Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κουρδικό και πάλι στο προσκήνιο

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι μαχητές του ΡΚΚ στα βουνά Καντίλ του Ιράκ διαμήνυσαν ότι έχουν αρκετούς μαχητές για να «αμυνθούν» έναντι των τουρκικών εισβολών στην περιοχή, και παραμένουν διατεθειμένοι να καταλήξουν σε «ειρηνευτική συμφωνία» με τους δικούς τους όρους, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Μάλιστα, το πρακτορείο μετέδωσε συνέντευξη του Ρουστάμ Τζαουντάτ, εκπροσώπου του ΡΚΚ, ο οποίος είπε πως η Τουρκία «πρέπει να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα» των Κούρδων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο ειδικός «μεσολαβητής» των ΗΠΑ για το κουρδικό, Τζ. Ράλστον, πτέραρχος ε.α., είπε ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις των ιρακινών και των ευρωπαϊκών αρχών κατά του ΡΚΚ αποτελούν «αποτέλεσμα των ενεργειών της Ουάσιγκτον» για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Αγκυρας, ωστόσο πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «διαπραγματεύσεις» σε τριμερές επίπεδο (ΗΠΑ, Ιράκ, Τουρκία) για το κλείσιμο των κουρδικών βάσεων και χαρακτήρισε «θετικό» το ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει «εκεχειρία».

Στην ίδια την Τουρκία, 22 άνθρωποι συνελήφθησαν σε πορεία στην Ιστανμπούλ για το κουρδικό νέο έτος (Νεουρόζ) την Κυριακή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της soL, έκδοσης του ΚΚ Τουρκίας, από την Παρασκευή οι αρχές έκαναν εφόδους εναντίον του κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) σε 18 πόλεις και συνέλαβαν 35 μέλη του κουρδικού αυτού κόμματος. Σημειώνεται ότι οι επίσημοι εορτασμοί για το νέο έτος είναι προγραμματισμένοι για την 21η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ