ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Υπομονή» ζητά ο Μπους

Με τη συμπλήρωση των 4 χρόνων - σήμερα - της σφαγής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Υπομονή» ζήτησε από τους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό του μήνυμα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εισβολή και τη μετέπειτα κατοχή του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι «πιθανώς θα χρειαστούν μήνες μέχρι να υπάρξει πλήρης επιτυχία των σχεδίων μας» και προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν και αρκετές άσχημες μέρες». Υπεραμύνθηκε της απόφασης για αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να φαίνεται δελεαστική μια άμεση αποχώρηση από το Ιράκ, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την αμερικανική ασφάλεια».

Ανάλογες εκκλήσεις «για υπομονή» είχε απευθύνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης ασφαλείας στη Βαγδάτη, αλλά και από την άφιξη των επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών». Ο Γκέιτς, επίσης, τόνισε ότι η «διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου, δεν μπορεί να γίνει με όπλα και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιρακινούς».

«Πρόοδο βλέπει» στο Ιράκ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο Τζον Χάουαρντ, μετά από την αναγκαστική προσγείωση λόγω «βλάβης» του αεροσκάφους που τον μετέφερε από το νότιο Ιράκ, όπου επισκέφθηκε αυστραλέζικα στρατεύματα στη Βαγδάτη, συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Ο Χάουαρντ επέμεινε ότι «τα βήματα είναι αργά αλλά γίνονται» και ότι «τα αυστραλέζικα στρατεύματα θα μείνουν στο Ιράκ όσο χρειάζεται».

«Πρόοδο», πάντως, δε φαίνεται να «βλέπουν» οι ίδιοι οι Ιρακινοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των BBC, ABC, ARD και της εφημερίδας USA Today, το 86% των Ιρακινών είναι εξαιρετικά απαισιόδοξο για το μέλλον του και θεωρεί ότι η ζωή του γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη από τότε που έγινε η εισβολή. Ποσοστό πολύ κοντά στο 71% δηλώνει ότι φοβάται καθημερινά για τη ζωή του και ότι η καθημερινότητά του έχει διαταραχτεί σημαντικά ενώ το 67% κρίνει ως «αναποτελεσματικές» τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

Επιθέσεις και εκτέλεση

Ούτε, χτες, φυσικά έλειψαν οι επιθέσεις. Συνολικά, 26 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ εντοπίστηκαν και 30 σοροί ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί. Οι χειρότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Κιρκούκ, όπου σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και σε πλήγμα με όλμους σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50.

Την ίδια ώρα, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι προγραμμάτιζε την εκτέλεση του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, για σήμερα τα ξημερώματα.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις παντού

Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό οίκο

Associated Press

Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό οίκο
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΪ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τα «πολεμικά κέρδη» των διαφόρων πολυεθνικών κατήγγειλαν χτες κατεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυλαία των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του πολέμου του Ιράκ. Κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ έγινε χτες έξω από τη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη, κορυφώνοντας τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ και το Σάββατο και σε άλλες χώρες.

Στις ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν σε περισσότερες από 150 πόλεις, όπως τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες, το Πόρτλαντ, τη Βοστόνη, με συμμετοχή χιλιάδων... Κορυφαία η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή στρατιωτικών με τις οικογένειές τους, συνδικαλιστών και εργαζομένων, θυμάτων του κυκλώνα «Κατρίνα», αντιπροσώπων αραβοαμερικανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Διαδήλωση που έγινε 40 χρόνια μετά τη μεγάλη «πορεία στο Πεντάγωνο» κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν την πορεία τους προς το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας από το Μνημείο του Πολέμου του Βιετνάμ, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών τετραγώνων από το Λευκό Οίκο, απαίτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος και τα βασανιστήρια που εφαρμόζουν οι αμερικανικές αρχές, να μην προχωρήσει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράν και απαίτησαν την αποπομπή του Μπους.

Στη Αυστραλία, οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με την επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ στο Ιράκ. Επίσης, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα, στη Χιλή, στην Αργεντινή και άλλες χώρες χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στο δρόμο. Στην Τουρκία χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Πατριωτικού Μετώπου» (μέτωπο όπου συμμετέχει το ΚΚ Τουρκίας και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις) και διαδήλωσαν εναντίον του πολέμου, στην Κωνσταντινούπολη. Αλλες διαδηλώσεις έγιναν στην Αγκυρα, στα Αδανα, στη Μανίσα, στη Σαμψούντα και το Μπαλίκεσιρ.


ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
«Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στη Λευκωσία το περασμένο Σάββατο. Διακρίνονται ο Δ.Χριστόφιας και η Αλ.Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στη Λευκωσία το περασμένο Σάββατο. Διακρίνονται ο Δ.Χριστόφιας και η Αλ.Παπαρήγα
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος των αριστερών κομμάτων και κινημάτων». Στη συνάντηση πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ηλ. Λέγγερη μέλος της ΚΕ (η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Συνάντηση θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Την Κυριακή το πρωί, οι 47 αντιπροσωπείες των κομμάτων που μετείχαν στη Συνάντηση πήραν μέρος στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας αποτροπιασμό για τη συνεχιζόμενη σφαγή και αιματοχυσία του ιρακινού λαού, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός, θύμα και ο ίδιος εισβολής και κατοχής, ενώνει τη φωνή του με τα εκατομμύρια ανθρώπους σ' ολόκληρο τον κόσμο για ειρήνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ. Εμείς, τόνισε, δεν μπορούμε να σωπαίνουμε μπροστά σ' αυτό το έγκλημα και κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα σε πολιτικές που πισωγυρίζουν τον κόσμο.

Ηρθαμε εδώ, για να υψώσουμε το δικό μας «όχι» στην κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους στενούς τους συμμάχους, απαιτώντας την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να δοθεί το δικαίωμα στον ιρακινό λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το δικό του μέλλον. Ενωμένοι οι λαοί, κατέληξε, με σημαία την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόοδο μπορούν να κάνουν εφικτή την απόκρουση του ιμπεριαλισμού και την προοπτική για έναν ειρηνικό κόσμο, συνεργασίας και προκοπής. Γιατί, η μόνη πραγματική υπερδύναμη είναι οι λαοί.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αντιδράσεις από το σχηματισμό κυβέρνησης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διαφορετικές αντιδράσεις διαφόρων ηγεσιών υπήρξαν απέναντι στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που ορκίστηκε, το Σάββατο, έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμφωνία για την «εθνική ενότητα» προβλέπει, εκτός των ενδοπαλαιστινιακών θεμάτων, μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ και προώθηση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ εκ μέρους της «Χαμάς».

Το συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να έχει προκαλέσει τριβές εντός της «Χαμάς». Το στρατιωτικό της σκέλος χτες φέρεται να τραυμάτισε έναν Ισραηλινό εργάτη, στα όρια της Γάζας, και εξαπέλυσε όλμους κατά στρατιωτικής βάσης. Εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους ζήτησε πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Χανίγια, που τόνισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός διατηρεί το δικαίωμά του στην αντίσταση απέναντι στους κατακτητές», όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ, που εξέφρασε «απογοήτευση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστεί το μποϊκοτάζ, δημοσκόπηση ωστόσο δείχνει ότι το 56% των Ισραηλινών θέλει σχέσεις με την παλαιστινιακή πλευρά.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, αν και καυτηρίασε τις δηλώσεις Χανίγια, διαμήνυε ότι «θα έχει επαφές με μέλη της κυβέρνησης που δεν ανήκουν στη "Χαμάς"», αν και επέμενε στη διατήρηση του αποκλεισμού. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε, χτες, τηλεφωνική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του Κουαρτέτου (Ρωσία-ΗΠΑ-ΟΗΕ-ΕΕ), ενώ αναχωρεί σήμερα για την περιοχή, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αμπάς αλλά και με Αραβες ομολόγους της.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν τη νέα κυβέρνηση, επιφυλασσόμενες να διευκρινίσουν τι θα πράξουν με τον αποκλεισμό. Παρ' όλα αυτά, η Νορβηγία ανακοίνωσε πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την παλαιστινιακή κυβέρνηση, και μάλιστα ο Νορβηγός υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, χτες, με τον Χανίγια στη Γάζα, ενώ Γαλλία και Βέλγιο δήλωσαν έτοιμες για επαφές. Οι αραβικές ηγεσίες ζήτησαν πλήρη άρση του αποκλεισμού.

Αργά το βράδυ, έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο της «Χαμάς» στη βόρεια Γάζα που αποδόθηκε σε «λάθος χειρισμό εκρηκτικών». Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Βρετανού ανταποκριτή που έχει απαχθεί εδώ και μία βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ