Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Χρυσοφόρα αποτελέσματα και το 2009

Αγγιξαν το 1 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου τον προηγούμενο χρόνο

Eurokinissi

Το 1 δισ. ευρώ άγγιξαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και το 2009, για να επιβεβαιωθεί και από αυτό το στοιχείο ότι η κρίση δεν αφορά όλους. Να επιβεβαιωθεί ότι χτυπά βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, ενώ αντίθετα τα ισχυρά τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας βγαίνουν ενισχυμένα. Τα χρυσοφόρα αποτελέσματα που κατέγραψε το τραπεζικό κεφάλαιο και το 2009 καταδεικνύουν και το βαθιά ταξικό χαρακτήρα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το δίχτυ προστασίας που όρθωσε η ίδια προς τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις της χώρας.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου (περιλαμβάνονται θυγατρικές εταιρείες σε Τουρκία, Βαλκάνια, Κύπρο) ανήλθαν το 2009 στα 971 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη κατά 37% σε σχέση με το 2008. Οπως εξηγεί μάλιστα η ίδια η τράπεζα, η υποχώρηση των καθαρών κερδών το 2009 οφείλεται στις μεγάλες προβλέψεις για κάλυψη επισφαλειών που έγιναν σε όλες τις εταιρείες του ομίλου. Αντίθετα, τα οργανικά κέρδη - προ προβλέψεων και φόρων - εκτινάχθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ! σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2008!!!

Η κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής στηρίχθηκε για μία ακόμη χρονιά στην τοκογλυφική πολιτική και ειδικότερα στο άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 6% κυρίως λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης του επιτοκιακού αποτελέσματος! Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων προς τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2008 και κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5%.

Στο τέλος του 2009 το ενεργητικό του ομίλου της τράπεζας σημείωσε αύξηση κατά 12% και ανήλθε στα 113,4 δισ. ευρώ (έναντι 101,3 δισ. ευρώ το 2008). Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 8% και ανήλθαν στα 71,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 71,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5%. Η καθαρή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ και σημείωσε αύξηση 42%.

Να σημειώσουμε ότι μόνο η Εθνική Τράπεζα και μόνο την τελευταία πενταετία, μια πενταετία σκλήρυνσης της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, εμφάνισε επίσημα καθαρά κέρδη της τάξης των 5,71 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ