Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Το Παρίσι εμπλέκεται στη γενοκτονία του '94, λέει ο Καγκάμε...

ΚΙΓΚΑΛΙ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των γαλλικών αρχών για «τις άμεσες ευθύνες του Παρισιού στη γενοκτονία της Ρουάντας» εξαπέλυσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε.

Ο Καγκάμε, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Λε Μοντ» (10 Μάρτη), είχε υποδειχτεί σε πόρισμα έρευνας των γαλλικών αντιτρομοκρατικών αρχών ως ο πρώτος υπαίτιος της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα, αρνήθηκε πως βρίσκεται πίσω απ' τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους της 6ης Απρίλη του '94 που προκάλεσε τους θανάτους των τότε Προέδρων της Ρουάντας και του Μπουρούντι.

Αντίθετα, υποστήριξε πως διαθέτει «πλήθος στοιχείων, μεταξύ αυτών και βιντεοκασέτες» που υποδεικνύουν την άμεση ανάμειξη των τότε γαλλικών αρχών στην παροχή όπλων, αλλά και στην καθοδήγηση ανώτατων κλιμακίων του στρατού και όσων άλλων ενόπλων συμμετείχαν στη γενοκτονία...

Ο Καγκάμε διερωτήθηκε «εάν τελικά τα Διεθνή Δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου είναι μόνον για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικώς «αργά ή γρήγορα, οι Γάλλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους είτε σε γαλλικό δικαστήριο, είτε στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Ρουάντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ