Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχιση πιέσεων και λαϊκές αντιδράσεις

Στην κεντρική πλατεία της Πράγας οι διαδηλωτές σχηματίζουν το σήμα της ειρήνης

Associated Press

Στην κεντρική πλατεία της Πράγας οι διαδηλωτές σχηματίζουν το σήμα της ειρήνης
ΠΡΑΓΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι πολύμορφες διαμαρτυρίες στην Τσεχία, καθώς ο λαός αντιτίθεται στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα του. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Βάτσλαβ στην Πράγα, όπου οι διαδηλωτές των φιλειρηνικών οργανώσεων, του κινήματος «Οχι στις Βάσεις», του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης με αναμμένους πυρσούς. Παράλληλα, σαν μια συμβολική ενέργεια, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στο χωριό Τροκάβεκ όπου μόνο ένας ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης εγκατάστασης, ενώ 71 από τους 90 κατοίκους καταψήφισαν τα αμερικανικά σχέδια.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ώστε το αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία να τεθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέσπασε τη συναίνεση του Προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της το Σαββατοκύριακο.

Χτες, εξάλλου, συναντήθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με τον Γερμανό ομόλογό της Φραν Βάλτερ Στάινμάιερ, τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα και την Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τη θέση της Γερμανίας να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις, ενώ τόνισε πως «δεν πρόκειται για μια διατάραξη των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων», αναφερόμενος στις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κουρτ Μπεκ στην εφημερίδα «Μπιλντ». Ο Κουρτ Μπεκ υποστήριξε ότι «δε χρειαζόμαστε νέους πυραύλους στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν επιθυμούμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Από τη μεριά της, η Ράις επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το συγκεκριμένο σύστημα δε στρέφεται ενάντια στη Ρωσία, αλλά ενάντια στο Ιράν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει την επιθυμία της να συνεργαστεί με τη Ρωσία για το αντιπυραυλικό σύστημα χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ