Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Διάλογο» με Συρία με όρο συνέχιση της κατοχής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ετοιμη για «συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις» με τη Συρία αλλά με τον όρο ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το μεγαλύτερο κομμάτι των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν δήλωνε, διά του Ούζι Αράντ, η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρώντας, προφανώς, ότι προϋποθέσεις μπορεί να θέτει μόνο η ίδια... Ο Αράντ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τα υψώματα, που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών, έχουν στρατηγική σημασία για το Τελ Αβίβ,λόγω της θέσης τους, λόγω του πλουσίου εδάφους τους και κυρίως λόγω των υπόγειων υδάτινων πόρων του.

Η θέση αυτή «παγώνει» ουσιαστικά την προοπτική επανέναρξης των, έστω και έμμεσων διά μέσου της τουρκικής διπλωματίας, ισραηλινο-συριακών επαφών, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει, επανειλημμένως, θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο αυτού που η ίδια ονομάζει «ισραηλινο-αραβική προσέγγιση».

Εκτός της Συρίας, ο Αράντ ήταν αποκαλυπτικός και ως προς το «μέτωπο» του Παλαιστινιακού. Υπογράμμισε ότι θεωρεί «δύσκολο» να υπάρξει άμεσα «ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», μιλώντας περισσότερο για μια «μάλλον αδύναμη οντότητα». Εντούτοις, ο Αράντ έσπευσε να συμπληρώσει ότι όταν το Ισραήλ «καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για κράτος με τους Παλαιστινίους, θα πρέπει ν' ανταμειφθεί με τη χορήγηση της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ και την υπογραφή στενής αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ