ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέο χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα

Εκτός από την κατάργηση ουσιαστικά του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, η κυβέρνηση φορολογεί και την αγορά πρώτης κατοικίας. Διευρύνονται τα προνόμια για το κεφάλαιο

Με τον απόλυτα ψευδεπίγραφο τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει στη Βουλή ένα ακόμη νομοθέτημα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας εισάγονται νέα προνόμια, βελτιώσεις και ...«εξαιρέσεις» από τον υποτιθέμενο «γενικό κανόνα».

Από το στόχαστρο της αντιλαϊκής μανίας του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά δεν ξέφυγε ούτε η πρώτη κατοικία, που με αίμα και ιδρώτα αποκτούν τα λαϊκά νοικοκυριά και για την οποία καταργείται πλέον το αφορολόγητο που ίσχυε. Η συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας συνδυάζεται με το πετσόκομμα της φοροελάφρυνσης για τους τόκους στεγαστικού δανείου, αλλά και με μια σειρά «τεκμαρτές δαπάνες» που εισάγονται και αφορούν ακόμα και στην κύρια κατοικία των φορολογουμένων. Η φοροεπιδρομή θα έχει και συνέχεια με τις αναμενόμενες για το επόμενο διάστημα τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες, που καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να φτάσουν στις εμπορικές τιμές. Αποκαλυπτικό της πολιτικής που έχουν αποφασίσει τα επιτελεία τους είναι και η γαλαντομία τους σε όφελος των τρωκτικών που λυμαίνονται τον κοινωνικό πλούτο. Ετσι, με το άλλο χέρι και στην απόλυτα προκλητική ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» προβλέπουν και πρόσθετες διευκολύνσεις για όσους από αυτούς τους άρπαγες «επενδύσουν» σε ακίνητα. Ο «φόρος» γι' αυτούς μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, από τη στιγμή που πέφτει στο εξευτελιστικό 2,5%!

Το φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι κενού περιεχομένου πρωθυπουργικές κορόνες για «επαναστατική τομή», για «κλείσιμο του κύκλου της αδικίας», για «φορολόγηση του πλούτου» και άλλα παρόμοια, που μόνο οργή και αγανάχτηση μπορεί να προκαλούν στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι μετά τη μείωση των ονομαστικών τους αποδοχών και την τεράστια κλοπή που υπέστησαν από την αύξηση των έμμεσων φόρων, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά και την άμεση φορολογία.

Μαζί με την κατάργηση, ουσιαστικά, του αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα μέχρι 12.000, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στην πρώτη κατοικία προβλέπουν:

  • Καταργείται η ισχύουσα φοροαπαλλαγή μέχρι τα 200 τ.μ. Χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους κατεβάζουν το αφορολόγητο στα 100.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 200.000 ευρώ για το νοικοκυριό, επιβάλλοντας φόρο 10% για τα παραπάνω ποσά. Ανέγγιχτοι και στο απυρόβλητο της ρύθμισης είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι πλουτοκράτες που έχουν - και στην περίπτωση για παράδειγμα των απογόνων τους - να μεταβιβάζουν ολόκληρες περιουσίες χωρίς να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή. Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής φαίνεται να ανεβάζουν τον πήχη στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.
  • Συρρικνώνεται ουσιαστικά στο μισό η φοροαπαλλαγή για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Η ισχύουσα ρύθμιση έδινε έκπτωση στο 40% των τόκων από το εισόδημα (στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στη διετία 2009-2010), που όμως και αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με προηγούμενες.
  • Καθιερώνονται νέας κοπής τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και για την πρώτη κατοικία χωρίς να προβλέπεται καμία διαφοροποίηση σε σχέση με την αξία του σπιτιού ή και με την κατάσταση του νοικοκυριού. Ετσι, στα νύχια της εφορίας θα πέσει, για παράδειγμα, ο άνεργος και χωρίς εισοδήματα σύζυγος που δεν μπορεί να «δικαιολογήσει» το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζει η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται δέσμη τεκμηρίων διαβίωσης, από τα οποία αναμένεται να πληγεί μεγάλος αριθμός φορολογουμένων. Ετσι καθιερώνονται τεκμήρια:

  • Για την πρώτη κατοικία 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και 60 ευρώ για τα επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι όποιος μένει σε σπίτι 100 τετραγωνικών, δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 4.400 ευρώ.
  • Για δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία 20 ευρώ για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και 30 ευρώ για τα επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι όποιος διαθέτει ή νοικιάζει εξοχικό 50 τετραγωνικών πρέπει να δηλώνει (προσθετικά στο προηγούμενο) εισόδημα ακόμα 1.000 ευρώ.
  • Για την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 1.200 κυβικών, 3.000 ευρώ. Για κάθε 100 κυβικά επιπλέον, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ.
  • Για τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο 5.000 ευρώ.

Πρόσθετοι φόροι περιμένουν και πολλές επαγγελματικές ομάδες. Από 1η του Ιούλη 2010 γενικεύεται η χρήση ταμειακών μηχανών. Η ημερομηνία αυτή και με την ταυτόχρονη εφαρμογή λογιστικού προσδιορισμού ισχύει για τα ταξί, τους πωλητές λαϊκών αγορών, περιπτεράδες, κ.ά. Σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση 50% στα τεκμαρτά εισοδήματα για τα ταξί που ίσχυαν για το α' εξάμηνο του 2010. Σε καθεστώς ΦΠΑ μπαίνουν και επαγγέλματα όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα προνόμια για το κεφάλαιο. Ανάμεσά τους ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Δίνονται νέες φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας, κλπ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχέδιο μεταφοράς πόρων στο κεφάλαιο

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το φορολογικό

Να παρουσιάσει το ...μαύρο ως άσπρο επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο της διακομματικής διαβούλευσης. «Βάφτισε» ως ...φορολογική επανάσταση ένα νομοσχέδιο μεταφοράς περαιτέρω φορολογικών βαρών στη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα ενίσχυσης των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου. Το νομοθέτημα αναμένεται να έλθει για ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα.

«Ο ισολογισμός του φορολογικού πακέτου της κυβέρνησης είναι άδικος και αντιλαϊκός», τόνισε σχολιάζοντας το νομοθέτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «φορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Κατήγγειλε τη «συνεχή διεύρυνση της έμμεσης φορολογίας», σημειώνοντας ότι αποτελεί «περαιτέρω μεταβίβαση περισσότερου κοινωνικού πλούτου από τους εργαζόμενους προς το κεφάλαιο». Συνολικά δε επισήμανε ότι τα έσοδα του κράτους «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος της υπεραξίας» και «ακόμη και η φορολογία των νομικών προσώπων αποτελεί μέρος της υπεραξίας των εργαζομένων» και έτσι «μοναδική πηγή εσόδων είναι ο εργαζόμενος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «το βασικό τμήμα της είναι η επίσημη φοροαποφυγή προς το μεγάλο κεφάλαιο», αφού όπως είπε άλλοι είναι οι ονομαστικοί και άλλοι οι ουσιαστικοί συντελεστές και αφορούν εκτός από τα ποσοστά φορολόγησης - που είναι ήδη χαμηλά - και τον τρόπο προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης. Θύμισε δε ότι η φορολογία των ΑΕ ξεκίνησε από το 65%, «σήμερα έχει φτάσει στο 25 με 20%» και «η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου είναι μικρότερη και από το 12-13%».

Απαντώντας στην περίφημη φορολόγηση των «διανεμόμενων» κερδών, που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μετοχών είναι σε επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτά τα μερίσματα πώς θα φορολογηθούν;», προσθέτοντας πως πρόκειται για εταιρείες «που προέρχονται από το εξωτερικό».

Αναφερόμενος στο θέμα των τεκμηρίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι παραμένει στο απυρόβλητο «η δημιουργία ΑΕ, η αγοραπωλησία μετοχών και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων», μιλώντας συνολικά για αντιλαϊκό χαρακτήρα των τεκμηρίων που ενισχύεται ακόμη περισσότερο λόγω της σύνδεσης του αφορολόγητου με τις αποδείξεις.

Καταθέτοντας συνοπτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε «45% φορολόγηση κεφαλαίου, αλλαγή του προσδιορισμού της φορολογικής βάσης των νομικών προσώπων, 20.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο, 40.000 ευρώ για ζευγάρι, συν τα προστατευόμενα μέλη, κατάργηση του ΦΠΑ από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ.».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε για νομοσχέδιο που συνιστά ...«επανάσταση» στο θέμα της φορολογίας υποστηρίζοντας πως «φέρνει τα πάνω κάτω υιοθετώντας δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα».

Ειδικά για τις διατάξεις του νόμου μίλησε για σύστημα επιβράβευσης με «ειδικά κίνητρα» των επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο που διατηρούν θέσεις εργασίας. Ανήγγειλε ουσιαστικά φορολόγηση της αποζημίωσης μέσω ένταξης σε κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι το κράτος οφείλει να εισπράττει από τις «τεράστιες αποζημιώσεις». Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όσον αφορά την τήρηση βιβλίων. Τέλος έκανε λόγο για αύξηση της φορολογίας των υπεράκτιων επιχειρήσεων στο 15%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ληστεύουν ό,τι απέμεινε

Για τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απαλλαγής απ' το φόρο α' κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και η καθιέρωση αφορολογήτου ορίου χαμηλής αξίας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης δεν έχει ούτε όριο, ούτε ημερομηνία λήξης. Αρχουσα τάξη και ΕΕ βάζουν στο στόχαστρο και τα πιο στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγασης και ληστεύουν προκλητικά ό,τι απέμεινε απ' το λαϊκό εισόδημα.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός για να πληρώσουν τώρα την κρίση τα μονοπώλια, για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ