ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Αναζητούν «μοντέλα» αδιέξοδα για το λαό

Η «κοινωνική εργασία» που υπόσχονται καταργεί τις ΣΣΕ και τη σταθερή εργασία, διαλύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες

Την αποφασιστικότητά τους να αξιοποιήσουν τα αδιέξοδα των ανέργων και των οικογενειών τους για να κλιμακώσουν την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις αλλά και να αποσπάσουν συναίνεση σε θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα και κοινωνικές υπηρεσίες, δίχως την επάρκεια και την ασφάλεια που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες, διακηρύσσουν συγκυβέρνηση και τρόικα.

Ετσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη στήριξη των ανέργων κερδίζουν έδαφος τα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας», όπου θα απασχολούνται προσωρινά (για 5 μήνες) άνεργοι με αμοιβή πολύ χαμηλότερη από το σημερινό κατώτατο μισθό (δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 470 ευρώ) και χωρίς ένσημα. Πρόκειται για σχέδια που συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης, που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων».

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «μοντέλο Λετονίας» που δήθεν έχει καταγράψει θετική πείρα. Ωστόσο, η πείρα από τη συγκεκριμένη χώρα βεβαιώνει ότι τέτοιες λύσεις προστατεύουν μόνο τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους.

Το «μοντέλο της Λετονίας»

Η Λετονία συγκαταλέγεται σήμερα στις πρωταθλήτριες στη φτώχεια χώρες της ΕΕ: Βουλγαρία (49,1%), Ρουμανία (40,3%), Λετονία (40,1%), Κροατία (32,7%), Ουγγαρία και Ελλάδα (31%).

Το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» που φέρεται σήμερα να συζητούν συγκυβέρνηση - τρόικα και εμφανίζεται και ως «μοντέλο της Λετονίας», έχει εφαρμοστεί σε μια χώρα όπου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και με την καπιταλιστική παλινόρθωση έχουν πολλαπλασιαστεί οι άστεγοι, οι απόκληροι.

Ετσι δημιουργήθηκαν ξενώνες για αστέγους, οι οποίοι όμως πρέπει να πληρώσουν 50 ευρώ το μήνα για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες που τους παρέχει ένα βοηθητικό προσωπικό το οποίο απασχολείται αναγκαστικά και παρέχει υποτυπώδεις υπηρεσίες στους εξαθλιωμένους.

Τη λεγόμενη «κοινωνική πρόνοια» για άστεγους, άτομα με αναπηρίες, φτωχές οικογένειες, συνταξιούχους που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, έχουν αναλάβει οι δήμοι (οι 262 από τους συνολικά 567) αυτής της μικρής χώρας και οι υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από βοήθεια αντιμετωπίζονται ως πελάτες, ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα («κοινωνικοί εργαζόμενοι») αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Πώς οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση αυτή η χώρα, που επί σοσιαλιστικής εξουσίας στην ενιαία ΕΣΣΔ, γνώρισε τις καλύτερες μέρες για το λαό της; Μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 - η ένταξη στην Ευρωζώνη, η αστική τάξη θέλει να επιτευχθεί έως το 2014 - και εν μέσω βαθιάς κρίσης, το 2008, το ΔΝΤ και η ΕΕ προσέτρεξαν με δάνεια 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μνημόνιο της αστικής κυβέρνησης με τους δανειστές προέβλεπε αντιλαϊκές περικοπές. Αυξήθηκαν οι φόροι, μειώθηκαν έως και 60% οι μισθοί στο Δημόσιο, έκλεισαν δεκάδες σχολεία, νοσοκομεία, απολύθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Ολη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει και στη μείωση του πληθυσμού της χώρας που την 1η Μάρτη του 2011 είχε 2.067.887 κατοίκους, δηλαδή κατά 13% λιγότερους από το 2000 και σε επίπεδα κάτω από τον πληθυσμό που είχε το 1959. Γεννιούνται πολύ λιγότερα παιδιά ενώ ειδικά από την περίοδο της έναρξης της κρίσης 40.000 Λετονοί μετανάστευαν κάθε χρόνο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αναστέλλει την καταβολή 18.228 συντάξεων

Στην προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων - σύμφωνα με το υπουργείο - συντάξεων προχωρούν τα ασφαλιστικά Ταμεία με εντολή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου η αναστολή καταβολής των συντάξεων γίνεται γιατί «μετά και τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ), ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0,4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δε διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ».

Η αναστολή καταβολής των συντάξεων θα διαρκέσει μέχρι να γίνει η πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων. Δηλαδή 18.228 συνταξιούχοι θα «τιμωρηθούν» με τη μη καταβολή της σύνταξής τους και μέχρι να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση, αν και - τουλάχιστον το υπουργείο δεν αναφέρει - δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν υπαιτιότητα των δικαιούχων. Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή το γεγονός ότι 18.228 συνταξιούχοι δε διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, είναι ένα σοβαρό ζήτημα να προχωρά το υπουργείο σε αναστολή καταβολής των συντάξεων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΜΕ
Αρχίζουν οι παραστάσεις

Ετοιμη να δώσει παραστάσεις για συνδικάτα, εργατικά κέντρα, λαϊκές επιτροπές και φορείς που θέλουν να αξιοποιήσουν και το θέατρο στην οργανωμένη πάλη και στην αφύπνιση συνειδήσεων είναι η θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ, με το επίκαιρο θεατρικό έργο του Μπέρτολ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ' Ράιχ».

Η παράσταση είναι δουλεμένη από εργάτες, άνεργους, φοιτητές, συνταξιούχους, μετανάστες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ερασιτέχνες που απλά αγαπούν την τέχνη και προσπαθούν να την εντάξουν στην ταξική πάλη για τα συμφέροντα της τάξης μας.

Μέρος από τα 24 μονόπρακτα του έργου θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23/3/2013 στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης, 7.00 μ.μ. (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου).

Το ΠΑΜΕ καλεί τους φορείς που θέλουν να προγραμματίσουν παραστάσεις να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του στα τηλέφωνα 210.3301.842 και 210.3301.847.

Περί «ενεργούς γήρανσης»

Ημερίδα με θέμα την «ενεργό γήρανση» διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρός της Χρ. Πολυζωγόπουλος σκοπός της ΟΚΕ είναι η δημιουργία «Οδικού Χάρτη της ενεργού γήρανσης στην Ελλάδα 2012 -2020» για την ανάπτυξη εργαλείων και προτύπων προληπτικής και ενεργητικής διαχείρισης των εργαζομένων άνω των 55 ετών. Η ΟΚΕ, ένα κλασικό όργανο -με την πατέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- του «κοινωνική εταιρισμού» και της ταξικής συνεργασίας, εμφανίζεται να ανησυχεί για τα προβλήματα ανεργίας σε αυτήν την ηλικία και τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας. Στα πλαίσια αυτά διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι μέχρι τώρα τα όποια μέτρα ήταν αποσπασματικά και γι' αυτό δεν απέδωσαν.

Ομως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να αποδοθούν τα προβλήματα αυτής της ηλικιακής ομάδας στον τρόπο εφαρμογής της Ευρωενωσιακής πολιτικής, η ΟΚΕ δεν πείθει. Και τούτο διότι η πολιτική της «ενεργούς γήρανσης» από την εκπόνησή της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, από τα ευρωπαϊκά όργανα, έθετε ως βασικό στόχο «την παράταση του εργάσιμου βίου» κυρίως μέσα απο την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα η ενεργός γήρανση ήταν το μοντέλο της «απασχολησιμότητας» ακριβώς στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών, δηλαδή της περίφημης «ευελιξίας» με μισή σύνταξη και μισή απασχόληση ή προγράμματα κατάρτισης. Ηταν η εφαρμογή των γενικών στρατηγικών της ΕΕ σε αυτήν ακριβώς την ηλικιακή ομάδα με τις ιδιαιτερότητες που έχει.

Και από αυτήν την άποψη ήταν πέρα για πέρα αποτελεσματική, αφού οδήγησε σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα σχεδόν τα μέλη κράτη, σε μείωση των συντάξεων και στη δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής ανδρών και γυναικών άνω των 55 ετών, μισο-εργαζόμενων και μισο-άνεργων, στους οποίους η προοπτική για συνταξιοδότηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, και σε κάθε περίπτωση απομακρύνεται στο απώτερο μέλλον. Η καπιταλιστική κρίση όξυνε στο έπακρο την κατάσταση αυτής της ηλικιακής ομάδας, όπως βέβαια και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η ανεργία στους εργαζόμενους 55 έως 64 ετών από το 3,1% το Δεκέμβρη του 2007 εκτινάχτηκε στο 16,3% το Δεκέμβρη του 2012, δηλαδή η ανεργία της συγκεκριμένης ομάδας αυξήθηκε πάνω από 500%! Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και μετά την κρίση η θέση αυτής της ομάδας δεν είναι καθόλου ευοίωνη, με δεδομένο ότι οι όποιες επενδύσεις θα γίνουν θα είναι σε σχετικά εξελιγμένη τεχνολογία, κάτι που εκ προοιμίου αποκλείει ακριβώς αυτές τις ηλικίες, τις οποίες οι «επενδυτές» θεωρούν «ξεπερασμένες».

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι τα βάσανα και αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν είναι προσωρινά. Οι «λύσεις» που επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ μαζί και η ΟΚΕ, θα βαθύνουν τα προβλήματά της αφού η όποια διαχείριση κάνουν, προϋποθέτει το απαραβίαστο της «επιχειρηματικότητας», και της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Το αδιέξοδο είναι πασιφανές. Είναι το αδιέξοδο ενός τρόπου παραγωγής που έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό και κίνητρο το κέρδος, ενώ για τους νέους εργάτες απαιτεί συνθήκες γαλέρας και σκληρής εκμετάλλευσης, για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους ακολουθεί την πρακτική «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»! Η πραγματική λύση, η πραγματική διέξοδος δεν βρίσκεται εκεί που δείχνουν ΕΕ και ΟΚΕ, επιχειρήσεις και κοινωνικοί εταίροι, αλλά σε έναν άλλο τρόπο παραγωγής, εκεί που όλοι οι εργαζόμενοι -ανεξάρτητα από ηλικία- θα είναι και χρήσιμοι και αναγκαίοι, γι' αυτό και ωφέλιμοι για ολόκληρη την κοινωνία. Εκεί που «ξεπερασμένοι» δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά το κέρδος και η εκμετάλλευση του ανθρώπου.


Γ. ΖΑΧ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη στη Θεσσαλία

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Θεσσαλίας όλων των Ταμείων θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, 12 Μάρτη, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με θέματα:

* Οργάνωση του κλάδου - περικοπές των συντάξεων.

* Τα προβλήματα στην Περίθαλψη.

* Κλιμάκωση των αγώνων

Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ