Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση με τη Ρωσία

Διοικητικό δικαστήριο αποδέχτηκε αίτημα Ουκρανών για διενέργεια δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ

Ενα ακόμη επεισόδιο στην ένταση μεταξύ της Ουκρανίας με τη Ρωσία προστέθηκε χτες Παρασκευή, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαμαρτυρήθηκε έντονα στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Ρωσία πως «παραβίασε τη συμφωνία προσωρινής παραμονής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη». Σύμφωνα με την κατηγορία, η Ρωσία προσπάθησε χωρίς άδεια να μεταφέρει πυραύλους από μια ναυτική βάση της περιοχής σε άλλη, χωρίς να ενημερώσει την Ουκρανία.

Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα προσπάθησε να μειώσει τη σημασία του περιστατικού και δήλωσε πως λόγος γίνεται για απλή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αφού βαριά οχήματα βγήκαν στο δρόμο, χωρίς τη συνοδεία περιπολικών της τοπικής αστυνομίας, όπως όφειλαν. Ωστόσο, όπως σημείωσε, άλλο ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας κι άλλο η συμφωνία παραμονής του στόλου στη Σεβαστούπολη, που να υπενθυμίσουμε πως λήγει το 2017.

Λίγες ώρες πριν από αυτό το επεισόδιο, είχαμε τις έντονες διαμαρτυρίες του ουκρανικού ΥΠΕΞ και πάλι κατά της Ρωσίας, σχετικά με το «ενδιαφέρον» που δείχνει η χώρα αυτή για το ζήτημα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Οπως είναι γνωστό, οι εθνικιστικοί κυβερνητικοί κύκλοι της Ουκρανίας επέβαλαν την αποκλειστική μετάδοση στα ουκρανικά όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων της χώρας, μεταξύ άλλων και με τη μεταγλώττιση όλων των ρωσικών προγραμμάτων. Κι αυτό σε μια χώρα όπου περίπου ο μισός πληθυσμός θεωρεί τα ρωσικά ως τη μητρική του γλώσσα. Η ενέργεια αυτή, όπως αναμενόταν, οδήγησε στην αντίδραση της Μόσχας, που ζήτησε την παρέμβαση του ΟΑΣΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είδε στην αντίδραση της Ρωσίας μια προσπάθεια αύξησης της έντασης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και άσκησης πίεσης προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Δημοψηφίσματα...

Σε μια άλλη εξέλιξη διοικητικό δικαστήριο του Κιέβου έκανε δεκτό το αίτημα πολιτών για υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στον «Ενιαίο Οικονομικό Χώρο», όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Λευκορωσία και Ουκρανία. Η τελευταία, αν και έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία, δεν έχει προχωρήσει στην επικύρωσή της.

Το δικαστήριο θεώρησε δίκαιο το αίτημα που από το 2006 έχουν υποβάλει 4.431.673 κάτοικοι της Ουκρανίας, που με την υπογραφή τους ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για τα δύο αυτά ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας έχει ήδη αποστείλει στον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος, για την υποχρεωτική διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος, κάτι, βέβαια, που ο φιλο-ΝΑΤΟικός πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αγνοήσει. Στην απόφασή του το δικαστήριο του Κιέβου κάνει λόγο για «παράνομη απραξία του προέδρου» στο ζήτημα αυτό και τον υποχρεώνει να προκηρύξει το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως ο Β. Γιούστσενκο θα καταθέσει έφεση κατά της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, αφού επιδιώκει την ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς δημοψήφισμα, γνωρίζοντας πως όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ» σαφές προβάδισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ