ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Να αποκατασταθούν δικαιώματα και ελευθερίες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από πρόσφατες διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Πακιστάν

Associated Press

Από πρόσφατες διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Πακιστάν
Την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πακιστανικού λαού απαιτούν πολλοί ευρωβουλευτές από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που συντάχθηκε προς τον Πακιστανό πρωθυπουργό, «οι ευρωβουλευτές που υπογράφουμε το παρόν κείμενο εκφράζουμε σε Εσάς, στην Κυβέρνησή Σας και στο λαό του Πακιστάν τη στήριξή μας στα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πακιστανικού λαού, που ποδοπατήθηκαν από την εννιάχρονη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ».

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων του στρατιωτικού καθεστώτος, ήταν και ο νομικός κόσμος του Πακιστάν, που με θάρρος αντιτάχθηκε στην αμερικανοκίνητη δικτατορία του Μουσάραφ. Χιλιάδες δικηγόροι και νομικοί, όπως γνωρίζετε, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, κακοποιήθηκαν και υπέστησαν πολλαπλές διώξεις».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται το γεγονός ότι «το στρατιωτικό καθεστώς δε δίστασε να στραφεί ακόμη και κατά του δικαστικού σώματος, με αποτέλεσμα 45 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν κ. Ιφτιχάρ Τσόντρι, να αποπεμφθούν από το δικαστικό σώμα, να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό και να υποστούν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διώξεις και ταλαιπωρίες. Οι δικαστές αυτοί είχαν το θάρρος, διερμηνεύοντας τα οράματα του πακιστανικού λαού, να αντιταχθούν στα έκτακτα στρατιωτικά μέτρα το Νοέμβρη 2007, όπως και στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων Πακιστανών, που απήχθησαν, εξαφανίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο και στα αντίστοιχα κολαστήρια που εγκατέστησαν οι αμερικανικές αρχές ανά την υφήλιο, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας"».

Ενώ επισημαίνουν ότι «τέσσερις μήνες μετά την ήττα του Μουσάραφ και την εκλογή της κυβέρνησής Σας, η αδικία σε βάρος των Πακιστανών δικαστών δεν έχει αποκατασταθεί. Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, Σας εκφράζουμε το αίτημά μας για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση των διωχθέντων δικαστικών, καθώς και κάθε πολίτη που διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς για τις προοδευτικές πολιτικές του ιδέες». Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «βαθιά, ειλικρινή αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης προς τον πακιστανικό λαό».

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές:

ΤΟΥΣΣΑΣ Γιώργος, ΚΚΕ

ΠΑΦΙΛΗΣ Θανάσης, ΚΚΕ

ΔΡΟΥΤΣΑΣ Κωνσταντίνος, ΚΚΕ

HENIN Jacky, Γαλλικό ΚΚ

MARKOV Helmuth Die Linke, Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία

SNDERGAARD Sren Bo, Κίνημα του Δανέζικου Λαού Κατά της ΕΕ

SEPPANEN Esko, Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας

SVENSSON Eva-Britt, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Κυριάκος, ΑΚΕΛ, Κύπρος

MEIJER Erik, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας

De BRN Bairbre, Sinn Fin, Ιρλανδία

MATLKA Ji, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

FLASAROVA Vera, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

FIGUEIREDO Ilda, Πορτογαλικό ΚΚ

MUSACCHIO Roberto, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

MEYER PLEITE Willy, Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία

AITA Vincenzo, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

GUIDONI Umberto, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

GUERREIRO Pedro, Πορτογαλικό ΚΚ

WAGENKNECHT Sahra, Die Linke, Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία

AGNOLETTO Vittorio, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

McDONALD Mary Lou, Sinn Fin, Ιρλανδία

LIOTARD Kartika Tamara, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας

PORTAS Miguel, Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Στη δημοσιότητα βίντεο - ντοκουμέντο των βασανιστηρίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σάλος από το βίντεο - ντοκουμέντο με την ανάκριση κρατουμένου από κολαστήριο του Γκουαντάναμο που για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το Μάη, βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Καναδά όφειλε να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, ώστε να έχει μια δίκαιη υπεράσπιση.

Το βίντεο, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δείχνει το 16χρονο Ομάρ Καντρ να ανακρίνεται από Καναδούς αξιωματούχους το 2003 σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του από Αμερικανούς στρατιώτες. Στο μόλις δέκα λεπτών βίντεο που τραβήχτηκε κρυφά από έναν αεραγωγό, ο 16χρονος δείχνει εξαντλημένος, κλαίει, λέει πως τον βασανίζουν, κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια, τραβάει τα μαλλιά του, με δυσκολία μπορεί να μιλήσει, αλλά φωνάζει συνεχώς: «Βοηθήστε με». Μάλιστα κάποια στιγμή λέει στον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών και στους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών ότι βασανιζόταν συνεχώς κατά την κράτησή του σε αμερικανικό στρατόπεδο, στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν.

Ενας εκ των δικηγόρων, του 22χρονου σήμερα, που κατηγορείται για το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν το 2002, δήλωσε πως ελπίζει ότι το βίντεο θα ξεσηκώσει τους πολίτες του Καναδά ώστε να ασκήσουν πιέσεις στον πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν διώξεις στον πελάτη του.

ΙΡΑΝ
Ολα τα «μέσα» θα χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Είναι πιθανό να υπάρξουν στο κοντινό μέλλον συνομιλίες με τις ΗΠΑ για διάφορα θέματα», τόνισε ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση σύμφωνα με το πρακτορείο «Irna», πιθανώς λαμβάνοντας ως δεδομένο τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές.

Ισως και όχι... Τους επόμενους μήνες «θα συμβούν ορισμένα πράγματα» τόνισε ο Αχμαντινετζάντ και καμιά δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει το Ιράν. «Οποιο και αν είναι το πολιτικό κόμμα που θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να το θυμάται αυτό», κατέληξε ο Αχμαντινετζάντ.

Πάντως, ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε ένα ακόμη δείγμα γραφής δηλώνοντας ότι είναι θέμα ζωτικού συμφέροντος για τις ΗΠΑ να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη. «Θα χρησιμοποιήσω όλα τα στοιχεία της αμερικανικής ισχύος για να ασκήσω πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς, κάνοντας αρχή με επιθετική διπλωματία αρχών, που θα στηρίζεται σε σοβαρές κυρώσεις», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

ΙΡΑΚ
Δεδομένη η παραμονή των κατοχικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενώ καλλιεργείται ένα «κλίμα διαπραγματεύσεων» για μία πιθανή συμφωνία, όσον αφορά το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων, ο Τζορτζ Ου. Μπους παρενέβη απορρίπτοντας τα «τεχνητά» χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι βάσει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κατοχικές δυνάμεις θα είναι μία συμφωνία για ένα ακόμη χρόνο τουλάχιστον, με βάση τα σημερινά δεδομένα...

«Απορρίπτω σθεναρά τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα της αποχώρησης» διαβεβαίωσε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αυθαίρετο». Προς το παρόν οι «Ιρακινοί μας κάλεσαν να μείνουμε, όμως συμφωνούν με το στόχο μας για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες», κατέληξε ο Μπους.

Στο μεταξύ, 35 νεοσύλλεκτοι του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην είσοδο του στρατοπέδου Σαάντ, κέντρου στρατολογίας, στην Μπακούμπα. Επίσης ακόμη εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στη Μοσούλη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Πράσινο φως» στην ανταλλαγή κρατουμένων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εγκρίθηκε από το ισραηλινό Κοινοβούλιο η απόφαση ανταλλαγής κρατουμένων με τη λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Η κοινοβουλευτική απόφαση δίνει το πράσινο φως για την απελευθέρωση εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης πέντε Λιβανέζων κρατουμένων με αντάλλαγμα δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που συνελήφθησαν από τη «Χεζμπολάχ», κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006. Η συμφωνία προέκυψε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς εικάζεται πως οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες δε ζουν και αρκετοί υπουργοί κρίνουν ως ανώφελη την ανταλλαγή νεκρών με ζώντες ομήρους.

Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ανταλλαγή νεκρών μεταξύ Ισραήλ και «Χεζμπολάχ».

Στο μεταξύ ο διεθνής απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, ακύρωσε το ταξίδι του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμενόταν να έχει επαφές με διάφορους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, πλην της «Χαμάς», λόγω «συγκεκριμένης απειλής της ασφάλειάς του», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ