Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αντιδράσεις από το σχηματισμό κυβέρνησης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διαφορετικές αντιδράσεις διαφόρων ηγεσιών υπήρξαν απέναντι στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που ορκίστηκε, το Σάββατο, έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμφωνία για την «εθνική ενότητα» προβλέπει, εκτός των ενδοπαλαιστινιακών θεμάτων, μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ και προώθηση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ εκ μέρους της «Χαμάς».

Το συγκεκριμένο σημείο φαίνεται να έχει προκαλέσει τριβές εντός της «Χαμάς». Το στρατιωτικό της σκέλος χτες φέρεται να τραυμάτισε έναν Ισραηλινό εργάτη, στα όρια της Γάζας, και εξαπέλυσε όλμους κατά στρατιωτικής βάσης. Εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους ζήτησε πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Χανίγια, που τόνισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός διατηρεί το δικαίωμά του στην αντίσταση απέναντι στους κατακτητές», όπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ, που εξέφρασε «απογοήτευση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστεί το μποϊκοτάζ, δημοσκόπηση ωστόσο δείχνει ότι το 56% των Ισραηλινών θέλει σχέσεις με την παλαιστινιακή πλευρά.

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, αν και καυτηρίασε τις δηλώσεις Χανίγια, διαμήνυε ότι «θα έχει επαφές με μέλη της κυβέρνησης που δεν ανήκουν στη "Χαμάς"», αν και επέμενε στη διατήρηση του αποκλεισμού. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε, χτες, τηλεφωνική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του Κουαρτέτου (Ρωσία-ΗΠΑ-ΟΗΕ-ΕΕ), ενώ αναχωρεί σήμερα για την περιοχή, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αμπάς αλλά και με Αραβες ομολόγους της.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν τη νέα κυβέρνηση, επιφυλασσόμενες να διευκρινίσουν τι θα πράξουν με τον αποκλεισμό. Παρ' όλα αυτά, η Νορβηγία ανακοίνωσε πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την παλαιστινιακή κυβέρνηση, και μάλιστα ο Νορβηγός υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, χτες, με τον Χανίγια στη Γάζα, ενώ Γαλλία και Βέλγιο δήλωσαν έτοιμες για επαφές. Οι αραβικές ηγεσίες ζήτησαν πλήρη άρση του αποκλεισμού.

Αργά το βράδυ, έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο της «Χαμάς» στη βόρεια Γάζα που αποδόθηκε σε «λάθος χειρισμό εκρηκτικών». Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Βρετανού ανταποκριτή που έχει απαχθεί εδώ και μία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ