Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ωμή παρέμβαση της ΕΕ υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης

Από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε την Πέμπτη 11 του Μάρτη «Ψήφισμα για τη Βενεζουέλα», που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, υιοθετεί τις χαλκευμένες κατηγορίες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της χώρας και παίρνει υπό την προστασία της αυτούς που με κάθε τρόπο, είτε με απόπειρες πραξικοπήματος είτε με κατάθεση πλαστών υπογραφών, προσπαθούν να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Το κοινό ψήφισμα, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συνυπογράφηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα της Ευρώπης των Εθνών, αμφισβητεί την απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (ανεξάρτητου οργανισμού που έγινε δεκτός από όλες τις πλευρές) για την ανάγκη επαλήθευσης των μισών περίπου από τις κατατεθείσες υπογραφές, και ζητάει να ακυρώσει την απόφασή του. Οι πολιτικές ομάδες GUE (Ενιαία Ευρωπαϊκή Αριστερά), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κατέθεσαν χωριστά ψηφίσματα, τα οποία καταψηφίστηκαν. Επίσης, καταψηφίστηκαν πανηγυρικά όλες οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι παραπάνω ομάδες στο Κοινό Ψήφισμα. Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν ήταν εκείνες που καταδίκαζαν τον εμπρησμό των γραφείων του κόμματος MVR, τη δολοφονία των 72 αγροτικών στελεχών, αλλά ακόμη και τροπολογίες που εξέφραζαν την «ελπίδα να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» ή ζητούσαν «από τις δικαστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πραγματικοί και οι ηθικοί αυτουργοί των βιαιοπραγιών θα ανακαλυφθούν και θα τιμωρηθούν, είτε ανήκουν στην αντιπολίτευση είτε στις δυνάμεις της τάξης».

Επίσης, καταψηφίστηκε τροπολογία των Φιλελεύθερων που τάσσονταν υπέρ «της έγκρισης νόμου ο οποίος θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραχωρώντας τους παράλληλα την αναγκαία ελευθερία έκφρασης που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Οπως αναφέρεται σε δήλωση της ομάδας GUE, «σήμερα, χάρη στο νέο Σύνταγμα, ο λαός της Βενεζουέλας μπορεί ελεύθερα να αποφασίζει αν θα γίνει δημοψήφισμα που θα ανακαλεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, ακόμη και τον ίδιο των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαδικασία που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα» και ζητείται από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου - είτε αρέσουν είτε όχι - και από τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει με σεβασμό και χωρίς παρεμβάσεις αυτή τη διαδικασία.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Την αντίθεσή του προς την ωμή παρέμβαση της ΕΕ υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και σε βάρος του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, έτσι όπως εκφράστηκε στο Κοινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, που τόνισε συγκεκριμένα:

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει πάρει την εξουσία της χώρας στα χέρια του και έχει αναδείξει ως Πρόεδρο τον κ. Τσάβες. Αυτό όπως φαίνεται δεν άρεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ντόπια πλουτοκρατία αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι και πραξικόπημα οργάνωσαν για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Τσάβες και την κυβέρνησή του αλλά απέτυχαν χάρη στην αποφασιστική επέμβαση του ίδιου του λαού της Βενεζουέλας. Αυτή την περίοδο ξετυλίγεται νέα επίθεση. Οι αντιδραστικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τη λεγόμενη αντιπολίτευση έκαναν μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρώσουν υπογραφές για ανάκληση του Προέδρου Τσάβες αλλά απέτυχαν. Κι ενώ αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες υπογραφές ήταν πλαστές, φωνάζει τώρα η αντιπολίτευση ότι έγινε διάκριση σε βάρος της! Απορώ λοιπόν που υποβλήθηκε τέτοιο κοινό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κύριε πρόεδρε, η εποχή που οι ιμπεριαλιστές επέβαλλαν παντού δικτατορίες έχει περάσει. Οι λαοί της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, όλης της Λατινικής Αμερικής δυναμώνουν τον αγώνα τους για δημοκρατία και κοινωνικές αλλαγές. Σε όλους αυτούς τους λαούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ