ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέα 24ωρη απεργία στις 18/2, με την ορμή από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι απήργησαν στις 8/2!

Από τη σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα
Από τη σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα
Τα επόμενα βήματα του αγώνα τους συζήτησαν οι εργαζόμενοι - πολλοί απ' αυτούς μετανάστες - στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever» και «Cosmote e-Value», σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά την Κυριακή. Σε κλίμα ενθουσιασμού για την επιτυχημένη απεργία τους στις 9 Φλεβάρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους η νέα κινητοποίηση να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πίεση προς την εργοδοσία.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας,«για να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε λύση στα αιτήματά μας». Ακόμα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Επίσης, αποφασίστηκε την Παρασκευή 16 Φλεβάρη να γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού».

3.000 απεργοί!

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτυχίας της προηγούμενης απεργίας ήταν ότι συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 3.000 εργαζόμενοι σε «Teleperfomance», «Webhelp», TTEC και «Foundever», ενώ, όπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ, «οργανώθηκε μέσα σε δύο μέρες, αγγίζοντας 20.000 εργαζόμενους, 70% των οποίων βρίσκονται σε τηλεργασία». Ακόμα, στην «Teleperfomance» στα Χανιά, «παρά την νομική ανακήρυξη 4ωρης απεργίας, οι συνάδελφοι αποφάσισαν και προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συμμετοχή 95%. Στη "Webhelp", παρά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, εκατοντάδες συνάδελφοι απήργησαν. Τμήματα γλωσσών έκλεισαν σε πολλά projects. Καταφέραμε να σπάσουμε την τρομοκρατία, τα ψέματα, μάθαμε τα δικαιώματά μας και πώς να οργανωθούμε στο σωματείο μας».

«Δείξαμε τη δύναμή μας, συνεχίζουμε»

Την απεργιακή μάχη που έδωσαν με αξιοσημείωτη συμμετοχή, μαχητικότητα και ενθουσιασμό οι εργαζόμενοι χαιρέτισε στην αρχή της σύσκεψης ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, του κλαδικού Συνδικάτου, που στηρίζει και οργανώνει τον αγώνα. «Δείξαμε τη δύναμή μας στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε έτσι όσο χρειαστεί μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», τόνισε. Οπως σημείωσε, για πρώτη φορά στην Ιστορία του το ΣΕΤΗΠ έχει λάβει τόσο πολλές αιτήσεις εγγραφής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ εξήγησε ότι η απεργία είχε απήχηση και σε άλλους χώρους δουλειάς, τηλεφωνικά κέντρα και όχι μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε στους εργαζόμενους την πρόθεση συναδέλφων τους από άλλους χώρους να δώσουν το δικό τους απεργιακό «παρών».

Τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων και ο Σπύρος Φαράντος, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου «Cosmote e-Value» Αττικής.«Εχουμε κοινά προβλήματα», τόνισε και αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση, στη διαρκή πίεση και στο κυνήγι των «στόχων» της εταιρείας, στην εργοδοτική πρακτική της «ενοικίασης» εργαζομένων, αλλά και στους πολύ χαμηλούς μισθούς. «Ο αγώνας έχει ξεφύγει από τις τέσσερις εταιρείες, έχει αγγίξει όλο τον κλάδο και τη χώρα», σημείωσε και μετέφερε την απόφαση του Σωματείου να ακολουθήσει τις δράσεις που θα αποφασίσουν. Στη σύσκεψη μίλησαν και άλλοι εργαζόμενοι, που εξέφρασαν την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα απαιτούν συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους και να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. Για τα ωράριά τους, 5 μέρες - 7 ώρες τη μέρα - 35 ώρες τη βδομάδα, ενώ για τους μισθούς τους: 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους, αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης. Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%. Επίδομα ξένης γλώσσας 10% για κάθε γλώσσα, με αναγνώριση των πτυχίων όλων των γλωσσών που κατέχει ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένης και τις μητρικής σε περίπτωση που είναι διαφορετική της ελληνικής. Επίσης, βίζα εργασίας για όσους κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, με άμεση κατάργηση του καθεστώτος σύγχρονης δουλείας που επιβάλλει η «βίζα ειδικού σκοπού», και άλλες διεκδικήσεις.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απεργία στις 15/2 για αυξήσεις και ασφαλείς συνθήκες εργασίας

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, και κλιμάκωση με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με αποφάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς - Αττικής και νήσων.

Το Συνδικάτο Μετάλλου προβάλλει την απαίτηση για ΣΣΕ με καθολική εφαρμογή, με αυξήσεις, δουλειά με δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Και τονίζει πως «δεν ανεχόμαστε καμία ειρωνεία και υποτίμηση από την εργοδοσία στα δίκαια αιτήματά μας. Η ακρίβεια και η φοροληστεία εξαφανίζουν το εισόδημά μας. Δουλεύουμε ατελείωτα ωράρια και τα φέρνουμε βόλτα με το ζόρι».

Το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, αναφερόμενο στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος για την εφαρμογή της ΣΣΕ και των μέτρων υγείας και ασφάλειας, υπενθυμίζει τη νίκη στην εταιρεία TDC, όπου η εργοδοσία αναγνώρισε το σύνολο των οφειλομένων και δεσμεύτηκε για εξόφλησή τους κάθε βδομάδα μέχρι και τις 22 Μάρτη, ενώ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «είμαστε σε επαγρύπνηση για να τηρηθεί η συμφωνία». Με την αταλάντευτη στάση τους και την ενότητα των συναδέλφων, σημειώνει, απομονώνοντας αυτούς που μιλούσαν για αγώνες αλλά στην πράξη ήταν απόντες από τη δράση του Σωματείου, έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε εργολάβους που δεν έχουν υπογράψει τη ΣΣΕ, και καλεί στην απεργία της Πέμπτης και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «COSMOTE E-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για συνθήκες και όρους εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο κτίριο της επιχείρησης στον Κεραμεικό καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» ν. Αττικής, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους στη διοίκηση, αλλά και να θέσουν άλλα σημαντικά προβλήματα, όπως βάρδιες στις εργαζόμενες μητέρες, την ακαταλληλότητα του κτιρίου της Δάφνης για το οποίο προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, την κατάσταση στα έργα της ΔΕΗ που είναι 24ωρα. Παράλληλα, καλεί στη Γενική Συνέλευσή του στις 18 Φλεβάρη, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Σωματείο χαιρετίζει τις μέχρι τώρα προσπάθειες αντίστασης των εργαζομένων στα τμήματα των πωλήσεων του Κεραμεικού απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας στον μισθό και τις συνθήκες δουλειάς, με όχημα τους στόχους παραγωγής. Η κινητοποίηση, σημειώνει, γύρω από αιτήματα για αύξηση στον μισθό και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς μέσα από κείμενο υπογραφών βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ ταυτόχρονα η συζήτηση για την επιτυχία της απεργίας στις 28/2 είναι στο στόμα κάθε εργαζόμενου.

Αγώνας και διεκδικήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας

«Αυτό είναι σύγχρονη σκλαβιά», αναφέρει δημοσίευμα στην Τυνησία για τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα

Από ρεπορτάζ σε τυνησιακό ΜΜΕ για την απεργία και τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα
Από ρεπορτάζ σε τυνησιακό ΜΜΕ για την απεργία και τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα
«Αυτό είναι σύγχρονη σκλαβιά»: Ετσι χαρακτηρίζουν τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά εργαζόμενοι από την Τυνησία στα τηλεφωνικά κέντρα της «Teleperfomance» στην Ελλάδα, σε δηλώσεις οι οποίες φιλοξενούνται σε ένα μεγάλης έκτασης δημοσίευμα του τυνησιακού μέσου ενημέρωσης «inkyfanda» (https://inkyfada.com/fr/2024/02/08/condition-travail-tunisiens-teleperformance-grece/). Το «inkyfada» αναφέρει μάλιστα ότι η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη και σε ερωτήματα που απέστειλε.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η έρευνα που τροφοδότησε με στοιχεία το ρεπορτάζ έγινε με 120 Τυνήσιους εργαζόμενους στην «Teleperfomance» Ελλάδας. Ακόμα ότι ρωτώντας για το είδος συμβάσεων, από τους 119 ερωτηθέντες μόνο το 16,5% δουλεύει με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με το 37% να δουλεύει με συμβάσεις διάρκειας 3 - 6 μηνών και το 28,5% με συμβάσεις διάρκειας 6 μηνών έως 1 χρόνο, πολλές από τις οποίες είναι μέσα από «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων». Ο λόγος; Οπως σημειώνει η έρευνα, όσες συμβάσεις έλεγξε, αυτές δεν συνάπτονται απευθείας από με την «Teleperformance» αλλά με άλλες εταιρείες που ενεργούν ως μεσάζοντες, που εναλλάσσονται. Η αλλαγή λοιπόν μεταξύ διαφορετικών συμβάσεων και μεσαζόντων είναι ένας τρόπος ώστε να ξεφεύγει η «Teleperformance» από τη νομοθεσία που υποχρεώνει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μετά από κάποιες ανανεώσεις στην ίδια εταιρεία.

Ενας από τους ερωτηθέντες, αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας, μιλάει για τις δεκάδες κλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί καθημερινά, στην πίεση που ασκείται από αυτές και στο ότι προκαλούν ζαλάδες και εμβοές. «Δουλεύουμε 40 ώρες τη βδομάδα και έχουμε το δικαίωμα σε 45 λεπτά διάλειμμα τη μέρα», λέει. Οι κλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και δεν πρέπει να ξεπερνούν τα «έξι λεπτά». Παράλληλα, οι μάνατζερ ασκούν συνεχή πίεση, επισημαίνοντας το παραμικρό λάθος. «Εκεί έπρεπε να χαμογελάσεις», «δεν είπες το όνομα της εταιρείας»... Οποια κι αν είναι η κατάσταση, «ο μόνος στόχος είναι να μείνει ικανοποιημένος ο πελάτης», σχολιάζει ένας εργαζόμενος.

Κατά μέσο όρο, τα 120 άτομα που ερωτήθηκαν έδωσαν βαθμολογία 2,2/5 για να περιγράψουν τις συνθήκες εργασίας τους. Ακόμα ανέφεραν ότι ο μέσος μισθός που λαμβάνουν (καθαρός) είναι 840 ευρώ τον μήνα και για τους περισσότερους ο μισθός θεωρείται ανεπαρκής συγκριτικά με το κόστος ζωής στην Ελλάδα και τον πληθωρισμό.

Ακόμα αναφέρθηκαν στη βίζα «ειδικού σκοπού», με την οποία μπορούν να εργαστούν μόνο στον τρέχοντα τομέα δραστηριότητάς τους, δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση, στα τηλεφωνικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι της άδειας «ειδικού σκοπού» μπορούν να εργαστούν σε λιγότερες από δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, σε μια αγορά όπου κυριαρχούν η «Teleperformance» και η «Webhelp». Με λίγες προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εγκλωβίζονται τελικά στην «Teleperformance», φοβούμενοι ότι θα χάσουν την άδεια παραμονής τους.

Και καθώς μεταξύ των έργων (πρότζεκτ) που αναλαμβάνουν μπορεί να μεσολαβήσει διάστημα κατά το οποίο δεν πληρώνονται καταλήγουν να βρίσκονται πρακτικά άνεργοι για μήνες, ενώ δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλον κλάδο αφού έτσι θα χάσουν τη βίζα «ειδικού σκοπού». «Οσο έχουμε σύμβαση ορισμένου χρόνου, κάνουν ό,τι θέλουν», συνοψίζει τον κυνισμό της εργοδοσίας ένας εργαζόμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ