ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2005
Σελ. /32
Πόλεμος: Ο πατέρας των καπιταλιστικών κερδών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»! Με το σύνθημα αυτό, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin» έδινε, τον Οκτώβρη του 2001, τις πραγματικές διαστάσεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στη δίνη μιας οικονομικής ύφεσης, ενός καταρρέοντος χρηματιστηρίου και με αφορμή το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, το κεφάλαιο κατέφευγε στη δοκιμασμένη συνταγή: Πόλεμος!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τρία χρόνια αργότερα βρίσκουμε τη «Lockheed» στην πρώτη θέση μεταξύ των 100 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών του κόσμου, με ετήσιες πωλήσεις 25 δισ. δολαρίων και κέρδη 1,05 δισ. δολάρια!

Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που ο καπιταλισμός, για να ξεπεράσει την κρίση του, βάζει μπροστά την πολεμική μηχανή. Ετσι, και στην περίπτωση αυτή, οι πολεμικές βιομηχανίες ανέλαβαν το ρόλο της «ατμομηχανής». Τα αποτελέσματα καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, στη Στοκχόλμη (SIPRI).

Οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών (εξαιρουμένης της Κίνας) του κόσμου, το 2003, έφθασαν τα 236 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις αυτές ήταν κατά 25% μεγαλύτερες απ' αυτές του 2002.

Οπως είναι λογικό, η ιλιγγιώδης άνοδος των πωλήσεων αντιστοιχεί σε αντίστοιχη άνοδο των πολεμικών δαπανών. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι πολεμικές δαπάνες το 2003 σ' όλο τον κόσμο ήταν 927 δισ. δολάρια, ενώ για το 2004 εκτιμάται ότι ανέβηκαν στα 975 δισ. δολάρια. Την περίοδο 1995-2004 οι πολεμικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23%, ποσοστό εντυπωσιακό αν κρίνει κανείς και από τις θεωρίες περί «δήθεν» μείωσης των εξοπλισμών μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου»...

Οσον αφορά στην ταυτότητα της πολεμικής βιομηχανίας, μπορούμε να πούμε ότι από τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι 38 έχουν έδρα στις ΗΠΑ και αυτές πραγματοποιούν το 63,2% των παγκόσμιων πωλήσεων. Από τις υπόλοιπες, οι 42 βρίσκονται στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων και 8 ρωσικών) με το 30,5% των πωλήσεων.

Η πολεμική βιομηχανία αυτήν την περίοδο γιγαντώθηκε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθός τους, αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών το 2003 είναι ίσες με το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των 61 φτωχότερων χωρών του πλανήτη!

Η νέα φρενήρης κούρσα των εξοπλισμών τροφοδοτείται, όπως είναι φυσικό, από τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και από τις «ανάγκες» που δημιουργούν οι νέες στρατιωτικές δομές (προληπτικοί πόλεμοι, δυνάμεις ταχείας επέμβασης, κλπ.). Χρυσές δουλιές κάνουν οι πολεμικές βιομηχανίες με την ανάπτυξη των περιφερειακών συγκρούσεων, των τοπικών πολέμων και των συστημάτων «εσωτερικής ασφάλειας» κατά της «τρομοκρατίας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ (455,3 δισ. δολάρια) αντιπροσωπεύουν το 46% του συνόλου των πολεμικών δαπανών παγκοσμίως!

Ακίνητα υπό «κατάρρευση»

Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο έκρηξης της «φούσκας» στη διεθνή αγορά ακινήτων, απευθύνουν οικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα, η γνωστή αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» τονίζει: «Η ερώτηση που εγείρεται από τους οικονομολόγους τώρα είναι εάν η παγκοσμιοποίηση του οικονομικού συστήματος, που βοήθησε στη δημιουργία της "φούσκας" στην αγορά ακινήτων από την Μπανγκόγκ μέχρι τη Βοστόνη, θα δημιουργήσει επίσης ένα σκάσιμο της "φούσκας" διεθνώς».

Την τελευταία τριετία, με τη συστηματική μείωση των επιτοκίων και μετά τις χρηματιστηριακές κρίσεις, μεγάλος αριθμός κεφαλαίων κινήθηκε προς την αγορά ακινήτων, ή οποία θεωρήθηκε η σχετικά ασφαλέστερη τοποθέτηση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, σημειώθηκε έκρηξη τιμών στα ακίνητα, αφού σε πολλές χώρες είχαμε μέχρι και διπλασιασμό τους. Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι στο διάστημα αυτής της τριετίας, στη Γαλλία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 48%, στη Βραζιλία κατά 33%, ενώ στη Νότια Αφρική το ποσοστό της αύξησης πλησίασε στο 100%!

Η «Wall Street Journal» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν κάστρα στην Ούμπρια της Ιταλίας, ενώ οι Λονδρέζοι αποκτούν τεμάχια σε παραθαλάσσιες περιοχές σε θέρετρα της Βουλγαρίας. Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν τα σπίτια των ονείρων τους στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στο Ντουρμπάν και στην Μπανγκόκ...».

Το πρόβλημα βρίσκεται τώρα στα επιτόκια. Οι τράπεζες, αφού κερδοσκόπησαν ασυστόλως, προσφέροντας «ελκυστικά» επιτόκια για αγορές ακινήτων, αντιμετωπίζουν τώρα το ενδεχόμενο, με μια αύξηση των επιτοκίων, να οδηγήσουν σε χρεοκοπία εκατομμύρια δανειολήπτες και σε κατάρρευση την αγορά. Συνηθισμένα «παιχνίδια» του μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου, που προφανώς ετοιμάζεται για ένα «νέο γύρο» ρευστοποίησης των κερδών του.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα, παρά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια. Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 89 σεντς στο Λονδίνο, ενώ στη Νέα Υόρκη «σκαρφάλωσε» στα 56,50 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς διατύπωναν την άποψη ότι το θέμα δε βρίσκεται στην αντλούμενη ποσότητα αργού πετρελαίου, αλλά στη δυνατότητα διύλισης του, η οποία εξαντλείται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Για τέταρτο συναπτό μήνα αυξήθηκε, το Μάη, η ανεργία στη Βρετανία. Ειδικότερα, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 13.200 άτομα, υπερβαίνοντας αισθητά τις προβλέψεις για αύξηση μόνον κατά 5.000. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η αύξηση του Απρίλη, που έφθασε στα 10.800 άτομα. Ετσι η συνολική αύξηση του αριθμού των ανέργων το τρέχον έτος έχει φθάσει στα 41.500 άτομα.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ Αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων παρουσιάστηκε το Μάη στην Ιαπωνία σε σχέση με ένα μήνα πριν. Ειδικότερα, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε το Μάη κατά 1,5% από τον Απρίλη, σε μηνιαία βάση, με τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο να ανέρχονται σε 614. Το συνολικό χρέος των εταιριών που κήρυξαν πτώχευση έφθασε τα 584,43 δισ. γιεν, σημειώνοντας μια κατά 73% άνοδο σε σχέση με τον Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ