Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ υπό την πίεση της ολιγαρχίας»

Κολομβιανοί που μετέχουν στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης» σε εκδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας

Associated Press

Κολομβιανοί που μετέχουν στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης» σε εκδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ υπό την πίεση της ολιγαρχίας... εάν, τελικά, γίνει δημοψήφισμα στο χρόνο που επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του διανυόμενου έτους και χάσω, τότε θα φύγω... αλλά δε νομίζω ότι θα χάσω».

Αυτά τα ολίγα και σαφέστατα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες κατά τη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Ακριβώς ό,τι δήλωσε και στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την ωριαία συνάντησή τους στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος την 2α Φεβρουαρίου, όπως ζητά επισταμένως η αποκαλούμενη αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, ο Τσάβες κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Venpress και το Prensa Latina, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανατρεπτικό κίνημα, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του. Σύμφωνα με το Reuters, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον Ανάν, ο Τσάβες ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησε να στείλει στη Βενεζουέλα ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Τσάβες τόνισε ότι η «Ομάδα των Φίλων της Βενεζουέλας», βρίσκεται ακόμη σε «εμβρυακό στάδιο», όπως το χαρακτήρισε, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι η νεοσύστατη Ομάδα θα μπορέσει να βοηθήσει τη Βενεζουέλα, όπως ακριβώς αποφάνθηκαν και οι ηγέτες της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Χιλής και της Κούβας, κατά τη συνάντησή τους στο Κίτο, και πρότεινε σε αυτήν να συμπεριληφθούν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Αλγερία, οι οποίες -όπως και η Βενεζουέλα- είναι χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μέλη του ΟΠΕΚ.

Τέλος, παρουσίασε στους δημοσιογράφους μια σειρά στοιχείων, όπου καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας λειτουργούν, ενώ παραδέχτηκε ότι η εξαγωγή του πετρελαίου, που έχει φτάσει πια το 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, παραμένει στο 33% του κανονικού, σύντομα θα ανέλθει στο 40% και αυτό αποτελεί τμήμα μιας αργής και επιβαλλόμενης διαδικασίας εξομάλυνσης της παραγωγής και των εξαγωγών.

Στο μεταξύ, στο Καράκας έφτασε χτες το καραβάνι αλληλεγγύης από την Κολομβία, αποτελούμενο από 300 εκπροσώπους δεκάδων πολιτικών, μαζικών και εργατικών ενώσεων, με επικεφαλής τον ΓΓ του ΚΚ Κολομβίας και γερουσιαστή Χάιμε Καϋσέδο, τον Χόρχε Γκαμπόα, πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της Συνδικαλιστικής Ενωσης των Εργαζομένων στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία, το συντονιστή του τμήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βιλφρέδο Παρέδες, τον δημοσιογράφο Πάμπλο Πάρα, και τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου Μαουρίσιο Κολμενάρες και Ολίβο Μεντόζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ