Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Να αποκατασταθούν δικαιώματα και ελευθερίες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, με πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από πρόσφατες διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Πακιστάν

Associated Press

Από πρόσφατες διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Πακιστάν
Την άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πακιστανικού λαού απαιτούν πολλοί ευρωβουλευτές από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή που συντάχθηκε προς τον Πακιστανό πρωθυπουργό, «οι ευρωβουλευτές που υπογράφουμε το παρόν κείμενο εκφράζουμε σε Εσάς, στην Κυβέρνησή Σας και στο λαό του Πακιστάν τη στήριξή μας στα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμεση αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πακιστανικού λαού, που ποδοπατήθηκαν από την εννιάχρονη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ».

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων του στρατιωτικού καθεστώτος, ήταν και ο νομικός κόσμος του Πακιστάν, που με θάρρος αντιτάχθηκε στην αμερικανοκίνητη δικτατορία του Μουσάραφ. Χιλιάδες δικηγόροι και νομικοί, όπως γνωρίζετε, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, κακοποιήθηκαν και υπέστησαν πολλαπλές διώξεις».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται το γεγονός ότι «το στρατιωτικό καθεστώς δε δίστασε να στραφεί ακόμη και κατά του δικαστικού σώματος, με αποτέλεσμα 45 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν κ. Ιφτιχάρ Τσόντρι, να αποπεμφθούν από το δικαστικό σώμα, να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό και να υποστούν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διώξεις και ταλαιπωρίες. Οι δικαστές αυτοί είχαν το θάρρος, διερμηνεύοντας τα οράματα του πακιστανικού λαού, να αντιταχθούν στα έκτακτα στρατιωτικά μέτρα το Νοέμβρη 2007, όπως και στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων Πακιστανών, που απήχθησαν, εξαφανίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο και στα αντίστοιχα κολαστήρια που εγκατέστησαν οι αμερικανικές αρχές ανά την υφήλιο, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας"».

Ενώ επισημαίνουν ότι «τέσσερις μήνες μετά την ήττα του Μουσάραφ και την εκλογή της κυβέρνησής Σας, η αδικία σε βάρος των Πακιστανών δικαστών δεν έχει αποκατασταθεί. Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, Σας εκφράζουμε το αίτημά μας για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση των διωχθέντων δικαστικών, καθώς και κάθε πολίτη που διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς για τις προοδευτικές πολιτικές του ιδέες». Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «βαθιά, ειλικρινή αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης προς τον πακιστανικό λαό».

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές:

ΤΟΥΣΣΑΣ Γιώργος, ΚΚΕ

ΠΑΦΙΛΗΣ Θανάσης, ΚΚΕ

ΔΡΟΥΤΣΑΣ Κωνσταντίνος, ΚΚΕ

HENIN Jacky, Γαλλικό ΚΚ

MARKOV Helmuth Die Linke, Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία

SNDERGAARD Sren Bo, Κίνημα του Δανέζικου Λαού Κατά της ΕΕ

SEPPANEN Esko, Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας

SVENSSON Eva-Britt, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Κυριάκος, ΑΚΕΛ, Κύπρος

MEIJER Erik, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας

De BRN Bairbre, Sinn Fin, Ιρλανδία

MATLKA Ji, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

FLASAROVA Vera, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

FIGUEIREDO Ilda, Πορτογαλικό ΚΚ

MUSACCHIO Roberto, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

MEYER PLEITE Willy, Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία

AITA Vincenzo, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

GUIDONI Umberto, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

GUERREIRO Pedro, Πορτογαλικό ΚΚ

WAGENKNECHT Sahra, Die Linke, Κόμμα της Αριστεράς, Γερμανία

AGNOLETTO Vittorio, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

McDONALD Mary Lou, Sinn Fin, Ιρλανδία

LIOTARD Kartika Tamara, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας

PORTAS Miguel, Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ