Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Προειδοποιήσεις» Ομπάμα για πυρηνικό πρόγραμμα

ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανησυχία της G8» μετά από τα «τρομερά γεγονότα που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ» εξέφρασε, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, που με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «επανεκλογή». Κατά τα άλλα, ο Ομπάμα, εκφράζοντας προφανώς και τους συνομιλητές του στην Λ' Ακουίλα, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν «δεν αλλάξει τακτική ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων», αν και επέμεινε ότι, προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δεν προσανατολίζεται σε κάτι τέτοιο. Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί υποστήριξε ότι «συμμερίζεται την ανησυχία όλων για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά μια μονομερής επίθεση από το Ισραήλ θα ήταν απόλυτη καταστροφή».

Και μια ...παραίνεση - ομολογία

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σαμποτάρουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου του Ιράν και μέσα από μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να προκαλέσουν την αποσταθεροποίησή του». Αυτό υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο «αλ Τζαζίρα», ο πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου, Νιουτ Γκίνγκριτς. Ασκώντας, μάλιστα, έμμεση κριτική στη νέα τακτική Ομπάμα απέναντι στο Ιράν, ο Γκίνγκριτς εκτιμά ότι η πλέον πετυχημένη τέτοιου είδους πολιτική ακολουθήθηκε τη δεκαετία του '80 από την προεδρία Ρίγκαν με στόχο τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες: «Ταυτόχρονη επίθεση οικονομική, διπλωματική και άσκηση ψυχολογικών πιέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ