ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ υπό την πίεση της ολιγαρχίας»

Κολομβιανοί που μετέχουν στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης» σε εκδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας

Associated Press

Κολομβιανοί που μετέχουν στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης» σε εκδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ υπό την πίεση της ολιγαρχίας... εάν, τελικά, γίνει δημοψήφισμα στο χρόνο που επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του διανυόμενου έτους και χάσω, τότε θα φύγω... αλλά δε νομίζω ότι θα χάσω».

Αυτά τα ολίγα και σαφέστατα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες κατά τη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Ακριβώς ό,τι δήλωσε και στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την ωριαία συνάντησή τους στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος την 2α Φεβρουαρίου, όπως ζητά επισταμένως η αποκαλούμενη αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, ο Τσάβες κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Venpress και το Prensa Latina, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανατρεπτικό κίνημα, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του. Σύμφωνα με το Reuters, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον Ανάν, ο Τσάβες ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησε να στείλει στη Βενεζουέλα ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Τσάβες τόνισε ότι η «Ομάδα των Φίλων της Βενεζουέλας», βρίσκεται ακόμη σε «εμβρυακό στάδιο», όπως το χαρακτήρισε, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι η νεοσύστατη Ομάδα θα μπορέσει να βοηθήσει τη Βενεζουέλα, όπως ακριβώς αποφάνθηκαν και οι ηγέτες της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Χιλής και της Κούβας, κατά τη συνάντησή τους στο Κίτο, και πρότεινε σε αυτήν να συμπεριληφθούν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Αλγερία, οι οποίες -όπως και η Βενεζουέλα- είναι χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μέλη του ΟΠΕΚ.

Τέλος, παρουσίασε στους δημοσιογράφους μια σειρά στοιχείων, όπου καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας λειτουργούν, ενώ παραδέχτηκε ότι η εξαγωγή του πετρελαίου, που έχει φτάσει πια το 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, παραμένει στο 33% του κανονικού, σύντομα θα ανέλθει στο 40% και αυτό αποτελεί τμήμα μιας αργής και επιβαλλόμενης διαδικασίας εξομάλυνσης της παραγωγής και των εξαγωγών.

Στο μεταξύ, στο Καράκας έφτασε χτες το καραβάνι αλληλεγγύης από την Κολομβία, αποτελούμενο από 300 εκπροσώπους δεκάδων πολιτικών, μαζικών και εργατικών ενώσεων, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΚΚ Κολομβίας και γερουσιαστή Χάιμε Καϋσέδο, τον Χόρχε Γκαμπόα, πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της Συνδικαλιστικής Ενωσης των Εργαζομένων στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία, το συντονιστή του τμήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βιλφρέδο Παρέδες, τον δημοσιογράφο Πάμπλο Πάρα, και τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου Μαουρίσιο Κολμενάρες και Ολίβο Μεντόζα.

ΡΩΣΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ζητούν απ' τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διάλογο...

ΠΕΚΙΝΟ-ΣΕΟΥΛ.-

«Συγχορδία» δηλώσεων έκαναν χτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Ν. Κορέας και Ρωσίας υπέρ της βραχυπρόθεσμης έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας με στόχο τον τερματισμό της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί με αφορμή τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον περί «βορειοκορεατικού προγράμματος πυρηνικών όπλων».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, κάνοντας χτες στάση στο Πεκίνο προ της σημερινής μετάβασής του στην Πιονγκ Γιανγκ, υποστήριξε πως η αντιπαράθεση που έχει οξύνει το κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο «είναι θέμα μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας» το οποίο οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλύσουν με διάλογο...«Πρώτα απ' όλα η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο... Είναι κυρίως θέμα μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας...» είπε ο Ρώσος υφυπουργός, που κατέληξε με τη φράση πως «ήγγικεν η ώρα της σιωπηλής διπλωματίας»...

Το ίδιο 24ωρο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν. Κορέας, Ρο Μου Χγιουν, εν αναμονή της - εντός μερικών βδομάδων - ορκωμοσίας του, κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ να προβούν σε άμεσο διάλογο με τη ΛΔ Κορέας προκειμένου να επιλυθεί η κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Παραχωρώντας συνέντευξη στους «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, ο Ρο Μου Χγιουν εξέφρασε την επιθυμία του να πείσει τις ΗΠΑ να εγκαινιάσουν άμεσα «ενεργό διάλογο με τη ΛΔ Κορέας, η οποία επιθυμεί να αρθεί ο εις βάρος της κλοιός απομόνωσης και να ξανοιχτεί προς τον κόσμο». Σε άλλο σημείο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν. Κορέας αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσιγκτον λέγοντας πως «παραμένουν ισχυροί σύμμαχοι», παρά το εντεινόμενο αντιαμερικανικό κίνημα του νοτιοκορεατικού λαού, που όπως είπε, παραμένει «ευαίσθητος στην παρουσία των 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα τους»...

Το ίδιο 24ωρο, τηλεγράφημα του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA κάνοντας ένα χρονικό της τελευταίας κρίσης, απέρριψε κατηγορηματικά πως η Πιονγκ Γιανγκ «παραδέχτηκε» τον περασμένο Οκτώβρη πως η χώρα διαθέτει «πυρηνικά όπλα»... Επιπλέον, χτες, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Τσο Τσανγκ-χαν (δεύτερο τη τάξει στέλεχος της «Γραμματείας Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρογονικής Γης») απέρριψε πως κατά τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη βδομάδα συνομιλίες αξιωματούχων της Κορεατικής Χερσονήσου στη Σεούλ θα γίνει οιαδήποτε συζήτηση γύρω από τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί «πυρηνικού οπλικού προγράμματος» λέγοντας πως για προφανείς λόγους «το πυρηνικό θέμα δεν μπορεί να λυθεί από τη Νότια Κορέα αλλά μόνον μέσω συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων από τη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ»...

ΡΩΣΙΑ
Δήλωση στήριξης της ΛΔ Κορέας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ προέβη στις 16 του Γενάρη σε Δήλωση, στην οποία εκφράζεται η αγανάκτηση για την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της ΛΔ της Κορέας. Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η πιο αντιδραστική και επιθετική δύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητας, κύριο στόχο έχει να πετύχει τις αυτοκρατορικές επιδιώξεις της και το μοίρασμα του κόσμου αλά αμερικανικά. «Παράλληλα όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς για την τύχη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των γυναικών. Κανείς δεν ενδιαφέρεται, αν ο πληθυσμός έχει φάρμακα, τρόφιμα, ηλεκτρισμό. Οποιαδήποτε προσπάθεια της μιας ή της άλλης χώρας να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική, να ενισχύσει την εθνική ανεξαρτησία της προκαλεί υστερία στην αμερικανική κυβέρνηση. Τελευταία το κύριο χτύπημα δέχεται η ΛΔ της Κορέας. Εναντίον αυτής της χώρας διατυπώνονται αβάσιμες κατηγορίες. Η προμήθεια καυσίμων για τους ηλεκτρικούς σταθμούς χρησιμοποιείται ως εκβιασμός και εργαλείο κατάπνιξης ολόκληρου λαού», τονίζεται στη Δήλωση. Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εκφράζει τη συμπαράστασή του προς την ηγεσία της ΛΔ Κορέας, κατανοεί τους λόγους που ώθησαν τον κορεατικό λαό να λάβει μέτρα για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στάση αρχών της κορεατικής ηγεσίας έχει την υποστήριξη του λαού και όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων του κόσμου», καταλήγει η Δήλωση.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Νέα αναστολή του νόμου Χελμς - Μπάρτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανέστειλε για ακόμη 6 μήνες το νόμο Χελμς - Μπάρτον, που θεσπίστηκε το 1996 - νομοθεσία που ενισχύει το ασφυκτικό εμπάργκο του 1962, αφού επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρίες να μηνύουν ξένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία της Κούβας, τα οποία είχαν κατασχεθεί μετά την επικράτηση της κουβανικής επανάστασης το 1959 και την κρατικοποίηση και κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών που τις λυμαίνονταν (κυρίως αμερικανικές πολυεθνικές).

Σε επιστολή του προς τα στελέχη του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξηγεί πως η παράταση της αναστολής του νόμου είναι αναγκαία για τα «εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και θα επισπεύσει τη μετάβαση προς τη δημοκρατία στην Κούβα». Η κίνηση αυτή συνιστά τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης μιας προσωρινής λύσης ως προς το «πρόβλημα Κούβα», αφού επιτρέπει στις ΗΠΑ να αποφύγουν προς το παρόν, και ειδικά ενόψει του πολέμου στο Ιράκ, πιθανές τριβές με κράτη της ΕΕ που επιχειρήσεις τους δραστηριοποιούνται επενδυτικά στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ