Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εργο «εθνικής σημασίας» η μπίζνα των πετρελαϊκών εταιρειών

Στον πρόεδρο της Βουλής για διαβούλευση κατατέθηκαν βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με το οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα απαλλοτριώσεων και χρήσης γης κατά μήκος της διαδρομής του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε απόλυτη ταύτιση με την προηγούμενη της ΝΔ και προς το συμφέρον των ενεργειακών κολοσσών, στοχεύοντας στη γρήγορη κατασκευή του έργου, με το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τον αγωγό «έργο μείζονος εθνικής σημασίας, προφανώς δημόσιας ωφέλειας και γενικά δημόσιου συμφέροντος». Με την ψευδεπίγραφη αυτή παραδοχή, αφού το έργο συμφέρει και θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών και των συνεταίρων τους, δίνεται η δυνατότητα σε όλους αυτούς να εξασφαλίσουν ότι δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόσκομμα στην υλοποίηση του έργου τους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι όροι χρήσης γης και δόμησης στα σημεία γύρω από τον αγωγό και η διενέργεια απαλλοτριώσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου - με αποζημίωση από την εταιρεία του έργου - για τυχόν επιπλέον εκτάσεις που θα χρειαστούν για ορισμένες εγκαταστάσεις (π.χ. αντλιοστάσια). Η ακριβής διαδρομή του αγωγού θα οριστεί με υπουργική απόφαση, μετά από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι για το ιδιωτικό έργο του αγωγού υιοθετείται, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργείου, το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου!

Σύμφωνα με το νόμο, η αποζημίωση για τη γη που δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν ακώλυτα οι ιδιοκτήτες της, ορίζεται στο 25% της αγοραίας αξίας, η οποία θα καθορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Προβλέπεται ωστόσο η προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο για τυχόν διαφορές. Ανάλογα θα αποζημιωθούν όσοι υποστούν ζημιές από την έλευση του αγωγού. Κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης θα αποφαίνεται σε σύντομες προθεσμίες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη διεθνή εταιρεία του έργου, «Trans Balkan Pipeline Oil Company», παρέχεται η δυνατότητα χρήσης δημοτικών και κοινοτικών εκτάσεων χωρίς αποζημίωση. Προβλέπεται και η παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού και του δικαιώματος εγκατάστασης στον θαλάσσιο πυθμένα. Παρεκκλίσεις προβλέπονται και στους όρους δόμησης για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις.

Το επόμενο βήμα θα είναι το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Διέλευσης, που δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαπραγμάτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ