ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ
Το λιμάνι μετατράπηκε σε βάλτο

Μαύρα νερά, έντονη δυσοσμία, ψόφια ψάρια, φύκια και ένα έργο που έμεινε μισοτελειωμένο συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού στο Χαλκούτσι στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο βάλτο. Ο λόγος, ο μολυσμένος - λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης βιομηχανικών αποβλήτων - Ασωπός ποταμός που εκβάλλει ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. Τα μολυσμένα νερά του Ασωπού καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή και με τα ρεύματα μεταφέρονται μέσα στο λιμανάκι, δημιουργώντας μια αφόρητη κατάσταση για τους περαστικούς αλλά και τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους κατοίκους. Το χρώμα της θάλασσας λόγω των αποβλήτων του Ασωπού έχει μετατραπεί από γαλάζιο σε μαύρο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι έχει απαγορευτεί το κολύμπι σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι. Σε όλο το λιμάνι, επειδή τα νερά δεν ανανεώνονται, υπάρχουν εστίες μόλυνσης με έντονη δυσοσμία, ενώ τα φύκια ξεβράζονται συνεχώς στην ακτή. Το πρόβλημα θα μπορούσε φυσικά να μην υπάρχει καν, αν το κράτος εδώ και 25 χρόνια δεν άφηνε ανεξέλεγκτα τα εργοστάσια να μολύνουν τον Ασωπό και ανάγκαζε τους βιομηχάνους να πάρουν περιβαλλοντικά μέτρα. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού - ώστε να καθαρίζονται τα απόβλητα των εργοστασίων πριν διοχετευτούν στον ποταμό - που έχει εξαγγείλει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αλλά δεν προχωρεί η υλοποίησή του, θα είναι έργο πνοής για όλες τις περιοχές που διασχίζει ο Ασωπός ποταμός, και κυρίως για το λιμάνι Χαλκουτσίου, και είναι αίτημα όλων των κατοίκων.

Το μισοτελειωμένο έργο

Το 1991 ο τότε διορισμένος νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Κ. Χαραλαμπίδης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το πρόβλημα τη μόλυνσης του λιμανιού, αναθέτει στον πολιτικό μηχανικό Κ. Αραπάκη να συντάξει μελέτη για την κατασκευή έργου στο λιμάνι. Το έργο αυτό στην ουσία ήταν η δημιουργία τεχνητών καναλιών - γεφυρών μέσα στο λιμάνι με τσιμεντένια μπλοκ ώστε τα θαλάσσια νερά να κινούνται συνέχεια και να μη μένουν στάσιμα και να βαλτώνουν. Η τεχνική εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, με την ανοχή της νομαρχίας ξεκίνησε το έργο χωρίς τις προδιαγραφές της μελέτης και στην ουσία έκαναν ό,τι ήθελαν. Αποτέλεσμα, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που της ανήκει όλος ο γύρω χώρος του λιμανιού, να το κηρύξει παράνομο και να σταματήσει τις εργασίες. Ετσι, το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να έχουν τοποθετηθεί μεγάλες πέτρες γύρω από το λιμανάκι και το πρόβλημα να διαιωνίζεται για τους κατοίκους.

"Το έργο πρέπει να τελειώσει"

Κάτοικοι και Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να συνεχιστεί το έργο στο λιμάνι, που θα είναι μια ανάσα. Η νομαρχία όμως επικαλείται οικονομικές δυσκολίες και δεν το χρηματοδοτεί ώστε να συνταχθούν νέες μελέτες.

"Ζητάμε να νομιμοποιηθούν οι μέχρι σήμερα εργασίες και να συνταχθεί νέα μελέτη και να δοθούν 15 εκατομμύρια ώστε να συνεχιστεί το έργο", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού, Κ. Χονδρός.Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να μπει το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να τελειώσει. "Το έργο αυτό είναι αναγκαίο για την περιοχή, καθώς το λιμάνι είναι εστία μόλυνσης", επισήμανε.

Ο Νίκος Βάθης,μέλος του Συνδέσμου "Ασωπός Ποταμός" και κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού, είπε στο "Ρ":

"Επί 20 χρόνια ο Ασωπός μολύνει τον Ευβοϊκό σκοτώνοντας τα ψάρια. Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις αρμοδίων και μαζικών φορέων και δε λαμβάνεται κανένα μέτρο. Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται για χρόνια αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής και οι κάτοικοι δεν παλέψουν για να καθαρίσει ο Ασωπός". "Ο Ασωπός ποταμός μοιάζει σαν ένα μνημόσυνο νεκρού που δεν ανασταίνεται ποτέ. Εάν δεν ξεσηκωθούμε να κλείσουμε τους δρόμους να αναγκάσουμε τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα, ο Ευβοϊκός κόλπος θα πεθάνει και θα μετατραπεί σε ένα νέο Θριάσιο", είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ
"Καπατήσεις", η ΠΑΝΑΦΟΝ

Με μια εξωφρενική μεθόδευση, ενδεικτική της ασύδοτης δράσης της εταιρίας, έκοψαν δέντρα, εγκατέστησαν κεραία κινητής τηλεφωνίας και μετά από δύο βδομάδες ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες ότι "προτίθενται" να νοικιάσουν το χώρο

"Η εταιρία μας, στην προσπάθεια προσφοράς των υπηρεσιών της σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, προτίθεται να εγκαταστήσει, άμεσα, προσωρινό σταθμό κινητής τηλεφωνίας στη θέση "Προσκύνημα Αγίου Δημητρίου" (...). Στα πλαίσια αυτά, η εταιρία μας προτίθεται να μισθώσει από τον Συνεταιρισμό σας έκταση, συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. (...). Το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται στο ύψος των 800.000 δραχμών, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το ύψος του τιμαρίθμου, όπως αυτός ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η διάρκεια της μίσθωση θα είναι εννιετής με δικαίωμα παράτασης για άλλες δύο εννεαετίες".

Ετσι αποφάσισε, έτσι έπραξε η γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας ΠΑΝΑΦΟΝ του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αποδεικνύοντας το ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα. Η παραπάνω παράγραφος δεν είναι τίποτα άλλο από το προκλητικό έγγραφο της εταιρίας προς τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Συκαμίνου. Εγγραφο το οποίο, όμως, στάλθηκε στο Συνεταιρισμό 14 ημέρες μετά την εγκατάσταση της κεραίας. Η εταιρία δηλαδή, λειτούργησε ως κοινός καταπατητής και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε την κοινότητα, ούτε τον Συνεταιρισμό και πολύ περισσότερο το Δασαρχείο, εγκατέστησε σταθμό με κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή "Προσκύνημα Αγίου Δημητρίου" στην κορυφή του λόφου "Παλιοκούτι", η οποία ανήκει στο Συνεταιρισμό. Η περίπτωση αυτή είναι μια απόδειξη για την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το κράτος να λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

Για την ιστορία

Ηταν βράδυ της 21ης Μάη όταν οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν στο χωριό. Πριν οι ανύποπτοι κάτοικοι του Συκαμίνου καταλάβουν τι γίνεται, οι μπουλντόζες ξεκινάνε και ανοίγουν δρόμο προς τον λόφο καταστρέφοντας δεκάδες πεύκα και πουρνάρια και μέσα σε 12 ώρες τα ειδικά συνεργεία που ακολουθούσαν είχαν στήσει στην κορυφή του λόφου την κεραία.

Να σημειώσουμε ότι την περιοχή την είχαν αγοράσει οι κάτοικοι του χωριού πριν από περίπου 100 χρόνια από τους τότε μεγαλοτσιφλικάδες και ανήκει στο Συνεταιρισμό. Από τη μέρα της εγκατάστασης της κεραίας οι κάτοικοι έψαχναν να βρουν τι συμβαίνει. Τελικά, μετά από 14 ημέρες και συγκεκριμένα στις 3 Ιούνη, η ΠΑΝΑΦΟΝ αποφάσισε να ενημερώσει το Συνεταιρισμό ότι θα νοικιάσει την περιοχή κανονίζοντας μάλιστα και το ενοίκιο που θα δίνει. Τόνιζε μάλιστα υποκριτικά ότι θα αναλάβει τη διάνοιξη αλλά και τη συντήρηση του δρόμου προς την κεραία. Ολα αυτά βέβαια αφού πρώτα άνοιξε το δρόμο και εγκατέστησε την κεραία και έβαλε σε λειτουργία το σταθμό. Η απάντηση του Συνεταιρισμού προς την ΠΑΝΑΦΟΝ στις 10 του Ιούνη δήλωνε την αγανάκτηση όλων των κατοίκων και τόνιζε απόλυτα: "Εμείς θα καθορίσουμε το μίσθωμα εάν και εφόσον δεχτούμε την κεραία. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι κάτοικοι του χωριού". Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού θα στείλει τις επόμενες μέρες εξώδικο στην εταιρία με το οποίο θα την καλεί να πάρει την κεραία μέσα σε δέκα μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Να αναφέρουμε ακόμα ότι και το Δασαρχείο έχει καταθέσει μήνυση στην εταιρία για την παράνομη κοπή των δέντρων.

"Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στην εταιρία να κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπήκε ούτε στο κόπο να μας ρωτήσει" είπε στο "Ρ" ο Β. Τζεβελέκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού. "Είναι ειρωνεία να έρχονται να κάνουν την εγκατάσταση της κεραίας και μετά να μας ενημερώνουν θεωρώντας δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη μας. Πρέπει να ξέρει η εταιρία ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν. Υπάρχουν και νόμοι" επισήμανε.

Γ. Μ.

Βούρκος το λιμάνι...

Το μόνο που έμεινε από το έργο είναι οι πέτρες

Πρώτα εγκατέστησαν την κεραία στην περιοχή που ανήκει στο συνεταιρισμό και μετά τον ενημέρωσαν ότι έτσι κι αλλιώς θα τη βάλουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ