ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8 - ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποσχέσεις στους φτωχούς ... υπό όρους

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Λ'Ακουιλα
Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Λ'Ακουιλα
Λ'ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Η αυλαία τέλους της Συνόδου της ομάδας των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών (G8) ήταν αντιστοίχως γενικόλογη και αόριστη όσο και η αυλαία έναρξης, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας «δεσμεύτηκαν» για τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Βέβαια ούτε όσον αφορά τη «φιλανθρωπία» προς τις φτωχότερες χώρες δε φαίνεται να συμφώνησαν, καθώς οι ΗΠΑ που κόμιζαν την αρχική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου για παροχή βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων πίεζαν η βοήθεια να δοθεί για καλλιέργειες και όχι για τρόφιμα, λέγοντας ότι θα διαθέσει 3,5 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να ξεπεράσουν την κρίση... Βέβαια, η «βοήθεια» δεν είναι απλόχερη... αφού ως όρο ουσιαστικά οι ηγέτες της G8 έθεσαν επίσης όλες τις χώρες να αποσύρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και τους υπερβολικούς δασμούς.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρσι, που έπληξε αρκετές χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», προσθέτουν οι υπογράφοντες την «Πρωτοβουλία της Λ' Ακουιλα για την επισιτιστική ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «αν και οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής μειώθηκαν μετά το επίπεδο ρεκόρ που είχαν φθάσει το 2008, ωστόσο παραμένουν ιστορικά υψηλές και αμετάβλητες». Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ατόμων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να αγγίξει τα 1,02 δισεκατομμύρια άτομα μέσα στο 2009.

Εντούτοις αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους ισχυρούς δεν είναι η «επιβίωση των φτωχότερων», καθώς οι ίδιοι είναι οι βασικοί αίτιοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αλλά η ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανεργία που καλπάζει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες τότε το «κοκτέιλ» γίνεται επικίνδυνο...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η G8 συνεδρίασε μαζί με τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Ανγκόλας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Νότιας Αφρικής και με αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, με τους Αφρικανούς ηγέτες να υπενθυμίζουν στις ισχυρές χώρες ότι και στο παρελθόν δεν τίμησαν παλαιότερες δεσμεύσεις τους.

Λαϊκή διαμαρτυρία

Με πορεία που ξεκίνησε από το μικρό χωριό Παγκάνικα ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στη Σύνοδο της Ομάδας της G8 οι διαδηλωτές απ' όλη την Ιταλία και κατέληξαν στην είσοδο της σεισμόπληκτης Λ'Ακουιλα, περιοχή που φρουρείται με ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Στις διαμαρτυρίες πήραν μέρος και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται και για την ολιγωρία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, ενώ υπογράμμισαν πως «τα έργα για τη στήριξη των ετοιμόρροπων σπιτιών είναι ελάχιστα και από τα είκοσι εργοτάξια, που επρόκειτο να στηθούν για να κατασκευάσουν τα προσωρινά σπίτια για τους σεισμοπαθείς, έχουν στηθεί μόνον πέντε».

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Προειδοποιήσεις» Ομπάμα για πυρηνικό πρόγραμμα

ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανησυχία της G8» μετά από τα «τρομερά γεγονότα που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ» εξέφρασε, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, που με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «επανεκλογή». Κατά τα άλλα, ο Ομπάμα, εκφράζοντας προφανώς και τους συνομιλητές του στην Λ' Ακουίλα, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν «δεν αλλάξει τακτική ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων», αν και επέμεινε ότι, προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δεν προσανατολίζεται σε κάτι τέτοιο. Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί υποστήριξε ότι «συμμερίζεται την ανησυχία όλων για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά μια μονομερής επίθεση από το Ισραήλ θα ήταν απόλυτη καταστροφή».

Και μια ...παραίνεση - ομολογία

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σαμποτάρουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου του Ιράν και μέσα από μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να προκαλέσουν την αποσταθεροποίησή του». Αυτό υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο «αλ Τζαζίρα», ο πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου, Νιουτ Γκίνγκριτς. Ασκώντας, μάλιστα, έμμεση κριτική στη νέα τακτική Ομπάμα απέναντι στο Ιράν, ο Γκίνγκριτς εκτιμά ότι η πλέον πετυχημένη τέτοιου είδους πολιτική ακολουθήθηκε τη δεκαετία του '80 από την προεδρία Ρίγκαν με στόχο τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες: «Ταυτόχρονη επίθεση οικονομική, διπλωματική και άσκηση ψυχολογικών πιέσεων».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγές στο όνομα της «διεθνούς ασφάλειας»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού του Πακιστάν στη χώρα και δη στις περιοχές των φυλών, με την κυβέρνηση να επικαλείται την «εκκαθάριση της χώρα από τους Ταλιμπάν και την τρομοκρατία», σύμφωνα και με τις αμερικανικές εντολές. Χτες οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με «δυνάμεις των Ταλιμπάν», τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βορειοδυτικά της χώρας κοντά στο Καρ, με το στρατό να υποστηρίζει ότι «όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες». Ακόμα τρεις αστυνομικοί των αυτόνομων περιοχών των φυλών έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση «ανταρτών» στην περιοχή Μπαχούρ.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν ανοίγει η συζήτηση για την επιστροφή των δύο εκατομμυρίων προσφύγων της κοιλάδας Σουάτ, με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να δηλώνει ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα είναι δυνατή η σταδιακή επάνοδος κατοίκων στα σπίτια τους. Ακόμα και ο ΟΗΕ στις δηλώσεις του προειδοποιεί ότι η επιστροφή θα πρέπει να είναι «οικειοθελής και όχι βεβιασμένη», δεδομένου ότι εξακολουθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι από την πλευρά του επιμένει ότι ο στόχο των επιχειρήσεων στη Σουάτ «επετεύχθη» και δεν υφίσταται κανένας πλέον κίνδυνος για τους αμάχους, χωρίς όμως να πείθει...

Πολεμική ατμόσφαιρα συνεχίζεται και στο Αφγανιστάν, όπου σε συγκρούσεις κατοχικών στρατευμάτων και «Ταλιμπάν», στην επαρχία Γκάζνι, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 22 νεκροί, φερόμενοι ως «αντάρτες», ενώ συνεχίζεται η προέλαση αμερικανικών και βρετανικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ και τη γύρω περιοχή, με στόχο τον «καθαρισμό τους από τους ενόπλους... Ο Βρετανός πρωθυπουργός από τη Σύνοδο των G8 στην Ιταλία όπου βρίσκεται χαρακτήρισε τις συνθήκες υπό τις οποίες μάχονται τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ως ιδιαίτερα σκληρές, καλώντας και την «υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, διοικητής Τζιαμπάολο ντι Πάολα, ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν δε βασίζονται σε ένα «ενίαιο ιμπεριαλιστικό - ηγεμονικό σχέδιο», αλλά στη «δέσμευση» που έχει αναλάβει η «συμμαχία» για τη «διεθνή ασφάλεια», υποστηρίζοντας, δήθεν, ότι αν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θελήσει οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΙΣΡΑΗΛ
«Διάλογο» με Συρία με όρο συνέχιση της κατοχής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ετοιμη για «συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις» με τη Συρία αλλά με τον όρο ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το μεγαλύτερο κομμάτι των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν δήλωνε, διά του Ούζι Αράντ, η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρώντας, προφανώς, ότι προϋποθέσεις μπορεί να θέτει μόνο η ίδια... Ο Αράντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τα υψώματα, που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών, έχουν στρατηγική σημασία για το Τελ Αβίβ,λόγω της θέσης τους, λόγω του πλουσίου εδάφους τους και κυρίως λόγω των υπόγειων υδάτινων πόρων του.

Η θέση αυτή «παγώνει» ουσιαστικά την προοπτική επανέναρξης των, έστω και έμμεσων διά μέσου της τουρκικής διπλωματίας, ισραηλινο-συριακών επαφών, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει, επανειλημμένως, θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο αυτού που η ίδια ονομάζει «ισραηλινο-αραβική προσέγγιση».

Εκτός της Συρίας, ο Αράντ ήταν αποκαλυπτικός και ως προς το «μέτωπο» του Παλαιστινιακού. Υπογράμμισε ότι θεωρεί «δύσκολο» να υπάρξει άμεσα «ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», μιλώντας περισσότερο για μια «μάλλον αδύναμη οντότητα». Εντούτοις, ο Αράντ έσπευσε να συμπληρώσει ότι όταν το Ισραήλ «καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για κράτος με τους Παλαιστινίους, θα πρέπει ν' ανταμειφθεί με τη χορήγηση της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ και την υπογραφή στενής αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ