Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Κόβουν τα δρομολόγια OLYMPIC και AEGEAN

Τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που με την πολιτική του ευνόησε την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

Οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προχώρησαν στο ξεπούλημα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στάση του ευνόησε την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά και του αερομεταφορέα ειδικότερα έρχονται στην επιφάνεια, μετά την αποκάλυψη ότι τα θεωρούμενα άγονα δρομολόγια, μένουν χωρίς αεροπορική συγκοινωνία. Οπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες OLYMPIC AIR και AEGEAN AIRLINES, εγκαταλείπουν τις εσωτερικές, «άγονες αεροπορικές γραμμές», δείχνοντας ότι η κοινωνική τους «ευαισθησία», για την οποία τόσο ντόρο έκαναν αυτόν τον καιρό, έχει πολύ «κοντά ποδάρια». Οι εταιρείες συντονίζονται ήδη ενόψει της κοινής μελλοντικής πορείας τους, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα και κάθε πρόσχημα, παρότι εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι δύο εταιρείες, που μέχρι χτες έδιναν «αερομαχίες» μεταξύ τους για να αποκτήσουν το δικαίωμα της - επιδοτούμενης - εξυπηρέτησης των άγονων γραμμών, άλλαξαν τακτική μετά τη συμφωνία για την ενοποίησή τους. Εκριναν προφανώς ότι δεν είναι όλες οι γραμμές συμφέρουσες, ή ότι μπορεί να τις επαναδιεκδικήσουν στο μέλλον με ακόμη καλύτερους οικονομικούς όρους, βασιζόμενες στην προωθούμενη κοινή κυριαρχία τους στους «αιθέρες».

Η τακτική τους επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα, που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ και στήριξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα που προκύπτει για πολλές περιοχές της χώρας, για τις οποίες είναι ζωτικής σημασίας η αεροπορική σύνδεση, ανησύχησε και την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει εναντίον των εταιριών και να δώσει λύση στην αεροπορική σύνδεση των νησιών. Η «λύση» βρέθηκε με το να μεταθέσει την ευθύνη παρέμβασης στην... Επιτροπή Ανταγωνισμού, φροντίζοντας να περιορίσει εκ των προτέρων τις όποιες συνέπειες. Σε επιστολή του προς την Επιτροπή, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκης, σημειώνει ότι οι δυο εταιρείες «προβαίνουν άμεσα σε διακοπές γραμμών του εσωτερικού, παρά τη δέσμευσή τους να εκτελέσουν αυτά τα δρομολόγια» και παρακαλεί την Επιτροπή να ασκήσει «τα δέοντα εντός των ορίων της αρμοδιότητάς σας ώστε, έως ότου και εάν εγκριθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση, οι δυο εταιρείες να λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς συντονισμό των δραστηριοτήτων τους».

Ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, από την πρώτη στιγμή και με απόλυτη συνέπεια είχε σταθεί μόνο το ΚΚΕ, που πάντα εξηγούσε ότι η στάση του καθενός απέναντι στο επιχειρούμενο έγκλημα δεν ήταν ούτε η τιμή, ούτε το ποιος θα εμφανιζόταν ως υποψήφιος αγοραστής. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές να οργανώσουν την πάλη τους αποφασιστικά, διεκδικώντας κοινωνικοποίηση όλων των εταιρειών στις αερομεταφορές και συγκρότηση ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν τα σύγχρονα εργασιακά τους δικαιώματα, οι φθηνές και οι ασφαλείς αερομεταφορές, προς όφελος του λαού και της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ