Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχέδιο μεταφοράς πόρων στο κεφάλαιο

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το φορολογικό

Να παρουσιάσει το ...μαύρο ως άσπρο επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο της διακομματικής διαβούλευσης. «Βάφτισε» ως ...φορολογική επανάσταση ένα νομοσχέδιο μεταφοράς περαιτέρω φορολογικών βαρών στη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα ενίσχυσης των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου. Το νομοθέτημα αναμένεται να έλθει για ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα.

«Ο ισολογισμός του φορολογικού πακέτου της κυβέρνησης είναι άδικος και αντιλαϊκός», τόνισε σχολιάζοντας το νομοθέτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «φορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Κατήγγειλε τη «συνεχή διεύρυνση της έμμεσης φορολογίας», σημειώνοντας ότι αποτελεί «περαιτέρω μεταβίβαση περισσότερου κοινωνικού πλούτου από τους εργαζόμενους προς το κεφάλαιο». Συνολικά δε επισήμανε ότι τα έσοδα του κράτους «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος της υπεραξίας» και «ακόμη και η φορολογία των νομικών προσώπων αποτελεί μέρος της υπεραξίας των εργαζομένων» και έτσι «μοναδική πηγή εσόδων είναι ο εργαζόμενος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «το βασικό τμήμα της είναι η επίσημη φοροαποφυγή προς το μεγάλο κεφάλαιο», αφού όπως είπε άλλοι είναι οι ονομαστικοί και άλλοι οι ουσιαστικοί συντελεστές και αφορούν εκτός από τα ποσοστά φορολόγησης - που είναι ήδη χαμηλά - και τον τρόπο προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης. Θύμισε δε ότι η φορολογία των ΑΕ ξεκίνησε από το 65%, «σήμερα έχει φτάσει στο 25 με 20%» και «η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου είναι μικρότερη και από το 12-13%».

Απαντώντας στην περίφημη φορολόγηση των «διανεμόμενων» κερδών, που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μετοχών είναι σε επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτά τα μερίσματα πώς θα φορολογηθούν;», προσθέτοντας πως πρόκειται για εταιρείες «που προέρχονται από το εξωτερικό».

Αναφερόμενος στο θέμα των τεκμηρίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι παραμένει στο απυρόβλητο «η δημιουργία ΑΕ, η αγοραπωλησία μετοχών και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων», μιλώντας συνολικά για αντιλαϊκό χαρακτήρα των τεκμηρίων που ενισχύεται ακόμη περισσότερο λόγω της σύνδεσης του αφορολόγητου με τις αποδείξεις.

Καταθέτοντας συνοπτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε «45% φορολόγηση κεφαλαίου, αλλαγή του προσδιορισμού της φορολογικής βάσης των νομικών προσώπων, 20.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο, 40.000 ευρώ για ζευγάρι, συν τα προστατευόμενα μέλη, κατάργηση του ΦΠΑ από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ.».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε για νομοσχέδιο που συνιστά ...«επανάσταση» στο θέμα της φορολογίας υποστηρίζοντας πως «φέρνει τα πάνω κάτω υιοθετώντας δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα».

Ειδικά για τις διατάξεις του νόμου μίλησε για σύστημα επιβράβευσης με «ειδικά κίνητρα» των επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο που διατηρούν θέσεις εργασίας. Ανήγγειλε ουσιαστικά φορολόγηση της αποζημίωσης μέσω ένταξης σε κλίμακα, υποστηρίζοντας ότι το κράτος οφείλει να εισπράττει από τις «τεράστιες αποζημιώσεις». Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όσον αφορά την τήρηση βιβλίων. Τέλος έκανε λόγο για αύξηση της φορολογίας των υπεράκτιων επιχειρήσεων στο 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ