Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δημοσκοπήσεις «εξισορρόπησης» των επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΧΙΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στις χώρες που διατηρούν στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ η προαναγγελία της νεοεκλεγείσας ισπανικής κυβέρνησης ότι θα απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη χώρα. Η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, γίνεται προσπάθεια να εξισορροπηθεί από μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες σε πολλά διεθνή ΜΜΕ και υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών είναι ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις στη χώρα τους. Προς το παρόν, πάντως, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά ατόμων που εργάζονται για τις κατοχικές δυνάμεις.

Προβληματισμό προκάλεσε στις ηγεσίες της Ιαπωνίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, η διατυπωμένη πρόθεση της νέας ισπανικής ηγεσίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δύναμη κατοχής. Ολες οι «συμμαχικές» ηγεσίες τόνιζαν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Στην Ιταλία, νέα δημοσκόπηση αποκάλυπτε ότι τα 2/3 των Ιταλών επιθυμούν την επιστροφή των στρατιωτών από το Ιράκ. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, απάντησε ότι η ιταλική στάση θα κριθεί από τις «εξελίξεις».

Να απαλύνει τις εντυπώσεις των ισπανικών εξαγγελιών αποπειράθηκε και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανός Ρικάρντο Σάντσες, τονίζοντας ότι «αν χρειαστεί, το κενό θα καλυφθεί αμέσως». Την προσπάθεια του Σάντσες ήρθε να ενισχύσει η δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε σε 2 φάσεις, στο Ιράκ, με συνολικό δείγμα 6.000 Ιρακινών, από την εταιρία «Oxford Research International» για λογαριασμό πολλών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που αμφισβητούνται βέβαια από πολλές πλευρές, 6 στους 10 Ιρακινούς εκτιμούν ότι ζουν σήμερα πολύ καλύτερα από ό,τι επί Σαντάμ, οι μισοί θεωρούν δίκαιη την εισβολή, το 71% πιστεύει ότι τον επόμενο χρόνο θα ζει πολύ καλύτερα. Επίσης, το 51% τάσσεται κατά της κατοχής, και 1/5 θεωρεί δικαιολογημένες τις αντικατοχικές επιθέσεις. Σημειώνεται ότι οι θετικότερες απόψεις για την κατοχή προήλθαν από Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής.

Επιθέσεις και παρέμβαση Σιστάνι

Τέσσερις είναι, τελικά, οι νεκροί Αμερικανοί, μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης Southern Baptist International Mission Board, που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους μέσα στο αυτοκίνητό τους, έξω από τη Μοσούλη, αργά τη Δευτέρα. Στην ίδια πόλη χτες άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μέσα στο αυτοκίνητό της, Ιρακινή που εργαζόταν ως μεταφράστρια του αμερικανικού στρατού και αργότερα σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 τραυματίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους με τον ίδιο τρόπο. Στη Χίλα σκοτώθηκαν από αγνώστους, μέσα στο αυτοκίνητό τους, 2, πιθανότατα, Γερμανοί μηχανικοί που εργάζονταν σε έργο «ανοικοδόμησης», όπως επίσης και ο Ιρακινός οδηγός τους και ένας αστυνομικός.

Χτες, στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ανακοίνωσε ότι ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, με γραπτό μήνυμά του προς τον Κόφι Ανάν, ζητά από τον Οργανισμό να αναλάβει κεντρικό ρόλο στο Ιράκ. Ο Μπραχίμι διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός επιθυμεί να βοηθήσει εφόσον οι Ιρακινοί το επιθυμούν, αλλά θα πρέπει το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και η κατοχική διοίκηση να αποφασίσουν αν θέλουν βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ