ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ανοιξε η «όρεξη» στους αντικομμουνιστές

Μετά την απόφαση δικαστηρίου της Ρίγας, με την οποία εμποδίζεται η κάθοδος στις ευρωεκλογές του Αλφρεντ Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας και πρώην Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΛ στα σοβιετικά χρόνια, φαίνεται πως σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις άνοιξε η «όρεξη» για διεύρυνση της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Ετσι, όπως μεταδίδει το λετονικό πρακτορείο LETA, το Προεδρείο του Σέιμ, του λετονικού Κοινοβουλίου, προώθησε προς γνωμοδότηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τις τροπολογίες στο νόμο για τις Ευρωεκλογές, τις οποίες ετοίμασαν οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες. Στις τροπολογίες αυτές προβλέπεται η απαγόρευση της υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές για όσους μετά το Γενάρη του 1991 παρέμειναν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς επίσης και του Διεθνιστικού Μετώπου, των Οργανώσεων των Αντιφασιστών Βετεράνων και όσων συνεργάζονταν με τις αρχές ασφαλείας της ΕΣΣΔ.

Στις 29 Γενάρη 2004, το Κοινοβούλιο (Σέιμ) της Λετονίας είχε εγκρίνει το νόμο για τις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον οποίο είχαν απαλειφθεί οι παραπάνω περιορισμοί - να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν στις τοπικές και εθνικές εκλογές, στη χώρα αυτή, όπου το ΚΚΛ έχει τεθεί εκτός νόμου και το 25% των κατοίκων έχει στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα!

Επέτρεψαν τη διαδήλωση των «λεγεωνάριων των Ες - Ες»

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο της Ρίγας ακύρωσε την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας στη διαδήλωση για τη μνήμη όσων συμμετείχαν στις «λεγεώνες των Ες - Ες», που είχαν συγκροτηθεί από Λετονούς φασίστες την περίοδο 1943-1944! Την εκδήλωση οργάνωσαν οι βετεράνοι «λεγεωνάριοι» και νεοφασιστικές οργανώσεις, που, όπως φαίνεται, στη δράση τους έχουν την απροκάλυπτη συνδρομή των λετονικών αρχών. Οπως μεταδίδει το «ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ», περίπου 200 πρώην λεγεωνάριοι και οπαδοί τους από εθνικιστικές και φιλοφασιστικές οργανώσεις παρέλασαν στο κέντρο της Ρίγας, συνοδεία βουλευτών από δεξιά κόμματα. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το «Μουσείο της κατοχής», το οποίο έχουν στήσει στο κέντρο της πόλης οι σημερινές αρχές, για να αμαυρώσουν τη σοβιετική περίοδο της Λετονίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία έως το μνημείο της Ελευθερίας, όπου έγινε κατάθεση λουλουδιών. Οπως σημειώνεται στην ανταπόκριση του παραπάνω ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, οι πρώην λεγεωνάριοι και οι οπαδοί τους κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο χωριό Λέστενε, όπου, στη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, είχε κυκλωθεί κι εξοντωθεί από τον Κόκκινο Στρατό ένα μεγάλο ναζιστικό στρατιωτικό σώμα, στο οποίο συμμετείχαν και οι λετονικές λεγεώνες των «Ες - Ες». Εκεί οι σημερινές «δημοκρατικές» αρχές της Λετονίας, με τη σιωπηλή συγκατάθεση της ΕΕ, έχουν στήσει μεγαλοπρεπές μνημείο για τους Λετονούς ναζί, που είχαν ιδιαίτερα διακριθεί σε ολοκαυτώματα αθώων πολιτών στις γειτονικές περιοχές της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Τους 201 έφτασαν οι νεκροί

Ισπανοί στρατιώτες που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ

Associated Press

Ισπανοί στρατιώτες που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες πέντε ακόμα Μαροκινών, που πιστεύει ότι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του σιδηροδρομικού δικτύου της Μαδρίτης, ανέφεραν χτες τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι έρευνες είναι ακόμα στην αρχή. Οι πέντε που καταζητούνται πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει την Ισπανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζαμάλ Ζουγκάμ (ένας από τους τρεις Μαροκινούς που κρατούνται και που θεωρείται ότι συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις) είχε σχέσεις με τον Μοχάμεντ Φιζάζι, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Σαλαφία Τζιχαντία. Η οργάνωση αυτή φέρεται ως υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα πέρσι, ενώ ο Φιζάζι έχει καταδικαστεί από τις Μαροκινές Αρχές σε 30ετή κάθειρξη σε σχέση με τις εκρήξεις.

Οι άλλοι δυο Μαροκινοί που κρατούνται είναι οι Μοχάμεντ Σάουι και Μοχάμεντ Μπεκάλι. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, πάντως, είχε ενημερώσει την ισπανική, από τον Ιούνιο του 2003, για την επιστροφή στην Ισπανία, μέσω Μαρόκου, του Ζουγκάμ.

Χτες επίσης συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν ένας Αλγερινός, που είχε απειλήσει πως «θα σκοτώσει πολλούς Μαδριλένους» πριν από δύο μήνες. Ο συλληφθείς, που ονομάζεται Αλί Αμρούς, δε θεωρείται ότι συνδέεται άμεσα με την ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά εξετάζεται το κατά πόσο μπορεί να γνώριζε τα σχέδια.

Αποχώρηση των στρατιωτών επιθυμούν οι Ιταλοί

Δύο στους τρεις Ιταλούς τάσσονται υπέρ της απόσυρσης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ μετά τις 30 Ιουνίου, μαζί με τους Ισπανούς στρατιώτες, αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

Το 67% των ερωτηθέντων τόνισαν ότι οι Ιταλοί στρατιώτες πρέπει να αποχωρήσουν από το Ιράκ, το 26% ζήτησε να παραμείνουν και το 7% δεν εξέφρασε άποψη. «Δε θα κάνουμε εξωτερική πολιτική με υποθέσεις. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και θα αποφασίσουμε μετά τις 30 Ιουνίου», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες επίσης στη «Ρεπούμπλικα».

Στο μεταξύ, οι Ιταλικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά πόσο άτομα που υποψιάζονται για σχέσεις με «ισλαμιστές τρομοκράτες» συνδέονται με Ισπανούς και Μαροκινούς.

Πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης

Η εφημερίδα «Εl Periodico» κατήγγειλε χτες ότι δέχτηκε πιέσεις από την πρώην κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς για ανάμειξη της ΕΤΑ στο μακελειό. Ο ίδιος ο Αθνάρ τηλεφώνησε δύο φορές στο διευθυντή της εφημερίδας προκειμένου να κάνει το μήνυμα σαφές.

Ανάλογη καταγγελία έκανε και η «El Pais», ενώ και οι εργαζόμενοι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE κατήγγειλαν ότι η διεύθυνση λογόκρινε σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να βοηθήσει την πρώην κυβέρνηση.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σε τεντωμένο σκοινί...

ΣΕΟΥΛ.- Νέα ολονυκτία στο κέντρο της Σεούλ πραγματοποίησαν χτες μερικές χιλιάδες Νοτιοκορεάτες, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων υποστήριξης του αποπεμφθέντος Προέδρου Ρο από την κυβέρνηση του προσωρινού Προέδρου Γκοχ Κουν και την αστυνομία. Η συγκέντρωση δε διαλύθηκε απ' την αστυνομία, που ανακοίνωσε πως δε θα προβεί σε πράξεις καταστολής, εάν οι συγκεντρώσεις είναι «συμμαζεμένες και ειρηνικές»...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός - προσωρινός Πρόεδρος Γκοχ διαμήνυε στους υπουργούς πως θα πρέπει «σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να κρατήσουν γερά τα ηνία» διακυβέρνησης της χώρας. Αναφερόμενος δε στο «σάλο και το φόβο που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη» οι επιθέσεις της 11ης Μάρτη στη Μαδρίτη, είπε πως η Σεούλ δε θα χάσει «πολύτιμο χρόνο» με «συσκέψεις και μελέτες»! Γι' αυτό και έδωσε νέες διαταγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στο υπουργείο Εσωτερικών για αύξηση των «αντιτρομοκρατικών μέτρων ασφαλείας»...

Παράλληλα, έδωσε σήμα για την επίσπευση της διαδικασίας πραγματοποίησης τρίτου γύρου εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο, με σημείο αιχμής το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα... Εντούτοις, όσον αφορά σ' αυτές τις συνομιλίες, η ΛΔ Κορέας απάντησε και χτες πως δε θα δώσει άδεια σε αντιπροσωπεία αξιωματούχων της χώρας να μεταβεί προς το νότο «λόγω της κατάστασης αναρχίας» που έχει προκληθεί μετά την αποπομπή του Προέδρου Ρο. Η Πιονγιάνγκ έχει ως γνωστόν χαρακτηρίσει την αποπομπή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου ως «συνταγματικό πραξικόπημα υποκινούμενο απ' τις ΗΠΑ»...

Πάντως, χτες ακόμη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Γκοχ έκαναν λόγο σε δημοσιογράφους για «κατάσταση αστάθειας που στιγματίζεται απ' τη διακοπή του συνταγματικού κανόνα» (εξαιτίας της άνευ προηγουμένου αποπομπής του Προέδρου Ρο απ' τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Βουλή στις 12 του μήνα)... Επιπλέον, η Τράπεζα της Κορέας εξέφραζε ανησυχίες πως η παράταση της πολιτικής κατάστασης αβεβαιότητας «ενδεχομένως να προκαλέσει πλήγμα στην καταναλωτική πίστη, στις επενδύσεις, ίσως ακόμη και στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης»...

Οσοι διερωτώνται εάν ο Πρόεδρος Ρο θα επιστρέψει στα καθήκοντά του πιο σύντομα απ' τους έξι μήνες που προβλέπει το Σύνταγμα, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου διέλυσε χτες τις όποιες προσδοκίες, δηλώνοντας πως η διαδικασία «θα πάρει αρκετούς μήνες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ