Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις παντού

Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό οίκο

Associated Press

Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό οίκο
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΪ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τα «πολεμικά κέρδη» των διαφόρων πολυεθνικών κατήγγειλαν χτες κατεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυλαία των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του πολέμου του Ιράκ. Κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ έγινε χτες έξω από τη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη, κορυφώνοντας τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ και το Σάββατο και σε άλλες χώρες.

Στις ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν σε περισσότερες από 150 πόλεις, όπως τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες, το Πόρτλαντ, τη Βοστόνη, με συμμετοχή χιλιάδων... Κορυφαία η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή στρατιωτικών με τις οικογένειές τους, συνδικαλιστών και εργαζομένων, θυμάτων του κυκλώνα «Κατρίνα», αντιπροσώπων αραβοαμερικανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Διαδήλωση που έγινε 40 χρόνια μετά τη μεγάλη «πορεία στο Πεντάγωνο» κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν την πορεία τους προς το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας από το Μνημείο του Πολέμου του Βιετνάμ, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών τετραγώνων από το Λευκό Οίκο, απαίτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος και τα βασανιστήρια που εφαρμόζουν οι αμερικανικές αρχές, να μην προχωρήσει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράν και απαίτησαν την αποπομπή του Μπους.

Στη Αυστραλία, οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με την επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ στο Ιράκ. Επίσης, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα, στη Χιλή, στην Αργεντινή και άλλες χώρες χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στο δρόμο. Στην Τουρκία χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Πατριωτικού Μετώπου» (μέτωπο όπου συμμετέχει το ΚΚ Τουρκίας και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις) και διαδήλωσαν εναντίον του πολέμου, στην Κωνσταντινούπολη. Αλλες διαδηλώσεις έγιναν στην Αγκυρα, στα Αδανα, στη Μανίσα, στη Σαμψούντα και το Μπαλίκεσιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ