Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέα 24ωρη απεργία στις 18/2, με την ορμή από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι απήργησαν στις 8/2!

Από τη σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα
Από τη σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα
Τα επόμενα βήματα του αγώνα τους συζήτησαν οι εργαζόμενοι - πολλοί απ' αυτούς μετανάστες - στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever» και «Cosmote e-Value», σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά την Κυριακή. Σε κλίμα ενθουσιασμού για την επιτυχημένη απεργία τους στις 9 Φλεβάρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους η νέα κινητοποίηση να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πίεση προς την εργοδοσία.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας,«για να συναντηθούμε και να απαιτήσουμε λύση στα αιτήματά μας». Ακόμα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των απεργών που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Επίσης, αποφασίστηκε την Παρασκευή 16 Φλεβάρη να γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός ΕΕ δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού».

3.000 απεργοί!

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτυχίας της προηγούμενης απεργίας ήταν ότι συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 3.000 εργαζόμενοι σε «Teleperfomance», «Webhelp», TTEC και «Foundever», ενώ, όπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ, «οργανώθηκε μέσα σε δύο μέρες, αγγίζοντας 20.000 εργαζόμενους, 70% των οποίων βρίσκονται σε τηλεργασία». Ακόμα, στην «Teleperfomance» στα Χανιά, «παρά την νομική ανακήρυξη 4ωρης απεργίας, οι συνάδελφοι αποφάσισαν και προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συμμετοχή 95%. Στη "Webhelp", παρά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, εκατοντάδες συνάδελφοι απήργησαν. Τμήματα γλωσσών έκλεισαν σε πολλά projects. Καταφέραμε να σπάσουμε την τρομοκρατία, τα ψέματα, μάθαμε τα δικαιώματά μας και πώς να οργανωθούμε στο σωματείο μας».

«Δείξαμε τη δύναμή μας, συνεχίζουμε»

Την απεργιακή μάχη που έδωσαν με αξιοσημείωτη συμμετοχή, μαχητικότητα και ενθουσιασμό οι εργαζόμενοι χαιρέτισε στην αρχή της σύσκεψης ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, του κλαδικού Συνδικάτου, που στηρίζει και οργανώνει τον αγώνα. «Δείξαμε τη δύναμή μας στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε έτσι όσο χρειαστεί μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», τόνισε. Οπως σημείωσε, για πρώτη φορά στην Ιστορία του το ΣΕΤΗΠ έχει λάβει τόσο πολλές αιτήσεις εγγραφής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ εξήγησε ότι η απεργία είχε απήχηση και σε άλλους χώρους δουλειάς, τηλεφωνικά κέντρα και όχι μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε στους εργαζόμενους την πρόθεση συναδέλφων τους από άλλους χώρους να δώσουν το δικό τους απεργιακό «παρών».

Τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων και ο Σπύρος Φαράντος, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου «Cosmote e-Value» Αττικής.«Εχουμε κοινά προβλήματα», τόνισε και αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση, στη διαρκή πίεση και στο κυνήγι των «στόχων» της εταιρείας, στην εργοδοτική πρακτική της «ενοικίασης» εργαζομένων, αλλά και στους πολύ χαμηλούς μισθούς. «Ο αγώνας έχει ξεφύγει από τις τέσσερις εταιρείες, έχει αγγίξει όλο τον κλάδο και τη χώρα», σημείωσε και μετέφερε την απόφαση του Σωματείου να ακολουθήσει τις δράσεις που θα αποφασίσουν. Στη σύσκεψη μίλησαν και άλλοι εργαζόμενοι, που εξέφρασαν την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα απαιτούν συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους και να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. Για τα ωράριά τους, 5 μέρες - 7 ώρες τη μέρα - 35 ώρες τη βδομάδα, ενώ για τους μισθούς τους: 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους, αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης. Ανθυγιεινό επίδομα ακουστικού 15%. Επίδομα ξένης γλώσσας 10% για κάθε γλώσσα, με αναγνώριση των πτυχίων όλων των γλωσσών που κατέχει ο εργαζόμενος, συμπεριλαμβανομένης και τις μητρικής σε περίπτωση που είναι διαφορετική της ελληνικής. Επίσης, βίζα εργασίας για όσους κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, με άμεση κατάργηση του καθεστώτος σύγχρονης δουλείας που επιβάλλει η «βίζα ειδικού σκοπού», και άλλες διεκδικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών για σύγχρονα δικαιώματα(2024-03-14 00:00:00.0)
Συναυλία στήριξης των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα στις 9 Μάρτη(2024-03-02 00:00:00.0)
Ετοιμοι οι εργαζόμενοι για τη δεύτερη μεγάλη απεργιακή μάχη της Δευτέρας(2024-02-17 00:00:00.0)
Αύριο η απεργία στις 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου(2024-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ