Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εγκρίθηκε η παραιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων

«Οχι στο τείχος του θανάτου». Διαμαρτυρία στο φράχτη στα σύνορα Μεξικού ΗΠΑ

Associated Press

«Οχι στο τείχος του θανάτου». Διαμαρτυρία στο φράχτη στα σύνορα Μεξικού ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μια φορά, το Κογκρέσο ενέκρινε τη διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βωμό της ασφάλειας, τη στιγμή που η ανεργία και η φτώχεια στις ΗΠΑ καλπάζουν.

Συγκεκριμένα, η Γερουσία των ΗΠΑ με 86 ψήφους υπέρ και μόλις 4 κατά (αυτό θα πει διακομματική συναίνεση) ενέκρινε το νόμο για τη χρηματοδότηση των ετήσιων δαπανών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και το ποσό των 42,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δαπάνες σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για το οικονομικό έτος 2010, που ξεκινάει την 1η Οκτώβρη. Εντούτοις, παρά την έγκρισή του από τη Γερουσία ο νόμος θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς υπάρχουν διαφορές στο νομοσχέδιο που τον προηγούμενο μήνα υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα μέτρα της γερουσίας προβλέπουν 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των τελωνείων και των συνόρων, τα 800 εκ. από τα οποία για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό. Η απολύτως ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία συμφώνησε στην περαιτέρω ενίσχυση των δρακόντειων και απάνθρωπων μέτρων του πρώην Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους που ουσιαστικά μετέτρεψε τα σύνορα σε στρατιωτική ζώνη καθώς ενέκρινε τροπολογία, η οποία ζητά από την κυβέρνηση Ομπάμα να συμπληρώσει τα 1.100 χιλιόμετρα του ενισχυμένου φράκτη κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων μέχρι το τέλος του 2010 και να αποκλείσει τη χρήση απλώς εικονικού φράκτη και εμποδίων για οχήματα.

Η Γερουσία δέχτηκε επίσης να γίνει ένα μόνιμο πρόγραμμα για την επαλήθευση του καθεστώτος της μετανάστευσης για όσους αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ, το οποίο είναι γνωστό ως «σύστημα ηλεκτρονικής επαλήθευσης» (δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα, που είναι προαιρετικό για τους ιδιώτες εργοδότες αλλά το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σχεδιάζει να απαιτεί από τους ιδιώτες που αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν από τις 8 Σεπτεμβρίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων το επέκτεινε για δύο ακόμη χρόνια, όπως θέλει και η κυβέρνηση, ενώ ο Δημοκρατικός επικεφαλής της υποεπιτροπής της γερουσίας για τη μετανάστευση, Τσαρλς Σούμερ έχει προτείνει ένα διευρυμένο βιομετρικό σύστημα αντί για τη μονιμοποίηση της e-επαλήθευσης.

Η Γερουσία αποδέχτηκε πολλές τροποποιήσεις, ανάμεσα στις οποίες και μία που θα απαγορεύει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από κακομεταχείριση κρατουμένων από αμερικανικό προσωπικό. Πρόκειται για θέμα για το οποίο η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει καταθέσει προσφυγή για να δημοσιοποιούνται οι φωτογραφίες. Επίσης η νέα νομοθεσία διαθέτει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με αύξηση 27% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2009 και έρχεται αμέσως μετά από την επίθεση που πολλοί κυβερνητικοί ιστότοποι δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες από πειρατές του διαδικτύου.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο «πόλεμος» της CIA με το Κογκρέσο διευρύνεται, καθώς η κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αποκάλυψη των επτά βουλευτών ότι η CIA από το 2001 έχει αποκρύψει σημαντικές ενέργειές της από το Κογκρέσο... Ο πόλεμος που έχει πάρει και διαστάσεις δημόσιας σύγκρουσης και αφορά τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ νομοσχεδίων στο Κογκρέσο (2021-03-11 00:00:00.0)
Επιπλέον στρατιωτικοποίηση των συνόρων (2010-09-02 00:00:00.0)
Ενίσχυση στο κεφάλαιο (2009-01-29 00:00:00.0)
Προσπάθειες «ανύψωσης ηθικού» (2006-06-16 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η ανέγερση τείχους (2006-05-19 00:00:00.0)
Πενταετής παράταση των κυρώσεων (2001-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ