Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαφορές για την «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Λ'ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του Ρώσου ομόλογου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία) ανακοινώθηκε πως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, χτες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας του Πενταγώνου, Πάτρικ Ο' Ράιλι, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει πλήρη συνεργασία με τη Μόσχα προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας της «G8» σημείωσε πως η Ρωσία θα αναπτύξει πυραύλους τύπου «Iskander» στο Καλίνινγκραντ αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στο σχέδιο εγκατάστασης της «ασπίδας», προσθέτοντας ότι η θέση της Μόσχας πάνω στο ζήτημα αυτό δεν έχει αλλάξει. «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην εγκατάσταση ενός παγκόσμιου πυραυλικού συστήματος άμυνας προμηθεύοντας τόσο τις γνώσεις όσο και τα ραντάρ μας», υποστήριξε. Προειδοποίησε ωστόσο πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα «οι συνέπειες είναι γνωστές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες Βρετανοί βουλευτές δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει πως οι χώρες της Βαλτικής δεν πρόκειται να δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία και ζήτησαν από τη Συμμαχία να εντείνει τη στρατιωτική παρουσία της στις χώρες αυτές και να συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ