκυπριακές «πηγές» δήλωναν χτες σε κυπριακά ΜΜΕ ότι η ομάδα Ακιντζί επισήμαινε ότι το ψευδοκράτος δεν μπορεί να πάρει μόνο του αποφάσεις για το Εδαφικό, προβάλλοντας απροσχημάτιστα το επιχείρημα ότι «μόνο η Τουρκία η οποία κατέκτησε το 1974 το βόρειο τμήμα της Κύπρου μπορεί να πει ότι επιστρέφει εδάφη».

Το σίγουρο είναι ότι ο όποιος συμβιβασμός μεθοδεύεται συναντά και θα συνεχίσει να συναντά δυσκολίες.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ορισμένοι μιλούσαν για ανησυχία στο επιτελείο του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επειδή είχαν περάσει αρκετά 24ωρα χωρίς να ανακοινωθεί διακριτή συμφωνία. Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανιζόταν να επιμένει στον καθορισμό συγκεκριμένου χάρτη, ενώ το ψευδοκράτος φερόταν να προτιμά να περιοριστούν προς το παρόν σε μια συζήτηση για τα κριτήρια.

Ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ανέφερε προχτές ότι «όταν καθοριστεί η ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης, που θα μας οδηγήσει στην τελική φάση, τότε θα ξεκινήσει ταυτόχρονα και η αποτύπωση των διαπραγματευόμενων κριτηρίων (σ.σ. για το εδαφικό) στο χάρτη».

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές μιλούσαν για νέα πρόοδο που έχει επιτευχθεί εκτός από το Εδαφικό και σε κεφάλαια όπως την ευθύνη των «πολιτειών» στα δημοσιονομικά του κράτους, τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε διάφορα επίπεδα, το Περιουσιακό και το καθεστώς των περιουσιών στις περιοχές που θα επιστραφούν κ.τ.λ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξημένες προσδοκίες από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το βλέμμα και της τουρκικής πλουτοκρατίας είναι αυτές τις μέρες στραμμένο στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ, που θα γίνουν γνωστές σε μια περίοδο αρκετά «σύνθετη» για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Χτες, αρκετά τουρκικά ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν ιδιαίτερα πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει σε αμερικανικά ΜΜΕ ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ντ. Τραμπ, ο αντιπτέραρχος Μάικλ Φλιν, σημειώνοντας σχετικά με την καθυστέρηση απάντησης στο αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν ότι «δεν πρέπει να του προσφέρουμε ασφαλές καταφύγιο». Γενικότερα, ο Φλιν υποστήριξε ότι «η Τουρκία αποτελεί αληθινά τον ισχυρότερο σύμμαχό μας ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" όπως και πηγή σταθερότητας για την περιοχή». Ακόμα ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι».

Επίσης, η εφημερίδα «Χουριέτ» μετέδιδε χτες στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του νέου (από το Γενάρη του 2017) Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ότι «η Τουρκία αποτελεί τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο όπως τις παλιές μέρες».

Στο μεταξύ, χτες, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα την Τουρκία. «Εάν κλείσουμε με δύναμη την πόρτα και πετάξουμε το κλειδί, τότε θα απογοητεύσουμε πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι κοιτούν προς την Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια και στήριξη, ειδικά τώρα», είπε ο Σταϊνμάγερ μιλώντας σε βουλευτές, συμπληρώνοντας πάντως ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε την «αδιαμφισβήτητη λήξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΑΚΡ συνεχίζει τις επαφές με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Με ζητούμενο την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε χτες νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κατά τ' άλλα, ο Γιλντιρίμ απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και προς το CHP, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του είναι «αρνητική» αλλά «ακόμα υπάρχει χρόνος (...) Η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Ωστόσο, η εκπρόσωπος του CHP, Σελίν Σαγέκ Μπέκε, απάντησε ότι το κόμμα της θα στηρίξει μόνο μια αλλαγή που θα κάνει τη χώρα «πιο δημοκρατική και πιο ελεύθερη».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες σημειώθηκε έκρηξη έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μάρντιν, Μουχάμεντ Φατίχ Σαφιτούρκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Σαφιτούρκ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Μα Κάι, μετέβη χτες στο Λονδίνο για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, με στόχο τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν νωρίς χτες το πρωί από τα πυρά αγνώστου στη νοτιοδυτική Πενσιλβάνια, εκ των οποίων ο ένας ξεψύχησε ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της περιοχής. Η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς αναζητεί τον δράστη στο Κάνονσμπεργκ της Πενσιλβάνια, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πίτσμπεργκ.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Ν. Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, συζητούσε χτες το νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο μετά από το σάλο διαδοχικών σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται εκτός από τον ίδιο και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, η πρόταση μομφής δύσκολα θα ψηφιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα ANC, που έχει την πλειοψηφία, έχει ανακοινώσει πως δεν θα την υποστηρίξει.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Οι αρχές του Μαυροβουνίου συνέλαβαν χτες στην πρωτεύουσα της χώρας, Ποντγκόριτσα, έναν 38χρονο Τούρκο που καταζητείται στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Ο ύποπτος φυλακίστηκε και αναμένεται να απελαθεί στις ΗΠΑ.

Κινέζος ο νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ

ΜΠΑΛΙ.--

Τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης της Κίνας, Μενγκ Χονγκγουέι, ανέδειξε πρόεδρο της Ιντερπόλ η 85η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που έγινε στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζουμε μερικές από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημόσια τάξη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε ο Μενγκ μετά την εκλογή του. Η Ιντερπόλ πρέπει να συνεχίσει να υιοθετεί τις ίδιες αρχές και στρατηγικές, «καινοτομώντας περαιτέρω με τους μηχανισμούς μας, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στη μεταβαλλόμενη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας που παρακολουθούμε σήμερα να διαμορφώνεται», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι η ΓΣ του 2017 θα γίνει στην Κίνα ενώ το 2018 στην Ουγκάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ