ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Συνέχεια στα παζάρια για μοιρασιά της χασούρας

Στα 32 δισ. ευρώ οι «προσφορές», με καθολική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού χρέους, κυβέρνηση και τρόικα καλλιεργούν το έδαφος για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
Ταυτόχρονα με την προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού χρέους, κυβέρνηση και τρόικα καλλιεργούν το έδαφος για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
Κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 32 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος «επαναγοράς». Τα παζάρια για το κατά πόσο επιτεύχθηκε ο στόχος για την αποκατάσταση του κρατικού χρέους σε «βιώσιμα» επίπεδα συνεχίστηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Από τώρα γίνεται λόγος για αποκλείσεις από το συμφωνημένο στόχο του 124% το 2020 και στρώνεται το έδαφος για μέτρα που θα τις καλύψουν.

Κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, παρέπεμπε τις όποιες συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη» και το θέμα είναι «να γίνει και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη». Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας επαναγοράς αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες καθολική ήταν η συμμετοχή των ντόπιων τραπεζών που διέθεσαν σχεδόν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Συγκεκριμένα, περί τα 14,5 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας) και έναντι περίπου 15 δισ. ευρώ που εμφάνιζαν πριν από το πρόγραμμα της «επαναγοράς».

Οι χτεσινές «προσφορές», στο πλαίσιο της παράτασης που δόθηκε, έφτασαν σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 4,5 δισ. ευρώ ήταν από τις ντόπιες τράπεζες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ποσά ύψους τα 500 εκατ. ευρώ, προσφέρθηκαν από διάφορες περιφερειακές, λεγόμενες «κακές τράπεζες» που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

Στα παζάρια στο Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι πρόταση για την αύξηση του προβλεπόμενου δανείου, μέσα από το οποίο θα γίνει η επαναγορά, μέχρι και 2 δισ. ευρώ, στα 12 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενους σχεδιασμούς. Ο βασικός λόγος είναι ότι η επαναγορά έγινε τελικά σε υψηλότερες τιμές από αυτές που προϋπολογίζονταν.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Γιούρογκρουπ ανακοίνωσε ότι θα «είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα τη διάθεση της δόσης μέχρι 13 Δεκέμβρη, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος μιας πιθανής επαναγοράς χρέους».

Στο Γιούρογκρουπ και το Φορολογικό

Την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Μετά την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων, των «ελαφρύνσεων» και απαλλαγών, τα συντριπτικά χτυπήματα στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, μέτρα που προβλέπονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, θα κλιμακώσουν με νέους νόμους, όπως με τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, για την αναμόρφωση του γενικότερου φορολογικού συστήματος, τα οποία και θεωρούνται «προαπαιτούμενα μέτρα» για τις επόμενες τμηματικές εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ατελείωτος κύκλος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Λιτότητα και αντεργατικά μέτρα πάνε μαζί διαβεβαίωσαν χτες ο Ολι Ρεν και η Α. Μέρκελ

Την ένταση των αντιλαϊκών ανατροπών και φιλομονοπωλιακών μέτρων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, προανήγγειλε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν, με συνέντευξη στους «Financial Times».

Περιγράφοντας τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχουν αποφασιστεί από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι «προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε την απομάκρυνση των διαρθρωτικών εμποδίων και να δώσουμε χώρο στη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, πρέπει να επιδιώξουμε μια συνετή δημοσιονομική εξυγίανση (...) Πρέπει να κρατήσουμε μια σταθερή πορεία και να επιδιώξουμε καθοριστικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας και τη βαθύτερη ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ».

Παράλληλα με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει τρόπους «για να διευκολύνει τις δημόσιες επενδύσεις», ώστε να δοθούν νέες ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Αν. Μέρκελ, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητά μας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε πολλές χώρες».

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Ρεν έγιναν στη σκιά των εκτιμήσεων για επιβράδυνση της οικονομίας συνολικά στην Ευρωζώνη, αλλά και στη Γερμανία. Σύμφωνα με μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χτες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας για το δ' τρίμηνο του 2012.

«Το δυσχερές διεθνές περιβάλλον και κυρίως το ευρωπαϊκό περιβάλλον επιβράδυναν το γερμανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους και πιθανότατα θα το επιβραδύνουν περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο», σημειώνεται στην έκθεση και επισημαίνεται: «Η πίεση προέρχεται κυρίως από την χαμηλή διάθεση για επενδύσεις καθώς και την ασθενή ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ και η ανάπτυξη των εξαγωγών έχει χάσει την ορμή της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα της «Manpower Group», προβλέπεται η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και το α' τρίμηνο του 2013. Από τις 42 συνολικά χώρες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διεξάγεται η έρευνα, αναμένεται επιδείνωση της αγοράς εργασίας σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στις μισές (21) και βελτίωση μόνο σε 11 από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα «οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ολλανδία». Στον αντίποδα οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται στην αναδυόμενες οικονομίες όπως Ταϊβάν, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία και Παναμάς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Πεδίο αντιθέσεων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Πεδίο έκφρασης των αντιθέσεων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ αποτέλεσε το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, στη διάρκεια του χτεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μεταφέρθηκε αυτούσια στα συμπεράσματα, ωστόσο γίνεται φανερό ότι αναζητούν τρόπο για να παρακαμφθεί το ζήτημα της ονομασίας και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, «το Συμβούλιο θα αξιολογήσει, με βάση έκθεση της Επιτροπής, όχι μόνο τα βήματα για την εκπλήρωση του κριτηρίου της καλής γειτονίας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με την επίτευξη λύσης, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

Κεντρικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, «η υποστήριξη από το Συμβούλιο της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που προσδιορίζει το πλαίσιο και τις ακριβείς παραμέτρους διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας».

Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος, Στ. Φούλε, είχε αναφέρει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας, από τα πρώτα κιόλας στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ενάντια στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τάχθηκαν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ρουμανία. Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς διευθέτηση του ονόματος τάχθηκαν η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βρετανία.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά στο πρώτο κύμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται οκτώ φορείς και συγχωνεύονται 197 νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Στις συγχωνεύσεις φορέων δεν περιλαμβάνεται η συγχώνευση σε ένα φορέα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Με το νομοσχέδιο «ιδρύεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού στον Πρωθυπουργό ως πάγια επιτελική δομή με αποστολή την οργάνωση της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα Υπουργεία και την παρακολούθηση της πορείας του με συνεχή συνεργασία, καθώς και την προώθηση, πάντοτε σε συνεργασία με τα Υπουργεία, δράσεων απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ