Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Τους 201 έφτασαν οι νεκροί

Ισπανοί στρατιώτες που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ

Associated Press

Ισπανοί στρατιώτες που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες πέντε ακόμα Μαροκινών, που πιστεύει ότι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του σιδηροδρομικού δικτύου της Μαδρίτης, ανέφεραν χτες τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι έρευνες είναι ακόμα στην αρχή. Οι πέντε που καταζητούνται πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει την Ισπανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζαμάλ Ζουγκάμ (ένας από τους τρεις Μαροκινούς που κρατούνται και που θεωρείται ότι συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις) είχε σχέσεις με τον Μοχάμεντ Φιζάζι, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Σαλαφία Τζιχαντία. Η οργάνωση αυτή φέρεται ως υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα πέρσι, ενώ ο Φιζάζι έχει καταδικαστεί από τις Μαροκινές Αρχές σε 30ετή κάθειρξη σε σχέση με τις εκρήξεις.

Οι άλλοι δυο Μαροκινοί που κρατούνται είναι οι Μοχάμεντ Σάουι και Μοχάμεντ Μπεκάλι. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, πάντως, είχε ενημερώσει την ισπανική, από τον Ιούνιο του 2003, για την επιστροφή στην Ισπανία, μέσω Μαρόκου, του Ζουγκάμ.

Χτες επίσης συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν ένας Αλγερινός, που είχε απειλήσει πως «θα σκοτώσει πολλούς Μαδριλένους» πριν από δύο μήνες. Ο συλληφθείς, που ονομάζεται Αλί Αμρούς, δε θεωρείται ότι συνδέεται άμεσα με την ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά εξετάζεται το κατά πόσο μπορεί να γνώριζε τα σχέδια.

Αποχώρηση των στρατιωτών επιθυμούν οι Ιταλοί

Δύο στους τρεις Ιταλούς τάσσονται υπέρ της απόσυρσης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ μετά τις 30 Ιουνίου, μαζί με τους Ισπανούς στρατιώτες, αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

Το 67% των ερωτηθέντων τόνισαν ότι οι Ιταλοί στρατιώτες πρέπει να αποχωρήσουν από το Ιράκ, το 26% ζήτησε να παραμείνουν και το 7% δεν εξέφρασε άποψη. «Δε θα κάνουμε εξωτερική πολιτική με υποθέσεις. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και θα αποφασίσουμε μετά τις 30 Ιουνίου», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες επίσης στη «Ρεπούμπλικα».

Στο μεταξύ, οι Ιταλικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά πόσο άτομα που υποψιάζονται για σχέσεις με «ισλαμιστές τρομοκράτες» συνδέονται με Ισπανούς και Μαροκινούς.

Πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης

Η εφημερίδα «Εl Periodico» κατήγγειλε χτες ότι δέχτηκε πιέσεις από την πρώην κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς για ανάμειξη της ΕΤΑ στο μακελειό. Ο ίδιος ο Αθνάρ τηλεφώνησε δύο φορές στο διευθυντή της εφημερίδας προκειμένου να κάνει το μήνυμα σαφές.

Ανάλογη καταγγελία έκανε και η «El Pais», ενώ και οι εργαζόμενοι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE κατήγγειλαν ότι η διεύθυνση λογόκρινε σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να βοηθήσει την πρώην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ